Al llarg de la història de la humanitat, la xocolata ha esdevingut un plaer. Qui de nosaltres no ha participat mai en una xocolatada? De ben segur que trobaríem poca gent, oi? Ja sabeu que la xocolota la podem trobar en múltiples formes i variants: en rajoles, desfeta, més o menys espessa, en pastissos... Però també la podem trobar en xocolatines per al cafè, en gelats, en galetes, en fondís, en cremes i salses, en batuts... i en molts d'altres usos que a hores d'ara ni us imaginaríeu.
Ja suposo que sabeu moltes coses de la xocolata, però teniu idea d'on prové?, qui la va començar a comercialitzar?, és avui en dia igual la xocolata que en els seus orígens?... Són moltes les preguntes que ens podem fer sobre la xocolata i la seva història. Aquest és l'objectiu, doncs, d'aquesta cacera: conèixer una mica més la història de la xocolata!
De ben segur que esteu animats a descobrir moltes coses d'aquest dolç plaer. Així doncs, continueu llegint i contesteu les preguntes del següent apartat tot fent servir el llistat d'enllaços que trobareu a la secció de "Recursos d'internet" d'aquesta cacera. En acabat penseu una mica en tot el que heu descobert i arrisqueu-vos a contestar La Gran Pregunta. Poseu a prova el vostre paladar i gaudiu dolçament d'aquest menjar dels déus!!!
Per realitzar aquesta activitat obriu un document word on donareu resposta a totes les preguntes d'aquesta caça.
A. UNA MICA DE XOCO-GEOGRAFIA!
1. De quin continent és orginària la xocolata? Quina cultura de l'antiguitat la va popularitzar?
2. En l'actualitat, però, quin continent domina el comerç mundial de la xocolata?
3. Indica en un mapa com aquest quins països són actualment els màxims consumidors de xocolata.

B. UNA MICA DE XOCO-LLENGUA!
4. El nom científic que s'ha donat a la planta del cacao és theobroma cacao. Ara bé, què significa la paraula theobroma?
5. En relació a l'etimologia o origen de la paraula xocolata, hi ha diferents versions. Segons alguns lingüistes, prové de la llengua nàhuatl. Per a d'altres prové de la llengua maia. Sabries trobar amb quina paraula es designaven en aquestes llengües a la xocolata i quin és el seu significat?
6. Si la xocolata s'ha estès per tot el món, també ho ha fet en les diferents llengües. A veure si ets un bon lingüista i esbrines com es diu en aquestes llengües la paraula xocolata.
ALEMANY |
|
ÀRAB |
|
FINÈS |
|
ITALIÀ |
|
NOUREC |
|
POLONÈS |
|
SUEC |
|
C. UNA MICA DE XOCO-HISTÒRIA!
7. Quin va ser el primer país europeu en rebre la xocolata? En quin any es va produir aquest fet?
8. Quin era el valor que donaven al cacao els primers productors i consumidors d'aquest fruit? Com es menjaven el cacao?
9. A part de fer-se servir per a finalitats gastronòmiques i alimentàries, quins altres usos s'ha donat a la xocolata al llarg de la història?
10. Al llarg de la història, diferents personatges han facilitat que la xocolata es conegués o bé, gràcies a les seves aportacions i innovacions van aconseguir de popularitzar-la. Digues què van propiciar els següents personatges en relació a la xocolata.
Cristòfor Colom |
|
Hernán Cortés |
|
Monges d'Oaxaca |
|
Antonio Carletti |
|
Conrad Von Houtler |
|
Daniel Peter |
|
Rodolphe Lindt |
|
D. UNA MICA DE XOCO-MEDI!
11. Fes un breu resum on expliquis el procés de fabricació de la xocolata.
12. Completa aquest quadre amb informació sobre l'arbre del cacao i el seu fruit.
L'arbre del cacao |
Nom científic |
|
Hàbitat |
|
Alçada |
|
Anys de vida |
|
Collites a l'any |
|
La flor del cacao |
Color |
|
Fragància |
|
Nombre de pètals |
|
Flors per arbre i any |
|
Tipus d'arbre del cacao |
Criollo |
Lloc de cultiu |
|
Les faves |
|
Els fruits |
|
Producció mundial |
|
Forastero |
Lloc de cultiu |
|
Les faves |
|
Els fruits |
|
Producció mundial |
|
Trinitari |
Lloc de cultiu |
|
Origen |
|
Producció mundial |
|
Quina dolçor ! No us ve de gust menjar una rajola de xocolata, oi? Però no ens precipitem! Encara no hem acabat... tot i això ànims que ens queda poc!
En aquesta cacera hem fet un viatge pel món de la xocolata. Hem fet una incursió en diferents matèries: hem anat de la història a la geografia, hem passejat pel medi fins arribar a la llengua i tot amb la xocolata... Tot i això hauríem d'anar més enllà. A partir del material que has consultat per respondre les activitats precedents, et convido a reflexionar, pensar i recordar tota la informació possible per tal de donar resposta a aquestes qüestions:
1. En l'antiguitat i en els seus orígens es va donar a la xocolata una qualitat "divina" fins al punt que aquesta es considerava com l'aliment dels déus. Per què creus que es va donar aquesta relació amb les divinitats i amb la religió?
2. A hores d'ara podem dir que el "descobriment" de la xocolata ha estat força important i ha tingut una gran trascendència. Analitza tot el que has descobert sobre la xocolata i justifica aquesta importància que ha adquirit en la nostra societats com a font de plaer.
3. Quins altres descobriments coneixes que han provocat canvis importants en les societats que els han acollit?