Els inicis de la Revolució Industrial (primera fase)

Les conseqüències de la
Revolució industrial(1ª fase)

El moviment obrer

Apunts per estudiar: el maquinisme
          Degut al constant augment de la demanda i a l’acumulació de capital, els fabricants van començar a finançar als inventors per a què inventessin màquines i tècniques que permetessin augmentar la producció. És així com un ingenier, J.Watt, inventà la màquina de vapor cap al 1776, la primera màquina que produia energia mecànica. La màquina de vapor va ser aplicada ràpidament als diferents sectors econòmics.
             El sector industrial on es van produir els primers canvis va ser en la indústria tèxtil cotonera: perfeccionament o invenció des de màquines mogudes per energia hidràulica en els anys 60, fins al teler mecànic mogut per una màquina de vapor (1785). També la indústria siderúrgica (producció de ferro) introduirà de seguida nous invents ( Darby va desenvolupar un mètode per a la producció de ferro utilitzant coc). La màquina de vapor s’anirà aplicant a la resta de sectors econòmics: agricultura (collidores i trilladores mecàniques) i transports (el vaixell mecànic, inventat per Fulton l’any 1807, i la locomotora, inventada per Stephenson al 1825 ).

Tornar a l'inici del T.4 nivell general

Exercici 4

 1. Estudieu el capítol  del llibre sobre el maquinisme i els transports. 
2.  Indiqueu per escrit les causes de la  Revolució Industrial segons  el quadre sinòptic següent:

audre sinòptic La revolució industrial
                          Si voleu veure la descripció textual del quadre sinòptic cliqueu aquí

3. Segons aquest quadre sinòptic, els canvis a totes les estructures ¿són una conseqüència de la Revolució Industrial?.
4. Segons aquest quadre sinòptic, el carbó, com font d'energia ¿és una característica de la primera fase de la Revolució Industrial?.
5. Segons aquest quadre sinòptic, indiqueu una altra característica de la Revolució Industrial.
6. Qüestions sobre el text següent:

La Revolución Industrial se inició en el  sector textil.  A   medida  que aumentaba  la demanda interna y externa de tejidos, el antiguo sistema artesanal resultaba anacrónico y insuficiente para abastecer las solicitudes  del mercado. Se imponía una alternativa.
Hacia 1750 se comenzó a disponer de una nueva fibra, el algodón.  La industria algodonera ofrecía un campo ilimitado para la maquinaria . Una serie de inventos, como el telar hidráulico  y la adaptación de la máquina de vapor de Watt en 1785 como energía para hacer mover los telares, ofrecían grandes expectativas a aquellos empresarios dispuestos a invertir capital en el nuevo campo económico.
La inversión de capital en nuevas técnica permitió aumentar la producción, rebajar los costos y luchar por la ampliación constante de los mercados. A lo largo del siglo XIX, además del Reino Unido, iniciaron  su proceso industrializador Francia, Alemania, los EUA i el Japón.
                   
                                                 C. Gatell: " Geografía humana y económica"

1. Cronología del texto. Razona la respuesta.
2. Explica las causes de la introducción de innovaciones tecnológicas según el autor.
3. Explica  qué significa "la ampliación constante de los mercados".
4.a) ¿Qué sistema económico se implantó a raíz de los hechos que comenta el autor?
   b) ¿Qué características tiene este sistema económico?. 

Tornar a l'inici del T.4 n.reforç

Apunts per estudiar:
 La industrialització, que s’expansionarà al llarg del s. XIX per la majoria de països europeus, Amèrica del Nord i Japó, comportarà canvis econòmics i canvis socials.
            Els canvis econòmics consistiran en la implantació definitiva del capitalisme com a mode de producció. El capitalisme és un sistema econòmic que es caracteritza perquè els mitjans de producció (maquinària, energia, matèries primeres...) són de propietat privada, la mà d’obra és assalariada i els empresaris dirigeixen les empreses per obtenir els màxims beneficis i poder invertir capital per fer front a la competència (que són les altres empreses que fabriquen el mateix i lluiten entre si per la venda de la producció). El capitalisme comercial ja existia, però ara és l'època del capitalisme industrial.
            Els canvis socials suposaran que la societat s’anirà dividint en dos grans classes socials: la burgesia (els empresaris que s’enriquiran amb la revolució industrial) i els obrers o proletariat (la mà d’obra que no posseeix cap propietat  (concretament, no posseeix mitjans de producció) i que treballa a canvi d’un salari). En el s. XIX les condicions laborals del proletariat són molt dures (horaris de catorze a setze hores, sous molt baixos, treball infantil a partir dels 8 anys, condicions higièniques deficients...) i, per tant, les condicions de vida també (vivendes insalubres, alimentació insuficient...).
            Els obrers no acceptaran aquestes condicions de vida i començaran a organitzar-se per canviar-les: sorgirà així el moviment obrer que inicialment va consistir en cremar les fàbriques i destruir la maquinària (moviment ludista, primera meitat del s.XIX). En una segona fase sorgirà el sindicalisme, o sigui, creació de organitzacions obreres per aconseguir la millora de les condicions laborals mitjançant la vaga (mitjans del s. XIX). Els sindicats de seguida van ser declarats il·legals per la pressió dels patrons. La tercera fase del moviment obrer serà la lluita política: primerament per aconseguir el dret de vot;  però ja en la segona meitat del s. XIX, els moviments obrers polítics més radicals volien  apoderar-se de l’Estat Liberal i acabar amb el capitalisme i la societat burgesa (socialistes marxistes i anarquistes) mitjançant la revolució social.

Exercici 5


1. Estudia El capitalisme industrial. (recorda fer el resum)
2. Explica les característiques del sistema capitalista.
3. Marca els productes i els processos industrials característics del s. XIX:
-manufactures tèxtils 
-televisors            
-locomotores
-ordinadors
-frigorífics                                                              -automòbils                                                                       
-màquina d'afaitar elèctrica
-producció siderúrgica i metal·lúrgica          
-materials plàstics                                                            
-mineria de ferro i de carbó
-pel.lícules de cinema               
-màquines de vapor                                                        
-medicaments
-teixits de fibra sintètica                 

Tornar a l'inici del T.4 n.reforç