5.- LA DICTADURA DE MIGUEL PRIMO DE RIVERA I LA CAIGUDA DE LA MONARQUIA
- Cop d'Estat i Directori Militar
Miguel Primo de Rivera, Capità General de Catalunya es va revoltar el 12 de setembre contra el Govern i el cop va triomfar sense trobar a penes oposició. El rei va recolçar el cop.
- Circumstàncies que van portar a la dictadura:
- Conseqüències del desastre d' Annual.
- L'exèrcit exigeix un canvi en la política i venjar la humiliació Auge del nacionalisme al País Basc i Catalunya, i l'ascens de socialistes i republicans alarmava als militars més conservadors.
- Es va començar a pensar que un govern autoritari podia ser el fre definitiu a la protesta social i a l'auge del nacionalisme, a més opinió pública desenganyada del règim.
- Suport del Rei al no oposar-se al cop d'Estat
- Context internacional: comunisme a Rússia en 1917, govern feixista a Itàlia, reculada de les democràcies.
- Apenes oposició, excepte anarquistes, comunistes i intel·lectuals.
• Directori Militar:
- El rei lliura el govern a Miguel Primo de Rivera.
- Manifest al País: el nou règim militar es va presentar al país com un projecte de regeneració sense intenció d'acabar amb el sistema parlamentari.
- Dictadura fèrria de caràcter militar: Directori Militar compost per caps de l'Exèrcit, estat de guerra, substitució de governadors civils per militars, suspensió de les garanties constitucionals, dissolució del Parlament.
- En el terreny local, Estatut Municipal (Calvo Sotelo), avanços en infraestructures i construcció d'escoles i hospitals.
- El problema regionalista va ser un dels grans fracassos de la Dictadura: prohibició de manifestacions nacionalistes.
- En ordre públic, després de repressió les protestes van desaparèixer.
- Fundació de la Unió Patriòtica, 1924.
- Acaba amb la guerra del Marroc:
- En una operació conjunta entre França i Espanya es va arribar a la victòria, després del Desembarcament d'Alhucemas (8 de setembre de 1925), que va col·locar a Primo de Rivera en el cim del seu prestigi.
|
Miguel Primo de Rivera |

Miguel Primo de Rivera al desembarcament d'Alhucemas
• El Directori Civil (1925-1930)
- Els militars abandonen alguns ministeris però seguirà suspesa la constitució. Objectius: treure al país de l'endarreriment econòmic i aconseguir suport social.
- POLITICA ECONÒMICA. Política intervencionista i de control governamental de tots els sectors econòmics: creació de monopolis en l'energia i en les telecomunicacions, (Companyia Telefònica Nacional d'Espanya, CAMPSA. Confederacions Hidrogràfiques...)
-
POLITICA SOCIAL. Es crea l'Organització Corporativa del Treball per a regular els problemes laborals. Comitès paritaris: participaven obrers i patrons.
- POLITICA EDUCATIVA. Promoció de la Instrucció pública: va descendir l'analfabetisme.
- CREACIÓ D'UNA ASSEMBLEA CONSULTIVA per a elaborar una nova constitució (1927). El projecte no agrada: no parla de sobirania ni divisió de poders.
- Aquests anys de govern portaran conseqüències importants per al futur de la vida política espanyola: la desintegració dels partits del torn, la Unió Patriòtica serà el germen d'una futura coalició de dretes a la República (CEDA), només resistèixen els petits partits republicans i el PSOE com a partits organitzats i amb arrelament, i s'ha produït una divisió en l'exèrcit que podria explicar la futura guerra civil.
• L'oposició, el final de la dictadura i la caiguda de la monarquia.
- A partir de 1926 la dictadura va començar a perdre suports i va créixer l'oposició: Des de l'àmbit polític, la negativa del Rei al restabliment de la Constitució i la convocatòria d'eleccions.
- Negativa a col·laborar per part dels polítics del partit del torn.
- El moviment republicà va cobrar força (1926 es va fundar Aliança Republicana).
- Oposició d'intel·lectuals, periodistes, estudiants (prorepublicana FUE) que van organitzar manifestacions de carrer en protesta contra el règim.
- En l'Exèrcit, militars descontents pel sistema d'ascens per mèrits de guerra.
- Partits de torn i republicans, amb el suport d'alguns militars descontents, van optar per la via de la conspiració civil i del pronunciament militar.
- Sanjurjada, intent de cop d'Estat del general Sanjurjo, revolta de la caserna d'artilleria de Ciudad Real en 1929, van fracassar.
- Primo de Rivera intenta convocar una assemblea única amb oposició del rei, empitjoren relacions personals de tots dos.
- Depressió del 1929 - inestabilitat social i econòmica.
En 1929 es van celebrar l'Exposició Universal a Barcelona i la Iberoamericana a Sevilla, però l'oposició creixent que va generar el dictador, especialment estesa entre estudiants, intel·lectuals i part de l'exèrcit (s'oposaven a la reforma que pretenia el dictador del seu sistema d'ascensos), van fer que Alfons XIII apartés a Miguel Primo de Rivera del govern el 29 de gener de 1930, nomenant president del consell de ministres al general Dámaso Berenguer.
• General Dámaso Berenguer (Dictablanda): intent de tornada a règim constitucional, com si no hagués passat res. No compta amb suports.
- S'organitza el moviment republicà.
- Agost de 1930 PACTE DE SANT SEBASTIÀ: als partits republicans i nacionalistes, s'uneix el moviment obrer, els estudiants i alguns oficials de l'exèrcit.
- Comitè Revolucionari, preparar la revolta, admetre l'autonomia catalana. El PSOE signa el pacte i la CNT el secunda.

- Alejandro Lerroux, Manuel Azaña, Niceto Alcalá Zamora, Francisco Largo Caballero...
- Aixecaments militars, manifestacions antimonàrquiques, es va acusar el rei d'haver afavorit la dictadura de Primo de Rivera i de tenir responsabilitats en el Desastre de Annual.
- Pronunciaments militars republicans que van ser frustrats pel govern en la base aèria de Cuatrovientos (Madrid) i a Jaca (aquest últim encapçalat pels capitans Fermín Galán i Ángel García Hernández, que van ser afusellats després d'un consell de guerra).
• Govern de l'almirall Juan Bautista Aznar: Febrer de 1931, convocarà eleccions municipals.
- Eleccions municipals del 12 d'Abril de 1931.
- Més regidors monàrquics, però majoria republicana en les ciutats, on el vot era més net.
- Alfons XIII deixa el tron i abandona Espanya.

Alfonso XIII arriba aParís
[...] Hallaría medios sobrados para mantener mis regias prerrogativas, en eficaz forcejeo con quienes las combaten. Pero, resueltamente, quiero apartarme de cuanto sea lanzar a un compatriota contra otro en fratricida guerra civil. [...] No renuncio a ninguno de mis derechos, porque más que míos son depósito acumulado por la Historia, de cuya custodia ha de pedirme un día cuenta rigurosa. [...] espero que no habré de volver, pues ello sólo significaría que el pueblo español no es próspero ni feliz.
Manifiesto de Alfonso XIII, 13 de abril de 1931
- El 14 d'abril de 1931 es proclama la II República espanyola. S'havia admès que les eleccions havien estat un plebiscit entre monarquia o república i aquesta hauria guanyat en haver triomfat en els nuclis de major població.
- Per una Llei del 26 de novembre de 1931, les Corts republicanes van acusar d'alta traïció a Alfons XIII:
" A todos los que la presente vieren y entendieren, sabed: Que las Cortes Constituyentes, en funciones de Soberanía Nacional, han aprobado el acta acusatoria contra don Alfonso de Borbón y Habsburgo-Lorena, dictando lo siguiente: «Las Cortes Constituyentes declaran culpable de alta traición, como fórmula jurídica que resume todos los delitos del acta acusatoria, al que fue rey de España, quien, ejercitando los poderes de su magistratura contra la Constitución del Estado, ha cometido la más criminal violación del orden jurídico del país y, en su consecuencia, el Tribunal soberano de la nación declara solemnemente fuera de la ley a don Alfonso de Borbón y Habsburgo-Lorena. Privado de la paz jurídica, cualquier ciudadano español podrá aprehender su persona si penetrase en territorio nacional.
Don Alfonso de Borbón será degradado de todas sus dignidades, derechos y títulos, que no podrá ostentar ni dentro ni fuera de España, de los cuales el pueblo español, por boca de sus representantes elegidos para votar las nuevas normas del Estado español, le declara decaído, sin que pueda reivindicarlos jamás ni para él ni para sus sucesores. De todos los bienes, derechos y acciones de su propiedad que se encuentren en territorio nacional se incautará, en su beneficio, el Estado, que dispondrá del uso conveniente que deba darles.
Esta sentencia, que aprueban las Cortes soberanas Constituyentes, después de publicada por el Gobierno de la República, será impresa y fijada en todos los ayuntamientos de España, y comunicada a los representantes diplomáticos de todos los países, así como a la Sociedad de Naciones. En ejecución de esta sentencia, el Gobierno dictará las órdenes conducentes a su más exacto cumplimiento, al que coadyuvarán todos los ciudadanos, tribunales y autoridades."
- Aquesta llei seria derogada per una altra del 15 de desembre de 1938 signada per Francisco Franco.