1.- la Mancomunitat va aprovar el 25 de novembre de 1918 les Bases per a l'autonomia de Catalunya i va estimular un projecte d'Estatut, que va ser aprovat pels diputats i parlamentaris reunits en assemblea el 25 de gener de 1919. Aquest Estatut, amb 34 articles i diverses disposicions transitòries, configurava un govern autònom format per parlament, executiu i governador general, dibuixava un marc financer propi i delimitava les competències estatals i les autonòmiques. El projecte va ser rebutjat per l'executiu i el parlament espanyols sense fer-lo objecte de debat, però va quedar com a punt de referència per al futur immediat.
2.- Al Pacte de Sant Sebastià del 17 d'agost de 1930, els partits polítics republicans d'Espanya es van posar d'acord en un disseny global per a l'imminent canvi de règim que incloïa l'autonomia política de Catalunya dins de la propera República.
3.- A les eleccions municipals del 12 d'abril de 1931, que van determinar la caiguda de la monarquia, Francesc Macià, líder d'Esquerra Republicana de Catalunya –partit guanyador a Catalunya- va proclamar de manera unilateral «la República catalana com a Estat de la Federació Ibèrica» el dia 14, poques hores abans que a Madrid es procedís a proclamar la Segona República espanyola.

4.- El 17 d'abril, Francesc Macià va arribar a un pacte amb representants del govern provisional espanyol en virtut del qual la República catalana era rebatejada amb el nom de Generalitat de Catalunya.
5.- A partir d'abril de 1931 va quedar constituïda, amb caràcter provisional, la Generalitat de Catalunya, presidida per Francesc Macià i composta per un consell o govern, una assemblea de representants dels municipis –denominada Diputació Provisional de la Generalitat- i uns comissaris que, en qualitat de delegats del govern, s'encarregaven als serveis pertanyents en les suprimides Diputacions provincials de Girona, Tarragona i Lleida, mentre que la de Barcelona –i la seva seu de la plaça Sant Jaume- es convertia de nou en la base principal del poder autònom de Catalunya.
1.- El govern provisional català va impulsar la redacció d'un estatut d'autonomia, i va ser designada una ponència que, reunida en Núria, va ultimar el seu avantprojecte el dia 20 de juny de 1931.
2.- El text va ser sotmès a consulta dels ajuntaments catalans, que es van pronunciar a favor.
3.- La Constitució de la Segona República espanyola, aprovada el 9 de desembre de 1931, no va establir un Estat Federal sinó un «Estat integral compatible amb l'autonomia de municipis i regions».
4.- L'Estatut de Núria, una vegada reformat per les Corts, va ser promulgat el 15 de setembre de 1932.