Són animals pluricel·lulars aquàtics i sèssils (fixes a qualsevol suport sòlid), sense simetria ni òrgans especialitzats.
Tenen el cos en forma de sac i travessat per una gran quantitat de porus inhalants, revestits interiorment per cèl·lules flagel·lades o coanòcits. A la part superior del sac hi ha un porus més gran anomenat òscul. L'esquelet està format per unes agulles anomenades espícules, de naturalesa còrnia, calcària o Sicília.
|
 |
 |
ALIMENTACIÓ : no tenen aparell digestiu i s'alimenten de les partícules orgàniques en suspensió de l'aigua, que són atrapades i digerides pels coanòcits. Mètode: filtració.
L'aigua entra pels porus, queden retingudes les substàncies assimilables i la resta són expulsades, juntament amb l'aigua, per l'òscul. |
ESPÈCIES : n'hi ha unes 10.000 (150 d'aigua dolça). El seu tamany varia d'uns quants mil·límetres fins a més d'un metre.
RESPIRACIÓ : no tenen aparell respiratori. L'oxigen arriba directament a les cèl·lules per difusió.
CIRCULACIÓ : sense aparell circulatori.
EXCRECIÓ : les substàncies residuals són expulsades a través de la paret o per l'òscul. |
REPRODUCCIÓ : els dos tipus: asexual (separació de fragments) i sexual. Els espermatozous són expulsats pel òscul en grans quantitats, i poden penetrar en una altre esponja arrossegats pel corrent d'aigua. Una vegada dins, arriben fins els òvuls i es produeix la fecundació.
Tant els òvuls com els espermatozous són produïts per unes cèl·lules determinades en un lloc anomenat mesènquima.
Els zigots es transformen en larves ciliades que són alliberades a l'aigua, on podran transformar-se en esponges adultes. |