EL CLIMA

1.- Indica quin tipus de clima tenen aquestes localitats.

 

 

 

 

 

 

 

 2. Llegeix el text i respon les preguntes:

Un huracà es una mena de borrasca o depressió. Generalment té un diàmetre de 500 a 1 000 km (el tornado pot tenir fins i tot escassos metres) i es forma tan sols en mars tropicals (al voltant de la península de Florida, ais Estats Units, al Carib...). Ara be, l’huracà rep diferents noms segons el país o la zona on s'origini. Per exemple, als Estats Units es coneix com a huracà o cicló tropical. Al mar del Japó, com a tifó. Al voltant de les Filipines l'anomenen baguios, i al nord d’Austràlia rep un nom ben curiós: willi-willi.

Perquè es formi un huracà es necessita un mar força càlid, es a dir, un mar tropical, ˇ una invasió d'aire fresquet a les capes altes atmosfèriques. La velocitat del vent pot assolir els 200 km/h, i fins i tot els 250 km/h. No sol bufar en ratxes, sinó contínuament. En el centre de l’huracà hi ha «l'ull», una mena d'oasi, on no plou, i on fins i tot pot lluir el sol, però envoltat de tempestes terribles.

Rodríguez Picó, A., Quin temps fará?

- Imagina't que estàs navegant i es forma un huracà al teu voltant. Segons la informació del text, en quin mar estàs navegant? Per què es deu haver format?

- Com s'anomena aquest fenomen en cadascuna de les diverses àrees on es forma?

-A quina velocitat pot arribar a bufar un huracà?

— Has llegit els diferents noms que diversos països donen a l’huracà. Explica la raó per la qual creus que a Europa no existeix un nom propi per a designar aquesta mena de fenomen meteorològic.

— Esbrina quin es el vent mes característic de la zona on vius i anota la velocitat màxima a la qual pot bufar. Té la mateixa força destructiva que un huracà?

 

 

 

Esquema d'un cicló tropical a les Antilles

El cicló tropical es un centre de pressions que té una forma gairebé circular i que pot arribar a tenir entre 100 i 500 km de diàmetre. En aquest centre s'observa una depressió amb una baixa pressió atmosfèrica, 950 mbar, els vents de la qual es mouen en direcció Est en forma espiral i a gran velocitat, de manera que poden arribar a assolir entre 120 i 200 km/h.