 |

|
|
La
closca
|
La
closca dels mol·luscs, segregada per la cara externa
del mantell, és un dels seus trets més característics
però per altra banda és extremadament variable.
Quan
hi és present, està adherida a l'animal pel
propi mantell i per dos forts músculs.
|

|
Figura
12.- Imatge de la closca de dos exemplars del gènere Ansates
(gasteròpodes). Fotografia d'Erling
Svensen
|
|
|
La closca
generalment és externa però alguns la presenten
interna. Té una funció principalment defensiva
i és freqüent que l'animal s'hi pugui amagar totalment.
Hi ha algunes
formes que han reduït la closca o, fins i tot, l'han perdut
totalment. En aquests casos presenten altres sistemes de defensa de
naturalesa química (secrecions molt àcides, sabor desagradable
per als seus depredadors acompanyat de coloracions d'advertència)
o intenten passar desapercebuts mitjançant coloracions mimètiques,
homocròmiques o críptiques.
|
|
|
Figura
13.- Els nudibranquis han perdut la closca i poden presentar coloracions
d'advertència.
Fotografia
d'Erling Svensen
|
|
|
La closca
sempre és una estructura única, però en les
diferents classes poden presentar-se modificacions: |
|
Una
closca única, amb formes i dimensions variables, interna
o externa.
És
el cas dels típics cargols de mar o de terra, en forma d'espiral
i externa, o de les sípies i calamars, interna.
|
 |
Una
closca dividida en dues parts, anomenades valves (valva
dreta i valva esquerra) que s'articulen per una zona de contacte
(xarnera) que pot estar proveïda d'una sèrie
de dents a més d'un lligament quitinós.
Per
exemple, musclos, cloïsses, navalles i similars.
|
 |
Una
closca única, dividida en 8 peces, lleugerament articulades.
Aquest
és el cas dels quitons.
|
 |
Sense
closca,
com en els pops, llimacs de terra i de mar. |
 |
|
|
|
La
closca està feta de tres capes: |
- El
periostrac, més externa, és de naturalesa
proteica i té com a finalitat protegir les capes inferiors
de l'acció d'organismes perforants. Aquesta capa desapareix
a les parts més velles de la closca.
Entre
les formes marines acostuma a ser bastant prim, però,
en canvi, en les formes d'aigua dolça és més
gruixut (en aquest medi són més abundants els
àcids que provenen de la putrefacció dels vegetals
i que podrien atacar les sals minerals de la closca).
|

Figura
14.- Imatge d'un cargol de terra amb la closca proveïda de
gran quantitat de pèls periostracals. Fotografia de Biodidac
© Cornuet
|
|
- La capa
prismàtica, intermèdia, està feta bàsicament
de cristalls de carbonat càlcic ben empaquetats.
- La capa
nacrada, més interna, està formada per uns cristalls
minerals en forma de làmines paral.leles entre les quals
s'intercalen proteïnes. A mesura que aquestes proteïnes van
desapareixent per caducitat, la descomposició origina bombolles
microscòpiques de gas que queden tancades entre les làmines
de carbonat. Són aquestes microbombolles les que refracten la llum
i provoquen un peculiar aspecte iridiscent (nacre).
|
|
 |
Figura
15.- Capa interna de closques del gènere Haliotis (orella
de mar).
Fotografia
de Marianne
Haas
|
|
|
|
|
|
 |