PROCÉS |
|
COMENCEM...!!!
o
Feu grups de quatre persones i poseu-vos un nom al
grup. o
Repartiu-vos els
següents rols: Reporter:farà les fotografies de tot el procés per adjuntar al
Power Point. Secretari: escriurà els resultats i posarà una lletra a una melodia. Coordinador: buscarà informació sobre el compostatge triarà la
melodia. Investigador: prepararà i buscarà el compostador i el material per a
fer el compost Podeu consultar els següents recursos: http://www.casalbcn.info/upload/sostenibles/doc/07practiques%20sostenibles.pdf http://ca.wikipedia.org/wiki/Compost http://www.ctv.es/clean_world_hispania/CompoStar.htm http://www.eula.cl/contenido/compostaje3.htm http://personal5.iddeo.es/plantas/preguntas_compostaje.htm http://www.xtec.cat/ceiplesescolesdegurb/activitats/actiesco/compost.htm http://www.compostadores.com/v3/catala/index.html http://www.aiguaviva.info/pdf/Manual_compostatge-casola.pdf ACTIVITAT Nº 1 El coordinador buscarà
informació sobre el compostatge,
contestarà a les següents preguntes i les explicarà als seus
companys/es per adjuntar al Power Point: Què és el compostatge? Què es pot compostar? Per què fem el compostatge? Quins són els factors que condicionen el procés del
compostatge? Què passa quan s’omple el compostador? ACTIVITAT Nº 2 L’investigador prepararà el
petit compostador de la següent manera i s’ encarregarà del control del
procés. La preparació la fareu entre tots. Material - capsa de porexpan -safata -termòmetre - hidròmetre -paper indicador
universal - 4 pedres -tisores -terra de bosc i restes
vegetals -paper de diari - bosses de plàstic - ganivet - regle graduat En aquesta activitat,
experimentareu una tècnica per obtenir compost a partir d’una part de les
nostres deixalles: les restes de vegetals. Comprovareu com evolucionen les deixalles,
des que són trocets de fruites i verdures fins que arriben a tenir l’aspecte
i l’olor de la terra del bosc. Preparació entre tots 1. Recolliu un grapadet
de la part més fosca de la terra del bosc o un grapat de compost ja elaborat
i guardeu-lo en una bosseta de plàstic. Ompliu una altra bosseta de plàstic
amb un altre tipus de terra. 2. Organitzeu una
campanya per recollir una bossa plena de restes vegetals com per exemple
pells de fruita, fulles d’enciam i troncs de bledes, restes de plantes... 3. Talleu finament tots
els vegetals amb un ganivet, sobre una fusta. 4. Foradeu la capsa de porexpan, pels costats, per la
tapa i pel fons. Col·loqueu-la sobre les pedres, damunt d’una safata. Col·loqueu les restes
d’escombraries triturades dins la capsa i barregeu-les amb la terra fosca i
l’altra terra. Hi podeu afegir un parell de grapats de serradures. 6. Introduïu un
termòmetre i un hidròmetre per un dels forats de la tapa. El bulb ha de
quedar cobert per les escombraries. 7. Col·loqueu una
etiqueta a la tapa en què fareu constar la data, el nom del grup del treball
i el tipus de restes que hi heu col·locat. A partir d’aquest
moment, els microorganismes actuen fins a transformar les deixalles en
compost. Control del procés per part de
l’investigador Les restes que heu
col·locat a la capsa es comencen a transformar immediatament: En pocs dies, s’enfosqueixen
i canvien d’olor, desprenen un líquid fosc, deixen de fer olor de
verdures i desprenen una olor de fems intensa; s’hi observen larves i
insectes. En uns dos mesos, es converteixen en compost, un producte molt més
estable segons la temperatura; té l’aspecte d’una terra negra, granulosa i
humida. El contingut de la capsa no serà compost fins al final
del procés; en aquest temps, heu de controlar que les condicions siguin
bones: Les restes d’escombraries han de ser tallades a trocets; així, els microorganismes hi penetren amb més
facilitat i actuen més ràpidament. Els microorganismes
necessiten oxigen per respirar; per això cal remenar i airejar els residus per
mantenir-los esponjosos. Passats uns dies, una
gran part de l’aigua que contenen els residus s’allibera, i en queden molt
amarats. Destapa’ls perquè
s’assequin una mica i així evitar que els microorganismes s’ofeguin. Les serradures i la
terra que hi has afegit eviten que els residus es tornin massa pastosos. Si més endavant
s’assequen massa, ruixeu’los amb aigua. El contingut s’ha de mantenir humit com una esponja escorreguda. Evolució de les propietats del compost per
part de l’investigador Per saber si evoluciona
correctament, en determinareu les propietats. Durant la primera setmana, cada
dos dies, i després cada quinze dies. Passats uns dos mesos, observareu que
es manté estable. Comenceu omplint el full de resultats confeccioneu una
graella per anotar les observacions: Color: apunta el color. Olor: identifica quina olor et recorda: de fruites,
d’amoníac, de fems, de terra de bosc... Lixiviats: observa si s’escola un líquid fosc que cau sobre la
safata. Temperatura i : sense d’obrir la capsa
posa’l pels forats. Alçada de la pila: mesureu l’alçada de la
pila amb el regle graduat.
ACTIVITAT Nº 3 El secretari escriurà el resultat de les preguntes: 1. Són aprofitables les
restes de verdura i fruita de casa nostra? Ens resol algun problema
transformar-les en compost? 2. A partir del que heu
observat, quins inconvenients creus que poden sorgir en compostar els residus
que es generen a una comarca? 3. Quines dificultats i
inconvenients heu trobat en el procés? 4. El resultat de l’
experiment ha estat satisfactori? per què? 5. Quina és la causa de
la transformació dels residus en el compostatge? 6. Per què augmenta la
temperatura en la primera fase del procés? 7. En quines etapes heu
observat la presència d’insectes i altres animals? 8. Per què cal airejar
i mantenir els residus humits durant el compostatge? 9. Què fareu amb el
producte que heu obtingut? 10. Què proposaríeu fer amb el compost d’una planta de compostatge
comarcal? ACTIVITAT Nº 5 El coordinador triarà
entre tres melodies la més adient per a poder fer una lletra. http://www.xtec.es/recursos/musica/crestoma/midi/187.mid http://www.xtec.es/recursos/musica/crestoma/midi/073.mid http://www.xtec.es/recursos/musica/crestoma/midi/108.mid ACTIVITAT Nº 5 El secretari posarà una
lletra a la melodia triada. ACTIVITAT Nº 4 El reporter anirà elaborant el reportatge fotogràfic
del treball que adjuntarà en el Power Point. (Veure exemple de PPT, realitzat
per uns alumnes) ACTIVITAT Nº 5 Elaboració del portfoli individual del treball.
|