![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
![]() |
|
Van ser unes xerrades planeres,
acompanyades d'un audiovisual, on els alumnes van poder participar molt.
En acabar, en Ferran va proposar un exercici: fer una petita redacció
amb el següent lema: "el meu amic/amiga té la SIDA".
La proposta va tenir una bona acollida i fins aquest moment s'han lliurat 34 treballs. Hi ha redaccions de totes les maneres: treballs molt acadèmics, treballs que expliquen històries escolars, treballs més curts, treballs més llargs, etc. De tot aquest material s'ha fet una selecció dels més representatius i aprofitant l'espai de L'Espunyola ho fem públic perquè tothom en pugui gaudir. |
Dia 20 de gener
La Clara ja porta 9 dies al poble i corren veus de què té una malaltia incurable, que té la SIDA. Jo no m'ho crec, però li pregunto, suaument, si és seropositiva, i ella em diu que sí, que ho és. M'explica que com és que té aquesta malaltia i em diu que a la seva mare li van transmetre la SIDA al tenir relacions sexuals amb un home (ella no tenia pare). La seva mare no ho sabia i es va quedar embarassada d'ella. La Clara va néixer amb SIDA. No la poden curar, però ella va resistint ja que té moltes ganes de viure. Jo, quan m'ha contat tot això, he sentit molta por, però veig que no la podem deixar de banda, que és una persona normal però amb una malaltia que tant pot ser tuberculosi com un refredat, com la SIDA. Avui m'he informat d'aquesta malaltia i és una mica difícil de que te la transmeteixin sinó és a través del sexe o de les xeringues. Sento por, però l'he,... l'hem d'ajudar tots. Jo, potser no compartiré una Coca-cola o un entrepà amb ella (encara que sé que no me la pot transmetre no puc fer res, és un fet inconscient), però perquè tingui aquesta malaltia no puc deixar de ser la seva amiga, li he de fer costat. "Això és el que penso que faria: li faria costat, però tindria por que em contagiés". |
Llàstima que no hi hagi medicament per curar. Està més ensopit que abans: ja tenia prou problemes i ara... Jo intento ajudar-lo però sempre tens allò de: i si me l'encomana?
Sempre el veure una mica diferent a una persona sana. Els meus amics no sé com s'ho prendan. Hi ha alguns que encara no ho saben.
brillantor vítria. La mirada profunda i absent d'aquest món. La boca mig oberta, amb el llavi inferior flàccid mostrant unes incisives esgroguïdes i en forma de pala. Mirava d'una manera absorta la lluna plena, blanca i neta, en una nit serena com poques. Però ell, que hi veia? No feia pas la pinta d'estar tan seré com la nit...
- (Jo hi veig un euro, lluent com una bombeta de 100 encesa, el cel de color "pipermint", uns nuvolets de "pacharan", ocellets piuladors de color "chartreuse broc", les muntanyes com de "bourbon" i rierols cantaires "d'absenta").
Just al seu davant, una dona malcarada, grossa i amb les galtes sanguínies se'l fitava des de feia deu o dotze minuts. Tot just el sol s'havia amagat darrera les muntanyes i l'enllumenat artificial del carrer ja era encès. El noi, en adonar-se, va sortir momentàniament del seu embadocament: - Què tinc micos a la cara? - va dir en to desafiant i amb una veu engolada. -Uix, carallot, si en tens de cara! - respongué la dona amb aire amenaçant - als marrecs que se'm "xuleixen", sempre els he girat la cara! I tot dient això, ja "s'abraonava" sobre el noi amb el braç ben estés i el palmell de la mà /enorme, per cert) obert. - Tinguem la festa en pau - intervingué un senyor ben vestit amb un "trajo" de color "palo mallorquí" - i una mica de respecte pels adults, jove!
I en un moment veié cinc o sis cares, dotze o quinze parells d'ulls que el miraven, trenta o quaranta persones que comentaven si sí o si no estava drogat...
S'atansa un guàrdia urbà, amb uniforme color "parfait d'amour", dos guàrdies civils "chartreuse verd" que passaven per allí, un polícia nacional fora de servei que prenia un cafè en un bar de la cantonada. I els mossos d'esquadra: - quin problema tenim?, d'un cop d'ull es van fer càrrec i amb poc temps, una ambulància dels bombers "grosella" i molta paciència el van portar a un llit de l'hospital.
El xicot continuava amb les seves cabòries: metges color "crema de whisky", infermeres "calisai", plasma "d'anís", "aigua del Carme", "crema de banana", orinals i "aromes de Montserrat". Patí anàlisis de "rom", "estomacals", "gin menorquí", "resoli de Cuenca", "pisco" i "pernod". Veié xeringues de "curaçao", "brandy" i "ratafia". Rambé va veure un religiós amb un vestit "Fra Angèlico" i una cara de "ricard" i "cointreau" tot barrejat. Varen buscar-li marihuana... Varen buscar-li haixix... Varen buscar-li àcid lisèrgic..., cocaïna..., mescalina..., opi..., ...
L'endemà al matí ja sortí al carrer. No li van trobar cap droga (!?). Després de l'interrogatori policial i de la valoració dels resultats de totes les proves que li van fer (a càrrec de l'equip mèdic de guàrdia habitual), tan sols van trobar-li un petit excés de copes de licor. El nostre protagonista, en ser fora del recinte hospitalari, sospirà i alcà el cap per mirar el cel. Una forta punxada dins la closca li va recordar que la ressaca duraria unes quantes hores més. La lluna ja no hi era. Tancà els ulls i veié un cèntim d'euro, petit i escarransit, misteriós i miseriós...Quina decepció!" Sense lluna. Sense cap imatge que valgui la pena. Va girar el cap i observà com un senyor prim aixecava la persiana metàl.lica d'una cafeteria. A aquelles hores del matí, la gent comença a treballar i sempre hi ha qui entra als bars per prendre un cafè amb llet o un tallat. Esperà que el bon
home acabés la feina i entrà... VEIEU QUÈ PASSA PER MAMAR MASSA ??
PRENEU LLET AMB CACAU I DEIXEU ELS LICORS !!
Les 17 hores de la tarda del mateix dilluns. Fi de la "farra" (ja havíem decidit la disfressa). Ens vam dirigir cap al poble lentament, com no, pensant ens els primers i els últims preparatius per la gran nit.
Les 18.30 de la mateixa tarda i del mateix dia. Tothom torna cap a les seves llars. Una dutxa, un bon entrepà, la roba arrugada cap a la bossa i a les 20 hores tothom a casa de la Míriam (on hi havia una bona concentració de gent).
Les 20.07 hores... Ja som a cas de la Míriam. Nou (9) persones en una habitació de 9 metres cuadrats, matxiembrades, cridant, saltant les unes contra les altres amb espurnes pel mig,... però al final ho aconseguim. Després d'una sessió fotogràfica vam anar cap el punt de trobada (davant l'Squaix).
Les 21.15 del vespre. Concentració de tots els "juerguistes". Les 21.21 hores. Comença la cercavila. Repartiment dels dorsals als participants (és a dir, buscar el Camanyes i el Ton per tal d'aconseguir el nostre número: missió impossible). L'animació és a càrrec dels Xip Xap i dels nostres grallers.
Les 24 hores de la nit. S'acaba la cercavila. La gent s'aglomera davant el Truc. I allí... festa que no es pot explicar. [...]
Dimarts. Les 12 hores. Les ulleres de sol van ser la nota destacada a la cua dels tiquets. Tothom "superimpacient" per la seva botifarra mentre alguns preparen les taules pere tal de gaudir de l'àpat de germanor.
Les 15 hores de la tarda. El Tonet ja ha enllestit la seva feina. Tothom cap el Truc una altra vegada. A ballar fins tard, però no massa que demà és dia feiner.
Dimecres. Al tard. Ja és fosc però una foguera il.lumina l'avinguda i les fragàncies de les arengades i
El segon dia, en canvi, el recorregut era de 2 voltes, és a dir, uns 170 km i 6 trams especials.
La cursa va ser molt dura: trialeres molt difícils, fang (ja que els dies anteriors havia plogut),... Els pilots arribaven al parc tancat molt cansats. A les 8 del matí del dia 17, el primer pilot, amb el número 1, Roman Michelik, campió del món de 125 cc la temporada passada, va engegar la seva TN i va significar l'inici de la cursa.
Els guanyadors d'aquest primer dia van ser: Scovolo, a 125 cc; el pilot finlandès Petteri Silvan, amb la seva Gas-Gas, a la categoria de 250 cc; Rossi, a 250 cc quatre temps; Rinaldi, a 400 cc quatre temps i Kari Tianen, a 500 cc 4 temps. Cal destacar la gran actuació dels pilots espanyols en aquest dia. Xacob Agra, va fer tercer Scratch a 250 cc; el pilot de la Seu d'Urgell, Arnau Vilanova, que competeix amb el Moto Club Segre, va quedar 6è de la seva categoria; i, l'olianès Jordi Duran (ex-alumne del nostre centre) que amb una KTM va quedar 8è a la difícil categoria de 500 cc 4 temps. També cal esmentar la mala sort dels germans Xevi i Marc Puigdemont que van tenir problemes amb les seves motos.
El segon dia, la cursa va començar a les 8 del matí amb puntualitat. Va ser un dia bastant dur, no pel recorregut, ja que havia una volta menys, sinó perquè el cansament acumulat el dia anterior passava factura. Els primers classificats van ser: Salminen, a 125 cc; Merriman, a 250 cc; Rossi, a 250 4 temps; Rinaldi, a 400 cc 4 temps i Erickson a 500 cc 4 temps. Pel que fa als espanyols: el pilot gallec, Xacob Agra va fer 6è; Arnau Vilanova, el 8è i Jordi Duran, el 8è en les seves categories. En Xevi Puigdemont va acabar 8è en 250 cc i en Marc va tenir una altra vegada problemes amb la seva Gas-Gas.
Què millor manera que organitzar un concurs de ball! Sota l'organització d'un grup de 3r d'ESO i algun membre de l'equip directiu es van formar parelles segons un sorteig públic, sense manipulacions. Els participants, alumnes i professors s'ho van passar molt bé ballant els ritmes que els van proposar. Finalment, els resultats: la parella guanyadora va ser la formada pel Marc Sala i la Raquel, seguida per l'Andreu i l'Anna i l'Eva Soler i el David "Xinxola" com a finalistes. Després del concurs van posar més música i va continuar una mica la gresca fins l'hora de dinar.També es va repartir una edició del BOA, un butlletí en to humorístic. Cuinar, ballar, pintar, relaxar-se, caminar,... tot és cultura, no?
Les jornades culturals van començar el dimecres amb una ginkana organitzada i dirigida peñs professors. En principi, no estàvem gaire motivats però al final ens vam engrescar de valent i va resultar més divertida del que ens pensàvem. El primer premi pel grup amb més puntuació va ser una bossa de "xuxes".
El dijous era el dia que els alumnes esperaven amb més il.lusió. Dues opcions: Caldea o esquí. Ja us podeu imaginar que ens ho vam passar molt bé, tot el dia fora de casa...
rocalloses. Començaré a anomenar-les de la dreta a l'esquerra. La més alta de totes és Aubenç, topònim que serveix per donar nom al nostre centre. És una de les millors zones per anar a buscar bolets. Després hi ha la "Roca dels Moros", que és la muntanya més propera a la vall i que es veu més a prop. Un pendent molt fort, quasi vertical baixa fins els primers boscos i els primers camps de conreu de la vall del riu Segre. Al seu darrera apareix Sant Honorat, molt tapada si l'observes des de la població d'Oliana. El mateix passa amb el Roc del Corb. Per sobre de Peramola hi ha una muntanya punxent que es diu Roc del Cogul; i, seguint, al seu costat el Roc de les Dues on es veu un tros de bosc cremat i força pegats de roca.
Ara és el torn de les fonts. Al menys us parlaré de les fonts més conegudes i nomenades. La més bonica de totes és la Font Viva, que es troba darrera de Can Boix. Hi ha mitja hora caminant. També és molt important la Font del Cané, que es troba al torrent de Peramola, justament al costat del poble. És un indret ombrívol i agradable. Pot accedir-se, tot passejant per un camí preparat per l'ocasió. També és molt freqüentada (suposo que tots ja sabeu on es troba) la Font de la Palanca. Molta gent hi va a buscar l'aigua que consumeix a diari per a beure. D'altres fonts no tan conegudes, però també molt boniques són la Font dels Horts, la Font de la Freixa, la Font de la Ribera, la Font de Balasch, la Font de Marianet, les Fonts de Capedon i moltes altres.
Finalment, també us voldria parlar de les esglésies que hi ha pels voltants de Peramola. Primer un parlará de l'església de Sant MIquel, que és la de Peramola. Després l'església de Santa Llúcia, que és la parròquia de Nuncarga i Tragó. Aquesta darrera és d'estil romànic. També l'església de Castell.llebre, molt coneguda per l'aplec que s'hi celebra el 25 d'abril i per les seves vistes sobre l'embassament d'Oliana. També és d'estil romànic. A la muntanya coneguda com Roc del Corb (esmentada anteriorment) s'hi troba l'església de Sant Salvador, un edifici d'estil romànic (la més petita de
Catalunya) que està en ruïnes.
Bé, ara us tinc de deixar que em criden per sopar. Potser una altra vegada us podré
explicar més coses de l'altra banda del Segre. Adéu!!!
Tornar a l'índex de les revistes Tornar a la portada