RESPIREM !!
Des del curs 2002 en que varem començar a formar part de les “Escoles Promotores de Salut” la nostra escola ha estat plenament implicada en la millora dels hàbits alimentaris tant actuant a nivell de tallers, informació i normatives dintre de l’escola com fent xerrades amb els pares per tal que aquestes mateixes actuacions tinguin continuïtat fora de l’escola i els pares estiguin informats del tractament que li donem i els objectius que pretenem assolir.
El treball que hem fet durant aquests anys quant a alimentació, i que forma part del Projecte Educatiu de Centre (com ara: “el dia de la fruita” ,“beu aigua” o “esmorzem asseguts”) ja té alguns dels objectius assolits. Per tant, ara, volem ampliar els temes referents a salut, fent que no quedin centrats en l’alimentació.
En les classes d’Educació Infantil s’han anat fent petits treballs amb el cos que de cares al curs vinent hem concretat per tal de portar-los a terme d’una manera continuada i si pot ser diària.
“DESPERTEM”
Són una sèrie d’exercicis per anar despertant el cos al matí quan arribem a l’escola. Si anem movent poc a poc algunes parts del cos aquestes funcionaran millor, i això ens ajudarà a estar més atents a classe, a fer millor lletra i a entendre les coses que ens explica la mestra. També ajudarem a que no ens faci mal res, ja que tot el que es mou funciona millor.
Aquests exercicis és bo fer-los a primera hora, al començar la classe i preferentment amb música de fons clàssica com Mozart o d’altres composicions suaus.
Començarem per les mans:
Exercicis amb el coll i espatlles. Cal fer-los a poc a poc.
Exercicis d’ulls. En ioga se’n diuen “tatraka”. També cal fer-los poc a poc. Els podem fer cinc o sis vegades cada un
Aquest és el model per treballar amb nens d’Educació Infantil, que es pot anar variant o ampliant una mica durant el curs, però mantenint una part de rutina que és tan favorable als nens ja que es senten més segurs amb el que coneixen, ho fan com un joc, i pots fer veure que t’equivoques i ells et corregeixen ràpidament.
Tots aquest exercicis es poden fer asseguts a la cadira o al terra amb un coixí.
Per exemple un dia per setmana es poden fer d’altres exercicis on hi estiguin implicades altres parts del cos.
També pensem que la respiració és un tema que trobem molt descuidat i molt important de treballar. En les classes d’E. I. , a continuació del “Despertem” podem anar treballant una sèrie d’activitats per tal que els nens prenguin consciència de
l’aparell fonedor al mateix temps que ajudaran l’infant a agilitzar els muscles de l’aparell, a regular l’entrada i sortida de l’aire en emetre els sons, i en definitiva, a articular bé tots els sons de la llengua. Aquestes activitats es poden fer una o dues per dia, segons la que sigui i com estiguin els nens.
Per exemple:
Amb els nens de Primària per aquest curs també ens proposem de treballar la respiració fent uns petits exercicis que comportin cinc o deu minuts abans de començar les classes del matí o de la tarda a l’aula.
Uns exemples:
Tots aquests exercicis els farem pausadament i en silenci. Podem posar una música adient de fons.
També volem treballar la respiració en les classes d’Educació Física al principi per preparar el cos o bé al final per a relaxar-lo.
Alguns exemples:
Serà important que coneguin la fisiologia de la respiració i els òrgans que hi intervenen i la utilitat de la respiració juntament amb els exercicis pràctics que facilitaran la millora de la seva funció.
Aquestes activitats són les que volem desenvolupar durant els propers tres anys com a “Escola Promotora de salut”.