L'ARTESANIA DE LA PAUMA
"A RASQUERA FAN CABASSOS..." diu la dita i la matèria
primera són les fulles del margalló, planta abundant
als voltants del poble i a tota la Mediterrània.
Recol·lecció
Antigament tota la família hi participava en la recollida de les paumes; es feia als mesos de juliol i agost.
Un cop tallades es formen manolls i feixos que arribats al poble s'escampen al sol per tal de blanquejar-les durant uns 15 dies.
Escaldar les paumes
Les paumes resseques no es poden treballar; posades en contacte amb aigua calenta aconsegueixen la suavitat necessària.
Escoar
Una vegada els brins són reblanits els peciols del margalló es tallen; d'això en diem escoar.
Esbrinar
Ara separarem els brins més petits, que aprofitarem per fer les cordes. Els altres es separen un per un i formarem els garbons o manolls amb els que farem la llata.
Llata
Els brins es van entrelligant formant camades. D'acord amb la seva mida es confeccionaran els diferents tipus d'estris.
Cosir
La llata es cus descrivint una circumferència, en el cas d'un cabàs que és la peça més valorada i buscada tradicionalment.
Avui dia l'ús del cabàs en l'agricultura està en decadència (està substituit pels de goma, més duradors) per això les poques dones que es dediquen al treball de la pauma s'han decantat cap a estris d'ús decoratiu.
![]() |
![]() |
Alumnes de Cicle Inicial del CEIP "Les Eres" de Rasquera