L'ALIMENTACIÓ DELS NOSTRES FILLS

Veiem la televisió i es parla d'això, escoltem la ràdio i s'ens parla dels problemes alimentaris de la població actual, la premsa es preocupa pel tema…

Aquí presentem un resum de l'entrevista apareguda al diari EL PERIODICO el dia 1 de març de 2007 i que ens parla molt clarament sobre el tema, val la pena ocupar uns minuts en la seva lectura.

La periodista Núria Navarro entrevista a Lourdes Alcañiz, autora del llibre "Gordito no significa saludable" de l'editorial Grijalbo.

El cas de Connor McCreaddie, el nen anglès de 8 anys que pesa 89 quilos, ha commogut el món. Finalment, els serveis socials han decidit que s'estigui amb la seva família. Però l'obesitat infantil és una epidèmia. Lourdes Alcañiz, coautora del llibre "Gordito no significa saludable", la va investigar als Estats Units i de tornada es va quedar atònita amb les estadístiques espanyoles. Alguns nens superen els nivells d'obesitat dels Estats Units, el país que ostenta el trist rècord.

- ¿Hauria tret la custòdia als pares de Connor, vostè?
- Jo demanaria a les autoritats sanitàries que ajudin a la família a entendre per què Connor ha arribat a aquest estat i que proporcionin el que sigui necessari perquè rebi una correcta atenció a la seva salut.
- Carles d'Anglaterra va suggerir prohibir els McDonald's?
- …Quan un nen es porta bé, el portem al McDonald's. S'ha convertit en un premi! Per què no li diem: "Si et portes bé anirem a passejar o a jugar a futbol". El que és dolent no és l'hamburguesa en si, són les patates precuinades que l'acompanyen, el greix en què es fregeix…
- Espanya és un país mediterrani.
- Doncs Andalusia és una de les comunitats on hi ha més obesitat infantil. Ha sortit un pla integral que,…, revela que les nenes entre 2 i 5 anys i els nens entre 2 i 8, i 12 i 14 superen en obesitat els nens dels Estats Units.
- Com s'ho explica?
- En qüestió de 10 o 15 anys han canviat les circumstàncies socials. La dona s'ha incorporat de manera ràpida i massiva al mercat laboral. Ella ja no és la que s'ocupa del menú familiar i de treure als nens al parc. I l'home tampoc ha assumit el paper… Es serveixen plats precuinats i els nens no cremen calories al carrer, perquè no ens sembla un lloc segur. Abusen de la tele i dels videojocs, asseguts. L'excés de calories i la falta d'exercici equival a obesitat. Però a això s'hi suma una altra circumstància…
- Quina circumstància?
- No hi ha educació. Una pasta industrial, d'aquestes que donem per berenar, té unes 400 calories. Un nen de 6 anys (l'obesitat està més concentrada entre els 6 i els 9 anys) ha de prendre entre 1.500 i 1.600 calories diàries. Així que una napolitana o una canya equival a la tercera part de calories que ha de prendre…

- El refresc enverina?
- Un refresc de cola conté unes 12 cullerades de sucre. Si en pren tres al dia, és un got sencer. I, a més, a tot això s'hi ha de sumar el menjar normal. La cosa milloraria només desterrant els refrescos, els cereals fosforescents que fan que el nen brilli a la foscor i les txutxes.
- Si és el més bo!
- No han d'entrar en el que és quotidià. S'han de guardar per a ocasions especials. Un aniversari sense refrescos ni txutxes és molt trist.

- La tristesa en la infantesa és un plat de bledes.
- Abans en menjàvem! Les mares no han de desesperar. S'ha de tenir la mateixa paciència per fer-los menjar verdura que quan se'ls ensenya a anar al bany. Això sí, no hi ha res pitjor que fer-los menjar a ells la verdura mentre els adults s'afarten de pizza al seu costat. Davant la falta de temps, és necessari aliar-se amb el congelador i preparar menjar saludable per a tota la setmana. Però, si m'ho permet, encara hi ha una altra cosa…
- No m'espanti.
- Les nostres àvies i mares van viure la guerra i la postguerra. Per elles, un nen primet era un nen mal nodrit. I un nen mal nodrit es podia morir de pneumònia, de tuberculosi o de qualsevol altra cosa. En canvi, un nen grassonet tenia més possibilitats de sobreviure. Així que el "menja nen" està ficat a l'inconscient col·lectiu.

- Aquells nens grassonets de postguerra feien l'estirada.
- Perquè jugaven al carrer i no hi havia calefaccions! El fred crema calories. Avui dia la carrera de grassonet pot començar als 2 i 3 anys, però l'ambient no afavoreix que cremi calories. Si hi ha una tendència genètica a l'obesitat, les circumstàncies condueixen a la catàstrofe. I desprès venen el colesterol, la diabetis, la hipertensió, els problemes ortopèdics i més tard, els trastorns de l'alimentació.

 

 

 

 

 

Per trobar més informació sobre temes d'alimentació es poden consultar aquestes pàgines web:

- Receptes sanes i saboroses: http://www.karlosnet.com/Nutricion/index.html

- Informació sobre consum alimentari: http://www.consumer.es/web/es/alimentacion/

- Aliments i salut: http://www.cus-usuaris.org/ais/entrevistes/entrevista03.html

- Aprendre a menjar: http://revista.consumer.es/web/ca/20061001/alimentacion/70775.php

- Prevenció de l'obesitat infantil: http://obesidadinfantil.consumer.es/