ELS GRUPS FLEXIBLES DE LECTURA
A LESCOLA SANT CLIMENT
Aquesta és una
experiència que treballem des de fa ja una colla de cursos i que
té com a finalitat bàsica despertar el gust per la lectura
entre el nostre alumnat, si bé en els primers cursos cal incidir
també en laspecte més mecànic de la mateixa.
Lactivitat la
duem a terme de manera simultània tots els cursos de primària,
durant una hora setmanal, des doctubre fins a juny (aquest
curs és els dimecres de 9 a 10h. del matí). En cada un dels
grups hi ha alumnes de diferents cursos.
Els nens i les nenes es reparteixen en vuit grups (el nombre de grups pot variar dun trimestre a laltre, en funció de les necessitats que es vagin generant); els tres primers grups corresponen a alumnes que estan "arrencant" a llegir, i per tant són grups força homogenis, en funció del nivell lector. A partir del segon trimestre incorporem a aquest primer bloc nens i nenes de P-5 que ja llegeixen amb certa fluïdesa.
Els restants grups els dividim en dos grans blocs: tres grups que correspondrien a un nivell lector de Cicle Mitjà i dos que correspondrien a un nivell de Cicle Superior. Les lectures escollides sadequarien a les característiques dels nens i nenes daquestes edats.
Això no vol dir, però, que siguin grups estancs, sinó que la ubicació dun alumne o alumna en un grup o altre pot ser revisada, si cal. Per exemple, en un grup diem-ne de "cicle mig", actualment, hi trobem nens i nenes de 3r, de 4t, de 5è i de 6è; i així mateix, en un grup de "cicle superior" hi ha alumnes de 4t, 5è i 6è.
Partim de la lectura duna novel·la per trimestre; que es fa a classe i a casa, i va acompanyada dun treball sobre el text, que pot abraçar temes de qualsevol àrea curricular; no ens limitem a fer preguntes de comprensió lectora ni a mesurar la velocitat lectora de lalumnat.
Comencem analitzant laspecte formal del llibre i la informació que porta: nom de lautor, títol, editorial, edició, traducció, estructura, etc. En el decurs de la lectura i de lanàlisi de lobra els nois i noies van realitzant un dossier amb activitats dallò més variades, sempre relacionades amb largument de la novel·la, i partint dun treball oral previ.
Alguns cursos, en comptes de llegir una novel·la per trimestre, hem optat per conèixer diferents tipologies textuals; concretament, fa dos cursos vàrem dedicar un trimestre a la poesia, i el curs passat un al teatre, tipologia que reprendrem el tercer trimestre del present curs.
Amb aquesta dinàmica pretenem que cada alumne o alumna es trobi de gust, que se li proporcioni una lectura adequada al seu nivell tant lector com de maduració, i que hi hagi interrelació entre els companys i companyes de diferents classes.
No volem que tots els grups siguin homogenis, sinó que els nens i les nenes sajudin entre ells i comparteixin experiències.
Tota aquesta organització suposa, i això ens agrada, una major interrelació entre lequip de mestres, el qual, a part de treballar amb nens i nenes de diferents nivells, ens hem de reunir periòdicament per tal de programar i avaluar els diferents grups.