Esmorzars Saludables: EI i Primària.

Durant el curs2009/10, es va promoure una campanya escolar dirigida a tots els alumnes d’Educació Infantil de les escoles públiques anomenada “Jo esmorzo be!”, per fomentar l’esmorzar saludable, que hem seguit aplicant fins a l'actualitat a Educació Infantil i Cicle Inicial.

La campanya està dirigida des dels serveis mèdics de l’Ajuntament d’Esplugues en coordinació amb els Centres d’Atenció Primària.  L’objectiu és l’educació per a la salut des de la infància,  que contribuirà a reduir l’obesitat infantil (s’ha detectat un increment en els darrers anys), redueix l’ingesta de greixos i sucres (de pastes, sucs envasats  i preparats làctics)i afavoreix la masticació molt important tant per facilitar la digestió com per millorar la parla, contribueix a la prevenció de la càries dental .

Volem donar una informació bàsica i recomanacions per aconseguir els objectius del programa “Jo esmorzo bé”.

  • Es recomana fer 5 àpats al dia: esmorzar, dinar, sopar, i una petita ingesta a mig matí i mitja tarda.
  • Des de l’hora que ha sopat un infant fins que es lleva, han passat moltes hores. És per això que cal esmorzar abans de sortir de casa.
  • Mentre dormen és quan es produeix l’hormona del creixement. Al llevar-se han de menjar per garantir els nutrients necessaris per a què l’hormona actuí.
  • Estudis pedagògics han demostrat que aquells infants que arriben a l’escola sense esmorzar, tenen un nivell d’atenció i de motivació més baix que els que ho han fet.
  • Des de l’hora del pati fins quan dinen només han passat dues hores. Si l’esmorzar de mig matí és copiós, no tenen gana a l’hora de migdia i aquesta és una menjada important.
  • Comencen a esmorzar a la classe asseguts, durant 10 minuts. Si l’entrepà és gran, li resta una bona estona de joc i li queda poc temps per digerir-lo abans de dinar. El descans del patí és per jugar i córrer.
  • Els pans de motllo que comprem als supermercats, a més de conservants i impulsors, porten oli de palma i oli de coco que són els únics olis vegetals que contenen greixos saturats.
  • Els sucs envasats porten una gran quantitat de sucres i components que ajuden a la seva conservació.
  • La masticació d’un entrepà ajuda a la formació de l’aparell bucofonatori.
  • L’esbarjo és molt important en aquesta edat, donat que comencen a socialitzar-se i a més els ajuda a desenvolupar-se físicament. Cal recordar que quan surten ja porten una bona estona asseguts a classe i els nens i nenes necessiten córrer i moure’s. 

Per aquestes raons, demanem que l’esmorzar que portin a l’escola sigui un entrepà petit o una llesca de pa o pa de motllo del forn, amb pernil, pernil dolç, formatge, tonyina o gall d’indi (cal evitar els embotits i patés perquè porten greixos). Si el pa es frega amb tomàquet i es posa una mica d’oli, és un esmorzar molt equilibrat. També poden portar fruita en una carmanyola. I per acompanyar veuran aigua.

Si porten algun suc el deixarem a la seva bossa i se’l podran beure al sortir de l’escola. I si l’entrepà no se l’han pogut acabar en 10 minuts, l’embolicarem i el posarem a la bossa perquè vostès sàpiguen el que han menjat, i així podran jugar i córrer.

Si vostès creuen oportú que els seus fills/es mengin algun altre aliment poden fer-ho en qualsevol dels altres àpats que fa cada dia.

 Volem ajudar a que els nostres alumnes s’acostumin a tenir una dieta sana i equilibrada i també que en prenguin consciència.

Inici