LA
IMPORTÀNCIA DELS HÀBITS
ALIMENTARIS EN ELS NENS
El que els nens mengen influeix en el seu creixement i
desenvolupament, afecta la seva salut i pot contribuir a
la prevenció de malalties com l’obesitat, el colesterol
elevat i la diabetis, entre d’altres.
Una jornada escolar, des del punt de vista de l'alimentació,
s'inicia amb
l’esmorzar
a casa, abans d'anar a l’escola. L’esmorzar
ideal consisteix en un lacti (llet o iogurt), cereal (cereals,
pa o
torrades amb algun acompanyament)
i fruita.
Es podria dir
que l’es-morzar
és l’àpat més important del
dia, ja que
és el que ens permetrà, després d'un llarg període de
dejuni nocturn, ingerir l'energia necessària per començar
l'activitat del dia. Si és
possible, tota la família ha d’esmorzar asseguda,
no calen més de 10 o 15 minuts. Implica un petit esforç
per deixar la taula parada la nit anterior i llevar-se
10 minuts abans.
A mig matí, a l'hora del pati, és recomanable
completar l’esmorzar
del matí
amb un entrepà petit o una peça de
fruita, per arribar al dinar sense una gana
voraç.
Quan arriba el migdia, resulta interessant assegurar-se
que el nen té prou temps per dinar: més de 20 minuts i
menys de tres quarts d'hora. Dinar en menys temps fa
que el nen no mastegui prou els aliments i que no li doni
temps a assaborir el menjar i gaudir d'altres valors
socials que es desenvolupen al voltant de la taula.
Excedir-se és fer que el nen avorreixi el menjar. Quan el
menjar s'ingereix molt de pressa, el cervell no rep el
senyal de sacietat proporcionat pels aliments, i el nen
pot menjar més del compte.
Després del dinar i quan acaba la jornada escolar, el
berenar. Ha estat una jornada llarga, s'ha gastat
molta energia i encara queden deures per fer... fins al
sopar i el merescut descans nocturn.
A la família, i també a
l’Escola, s’han d’afavorir i fomentar uns hàbits
alimentaris encaminats a l'obtenció d'una dieta saludable.
ALGUNS
CONSELLS PER A UNA ALIMENTACIÓ INFANTIL EQUILIBRADA
·
Fer el seguiment del menú escolar i
complementar-lo amb els altres àpats del dia.
· Evitar
el consum excessiu d'aperitius, refrescs, embotits i
brioixeria. Productes que hauríem de reservar només per
a ocasions especials.
·
El menjar necessita un temps ni massa
curt ni massa llarg.
·
Els pares han de parar esment quan el nen
menja amb excés o, al contrari, evita el menjar.
·
Respecte a la televisió: al menjador
escolar els nens no miren la televisió, i quan el nen
dina a casa tampoc ha de mirar-la; és un moment per
gaudir del menjar i de la companyia dels altres
comensals.

|