> Castanyada
 

LA FESTA DE LA CASTANYADA

La festa de Tots Sants és, possiblement, la celebració més important de la tardor, data del segle VII. A l'any 835 aquesta festa rebia el nom de "Tots els Martiris". Gregori IV designà que aquesta festa se centrés en el dia 1 de novembre. A final del segle X se n'hi afegí una altra dedicada als difunts; per això, després del dia de Tots els Sants, ve el dia dedicat als morts (dia 2 de novembre). Sembla, que les celebracions pels difunts tenen el seu origen en la societat romana.

El matí de Tots els Sants la gent encara no prenia el posat seriós de la tarda; en havent dinat, ara sí, tancaven els espectacles públics i la família anava al cementiri a portar flors, costum de fa un segle. Al capvespre es feia un àpat on es menjava bacallà i congre estofats, un plat de llegums secs i per postres ametlles, nous, figues seques i, és clar, castanyes i panellets.

Sobre l'origen de menjar castanyes i panellets s'han fet moltes suposicions però no se'n conserva cap document escrit.

Es creu que fa temps els campaners feien sonar les campanes tota la nit que va del dia de Tots Sants al dia de morts, per recordar els veïns l'oportunitat de pregar pels difunts. L'esgotament que això produïa feia necessari refer les forces: se servia fruita del temps i castanyes acompanyades de vi novell, blanc i una mica dolç.

A la darreria del segle XVIII el costum s'havia generalitzat de tal manera que les venedores s'esforçaven a vendre les castanyes ben torrades; fou llavors quan sorgí "la castanyera".

La castanya és un dels productes per excel·lència de la tardor. Fins fa uns anys, la castanyera era un personatge típic que es podia trobar pels carrers dels nostres pobles des dels volts de Tots Sants fins ben a prop de Nadal. Les castanyes es venien torrades, ben calentes i embolicades en paper. Per mesurar la quantitat de castanyes que hom volia adquirir s'utilitzaven torretes de fang.

A l'actualitat, si bé no hi ha castanyeres, a l'època de Tots Sants es poden trobar parades de castanyes torrades en diversos punts de la ciutat, moltes d'elles portades per gent jove, sobretot estudiants, que troben en aquesta activitat la possibilitat d'obtenir uns beneficis econòmics durant uns dies.

A la majoria dels pobles de la comarca del Baix Camp, la gent feia la castanyada a casa seva o al cafè. Menjaven castanyes torrades, procedents dels pobles de les muntanyes de Prades (Prades, Capafonts, Vilanova de Prades...), tot bevent, per acompanyar-les, garnatxa o mistela de casa.

A Prades, anys enrera, després de dinar, un home amb un carro voltava pels carrers del poble i recollia llenya i castanyes per les cases. Al capvespre, encenien una foguera a la plaça amb la llenya que havia arreplegat i, al caliu, torraven les castanyes. La gent se les menjava al voltant de la foguera mentre bevia vi blanc.

A diversos pobles, el dia de Tots Sants, els cafès posaven plats de castanyes i porrons de vi a les taules i la gent feia la castanyada col·lectivament. En algunes ocasions, aquestes castanyes eren procedents d'una capta que s'havia organitzat anteriorment per les cases del poble.

Els costums de captar llenya i sobretot castanyes són característics, com és lògic, dels pobles on es produeixen; perquè, en aquests pobles, la majoria de les cases tenien castanyes pròpies.

A Reus la castanyada s'havia celebrat el dia dels difunts (2 de novembre), cosa que sembla força sorprenent, perquè a quasi tot arreu es fa el dia abans. Els reusencs menjaven castanyes de Prades, torrades al foc de la llar, i confitura, i per veure, garnatxa. ja tips i vençuts per la son els menuts se n'anaven a dormir, no sense abans haver deixat pels racons un grapadet de castanyes per les animetes dels difunts, que a la nit acudien a recollir-les, deixant en substitució un troç de confitura".

Des de fa uns anys se celebren castanyades populars, a l'aire lliure, amb ball, parades de castanyes, coques, moscatell i altres begudes, i d'altres organitzades per particulars, entitats i associacions, o per les discoteques, que des de fa uns anys ofereixen al seus clients noves versions de la castanyada.

A Mallorca també es celebra la castanyada i allà en comptes d’anomenar-se "panellet", el seu producte típic s’anomena "panet de mort".

.

 

© CEIP Juan Ramón Jiménez
Avda. Mancomunitats Comarcals, 5
Tel./Fax: 937751066
ceip-jrj@centres.xtec.es


Generalitat de Catalunya
Departament d'Ensenyament