En els darrers cursos hem detectat una gran quantitat "daccidents" informàtics. Es recomana, per tant seguir unes certes pautes bàsiques per tal dimpedir aquests desastres irreversibles.
Cal que creeu una estructura lògica de subdirectoris on emmagatzemar la informació incloent, sempre, carpetes per posar còpies de seguretat. En aquestes carpetes cal anar copiant, de tant en tant, tot el treball fet, però ULL, NO ESBORREU MAI ELS FITXERS ANTERIORS. Penseu que si accidentalment teniu malmès el fitxer del treball i sense adonar-vos, "maxaqueu" la còpia de seguretat amb una còpia de seguretat nova lhaureu cagat (aquest és un accident molt freqüent) El que cal fer és, desprès de guardar el fitxer amb normalitat, fer un guardar como, triar un nom com: treball001.doc, treball002.doc etc. i copiar-ho en una carpeta apart (anomenada copiaseg). Daquesta manera si hi ha un error fatal sempre podreu anar enrera fins arribar a trobar el fitxer correcte. Això implica tenir el fitxer replicat moltes vegades, però no suposa gran quantitat despai al disc, en tot cas podem anar esborrant fitxers vells però sempre ha dhaver-hi al menys 2 fitxers anteriors. Quan el treball estigui fet i lliurat, guardarem loriginal en un lloc segur i esborrarem totes les còpies de seguretat.
A més daixò és molt recomanable anar fent còpies en disquet o millor encara en CD-ROM (un suport òptim de fer còpies de seguretat és un CD-regrabable)
Una proposta bàsica de subdirectoris és la següent:

Torna a l'inici
Quan el WORD està treballant crea un fitxer temporal del tipus ~00132.tmp sobre el que fa totes les modificacions. En sortir de laplicació, si hi ha alguna modificació, demana si vols guardar-la. Al dir-li sí, o no, restaura la còpia original amb el fitxer temporal, tanca laplicació i finalment esborra aquest fitxer temporal. Aquesta manera de treballar te lavantatja que si sapaga lordinador accidentalment, hi ha certa possibilitat de recuperar la informació. En principi sols cal engegar lordinador i obrir el Word. Moltes vegades apareix (per màgia) el fitxer presumptament desaparegut.
Però aquest sistema de treballar té un greu problema: El WORD crea aquest fitxer temporal a la mateixa unitat on és el fitxer original. Si aquesta unitat és la unitat a: i traiem el disc abans de tancar laplicació el fitxer quedarà malmès ENCARA QUE NO HI HAGI HAGUT MODIFICACIONS. A més, si el disquet és força ple, al no cabre el fitxer temporal sorgiran problemes.
Es recomana, per tant, no treballar directament sobre un disc flexible. Aquest disc és, sols un mitjà de transport o un lloc on fer còpies de seguretat.
Torna a l'inici
Un dels majors defectes del WORD és que si es crea un fitxer molt gran és torna molt inestable. Per exemple, si ompliu el fitxer dimatges creant un fitxer de 2 o més Mb el millor que us pot passar és que desapareguin les imatges del fitxer. El pitjor és que peti tot. Per tal devitar-ho cal reduir la resolució de les imatges. Penseu que la resolució màxima dun escànner és altament superior a la de la vostra impressora, baixar la resolució no reduirà la qualitat del treball.
Si així i tot el fitxer continua sent molt gran, es fa necessari partir-lo. Per exemple podeu fer un fitxer per cada apartat diferent del treball. És preferible que cada fitxer word no superi gaire els 2 Mb
Torna a l'inici
El word numera les pàgines automàticament (un treball sense numeració o amb numeració incorrecta és inacceptable).
Per numerar cal fer: Ver/Encabezado y pie de pàgina. Desprès trieu: Insertar/Números de página amb aquesta opció podeu triar, entre altres coses, el número amb el que voleu començar la numeració, així podeu arreglar el problema de tenir el treball en fitxers separats.
Torna a l'inici
El word crea una estructura numerada de títols, subtítols, paràgrafs... Utilitzar aquesta eina facilita molt les possibles modificacions dúltima hora (tota la numeració de paràgrafs sactualitza automàticament) i a més permet utilitzar una eina que té el word amb la que es pot fer líndex automàticament
Lestructura de numeracions i paràgrafs sactiva i es personalitza fent Formato/numeracion y viñetas/esquema numerado . Podeu triar un esquema predefinit o personalitzar-ne un. Desprès, per pujar o baixar un nivell desquema sols cal prémer les icones:
Torna a l'inici
Les faltes dortografia són del tot inacceptables en un treball de recerca. Els correctors automàtics permeten reduir les faltes quasi totalment. Abans de lliurar el treball no oblidis passar el corrector ortogràfic.
Torna a l'inici
Si busquem alguna cosa a internet pot ser que sigui molt concret o més genèric. La manera dactuar ha de ser diferent
La millor opció en aquest cas és utilitzar un cercador. El millor, sens dubte, és http://www.google.com
Per exemple, si necessiteu els drivers del lector de CD-rom del vostre ordinador sols cal que poseu la paraula clau drivers i la marca i model de laparell i segur que apareix més duna pàgina que els té.
Suposem que ens interessa fer un treball dastronomia sobre la Lluna. Si entrem al google i posem la paraula lluna ens trobarà ¡dos milions de pàgines! (amb menys dun segon) però ens podem trobar des de la pàgina del "Bar Luna" fins una associació anarco-feminista txeca que es diu Luna.
Algunes maneres correctes de fer la cerca poden ser:
- Utilitzar un cercador cultural que, dalguna manera, selecciona les pàgines. Per exemple el de la Enciclopèdia catalana. http://www.grec.net/cgibin/cercador.pgm
- Buscar la informació directament duna enciclopèdia, per exemple la Gran Enciclopèdia Catalana. Aquesta a més, al final cada entrada acostuma a recomanar alguna pàgina relacionada amb el concepte explicat. http://www.grec.net (podeu accedir-hi directament des de la pàgina de la xtec i des de la del edu365)
Aquí teniu un altra URL on hi ha els links a moltes enciclopèdies http://www.enciclopedias.com/Ficheros_web/enlinea.htm
- Buscar directament a pàgines educatives o culturals de prestigi que tinguin apartats temàtics algunes pàgines educatives imprescindibles son:
- Quasi sempre hi ha algú abans que nosaltres que ha fet la feina de triar les pàgines que valen la pena i sha molestat en penjar aquesta informació a internet. La millor manera de navegar és entrar a una pàgina que tracti el tema que desitgem i desprès navegar per les pàgines que aquesta pàgina recomana (links). Exemples de pàgines amb informació valuosa daltres pàgines nhi ha dexcel·lents:
Torna a l'inici
Hi ha pàgines web monumentals a les que és difícil trobar les coses. Per facilitat laccés hi ha dues eines bàsiques:
És un esquema amb vincles que permet fer-se una idea general del que hi ha i accedir a un lloc de manera ràpida
Son uns cercadors que busquen la informació dins la pròpia pàgina.
Torna a l'inici
Traductors
Un dels "inconvenients" dinternet és que la majoria dinformació (i moltes vegades la millor) és en anglès. Hi ha traductors en línia que posant la pàgina que vols et permeten navegar amb la pàgina traduïda. Si bé la traducció és super-macarrónica és suficient per entendre el text.
Per traduir pàgines web senceres:
http://babelfish.altavista.com/translate.dyn
També hi ha pàgines a les que pots entrar un text en castellà i el tradueix al angles (i a la inversa)
http://tradu.scig.uniovi.es/texto.html
Per traduir text del català al castellà i a la inversa ¡¡¡Atenció, te lopció denviar un document word i tel retornen traduït per correu electrònic!!!
http://www.edu365.com/
Per traduir correu electrònic
http://www.t-mail.com/
Diccionari infantil il·lustrat català-àrab (per nens a partir de 3 anys)
http://www.edu365.com/catala_arab/index.htm
Altres traductors:
http://www.diccionarios.com/
http://www.foreignword.com/es/default.htm (idiomes en internet, diccionaris y traducció)
http://www.internostrum.com/ (tradueix català a castellà i A LA INVERSA)
http://www.t-mail.com/index2.shtmlv tradueix correu electrònic "en viu"
http://www.softcatala.org/traductor/ Tradueix de castellà a català. La traducció és d'alta qualitat
http://babelfish.altavista.com/translate.dyn El traductor d'altavista
http://maestroteca.com/traductor.htm
http://www.yupi.com/traductor/
Torna a l'inici
Captura dimatges de pàgines web
Qualsevol imatge que es visualitza en un navegador, ja sigui el Netscape o el Microsoft Explorer, es pot capturar, és a dir, desar-la al disc dur. La quantitat dinformació que hi ha a Internet permet trobar gran quantitat dinformació amb important suport gràfic. Moltes daquestes imatges ens poden ser de gran utilitat per a la creació de treballs.
Per descarregar la imatge feu clic amb el botó dret sobre l'enllaç o la imatge i trieu l'opció Anomena i desa la imatge (Guardar enlace como...) i deseu-la a la carpeta que vulgueu del vostre disc dur o disquet.
Torna a l'inici
Una taula de contingut és un llistat dels títols d'un document amb la indicació dels números de pàgina. (És el que habitualment entenem per "índex")
La manera més senzilla de configurar un document per una taula de continguts és utilitzar els estils Título pels temes que es vulgui que hi surtin; abans, a cada estil Título se li ha d'haver assignat un nivell d'esquema en el document.
-
Creació d'una taula de continguts
Per crear una taula de continguts cal seguir els següents passos:
- Situar el punt d'inserció en el lloc on es vol situar la taula de continguts.
- Escollir l'ordre Insertar | Índices y tablas... | Tabla de contenido.
Es pot escollir el tipus de format de la taula a l'igual que es pot fixar fins a quin nivell de títols ha d'englobar.
Des del botó Opciones es poden definir dels estils i els nivells d'esquema utilitzats en el document, cas de no haver-se assignat abans.
- Clicar sobre el botó Aceptar.

Els números de pàgina de la taula de continguts fan d'hipervincles amb l'apartat a què es refereixen.
Si es vol inserir una taula de continguts en un document que ja en té una, Word pregunta si es vol substituir l'existent.
-
Actualitzar una taula de continguts
Si canvia el document de manera que afecti a la taula de continguts, es pot actualitzar l'esmentada taula de la següent manera:
- Situar el cursor en qualsevol part de la taula de continguts.
- Prémer la tecla F9 per actualitzar el camp.
- Seleccionar el tipus d'actualització.
- Clicar sobre el botó Aceptar.

Torna a l'inici |