TRETS D'IDENTITAT
La
llengua
La llenguade la llar és el Català que serà utilitzat com a vehicle d'aprenentatge i comunicació tan a nivell intern com en les relacions amb d'altres institucions (pares, ajuntament, centres,...).
Confessionalitat
La Llar d'Infants és un centre obert a tots els nens/es d'aquesta població. Aquest centre es declara dedicat a la formació integra de la persona al marge de qualsevol ideologia o creença.
Coeducació
D'acord amb la igualtat de drets i la no discriminació de l'activitat educativa, l'educació que s'imparteix als nen/es serà igual i es desenvoluparà en un marc de coeducació.
Integració
La Llar està per l'integració dels nens/es amb dificultats o problemes que requereixin una educació especial, entenem que s'han d'integrar a la vida escolar i social.
Per això es durà a terme sempre i quan es reuneixin les condicions adequades, nombre de nens/es per classe i equip d'assessorament professional.
Adaptació
Anomenem adaptació al període de temps en el qual el nen/nena comença a venir a la Llar. representa un esforç per tots plegats (nens-pares-mestra), però qui ho viu més intensament és el nen/nena. Els adults hem de fer possible que aquesta adaptació sigui suau, curta i agradable.
Aquest procés permet una atenció més individualitzada que ajuda el nen/nena a crear un lligam afectiu, més sòlid i tranquil. A més, el nen/nena, al no estar tantes hores a la Llar li permet relaxar la tensió emocional que comporta aquest primer contacte amb la Llar.
Si l'assistència és continuada facilitarà que l'adaptació sigui més curta.
Línia
metodològica
A l'hora de transmetre coneixements s'intentarà aconseguir dels nens/es una actitud oberta i receptiva a partir de la pròpia realitat.
Es donarà prioritat a l'observació i experimentació directe, potenciant l'activitat i creativitat, facilitant els elements i els material adequats a cada edat i es fomentarà la curiositat.
Tindrem en compte el procés d'adaptació.
Adquisició d'hàbits bàsics per la seva autonomia.
La tasca de l'educadora serà estimuladora i sempre mantindrà una relació afectiva i de confiança amb el nen/a i en lloc de negar-li les coses, se li donarà altres possibilitats d'acció.
Potenciarem el joc simbòlic, estructurant la classe en racons i treballarem dins les nostres possibilitats amb una estreta relació amb el medi natural.
Potenciarem la sociabilitat.
· S'apliquen les tres àrees curriculars establertes pel Departament d’Ensenyament:
- Àrea 1: Descoberta d’un mateix.
- Àrea 2: Descoberta de l’entorn natural i social.
- Àrea 3: Intercomunicació i llenguatges.
Aquestes tres àrees es poden veure desenvolupades en el PEC (Projecte Educatiu del Centre) que es troba a la Llar.
Festes
i tradicions
Un aspecte important a destacar, és el coneixement de les festes i tradicions populars catalanes ja que cal conservar-les per mantenir la nostra identitat.
Castanyada
Nadal
Carnestoltes
Sant Jordi
Setmana Cultural
Festa de l'aigua (estiu)
Festa final de curs (amb els pares)
Entorn
La Llar d’Infants “El Patufet” considera l’espai físic com un punt molt important pel que fa al desenvolupament de l’infant, tant a l’aula, al lavabo o al pati, ja que els infants tenen la necessitat de moure’s de manera oberta i amb total llibertat, sense que cap barrera arquitectònica els prohibeixi potenciar aquest aspecte.
Cal tenir en compte que en l’edat de 4 mesos a 3 anys es troben fascinats en descobrir el seu entorn natural i per aquest motiu cal que la Llar ho afavoreixi d’una forma planera i fàcil, perquè l’infant pugui assimilar tota la informació sense cap problema o dificultat.
L'espai exterior consta de 300m2 aprox. tot ell està envoltat amb tanques de fusta. Al pati s'hi pot tenir accés des de qualsevol aula. Totes elles tenen sortida directe a un espai amb porxos que dóna al pati amb sorra. El qual està ben equipat perquè l'estància sigui gratificant i divertida.