ZER RIU CORB - CEIP MONTALBÀ(Preixana)

MOSSO D'ESQUADRA

ELS OFICIS: Mosso d'esquadra.
 

Els mossos d'esquadra són del sector serveis. Són la policia de la Generalitat de Catalunya. Hi ha mossos que realitzen diferents feines: salvament de muntanya, laboratoris, de tasques administratives, desactivació d'explosius, de medi ambient, n'hi ha que treballen amb gossos, i els més coneguts són de trànsit. L'objectiu principal de tot mosso d'esquadra és ajudar a la gent en qualsevol problema que es pugui trobar i garantir que tots els ciutadans de catalunya puguin exercir els seus drets.
L'uniforme: Els mossos ben vestits amb botes negres, pantalons blau marí, camisa blau cel, jaqueta negra amb franges vermelles a les espatlles i una boina negra amb una franja vermella. Duen l'escut de la Generalitat en diverses peces de l'uniforme. Cada mosso duu un núnero d'identificació personal que és el de la seva placa.
El seu cotxe es distingeix clarament dels altres pel color, pels rètols i per les llums.
Quan un cotxe dels mossos porta les llums de dalt enceses i sonen les sirenes és que hi ha una emergència, per això, els cotxes s'han d'apartar per deixar pas. Les llums del davant són de color blau i les de darrera són taronges. La sirena té tres melodies diferents, que sonen igual que els de les ambulàncies i camions de bombers.
El bloc de notes i el bolígraf són els estris més importants del mossos d'esquadra perquè tot allò que s'hi anota pot servir per fer els informes i pel jutjat.
La radio i els "walquis" són importants perquè si un mossos necessita ajuda avisa els seus companys per la radio i els "walquis" i així el poden venir a ajudar, també serveix per avisar ambulàncies, bombers...
Tant per avaria com en cas d'accident es pot necessitar tallar el transit per això es necessita: el xiulet, el cons i les armilles reflectants perquè se'ls vegi de lluny, també disposen de cinta per marcar per on no es pot passar.
Al cotxe duen un extintor per si han d'apagar qualsevol tipus de foc.
Duen diferents estris con ara guants i cordes per si cal arrossegar algun objecte o vehicle, també duen unes pinces especials per engegar cotxes avariats que s'hagin quedat sense bateria. En moltes ocasions els mossos són els primers a arribar en un accident, per això, porten alguns elements que els poden ajudar a alliberar persones atrapades en cotxes.
El peu de cabra serveix per forçar portes fent palanca.
El martell tan pot servir per trencar un vidre com per l'altre costat per tallar un cinturó de seguretat.
Moltes vegades han d'atendre ferits, per això al cotxe dels mossos hi ha una farmaciola i una manta tèrmica.
Necessiten llanternes per veure-hi a la nit, i només posant un accessori taronja o groc, poden fer senyals als vehicles per indicar que parin o que segueixin el seu camí.
Duen un casc per protegir-se, per exemple, l'utilitzen quan han d'entrar en un obra, també quan van en moto...
Tenen com una mena de porra feta d'un material molt dur, l'anomenen defensa i en cas que els ataquin s'ho posen al davant, de manera que no els toquen. També tenen la pistola, que només s'empra com a defensa, la duen al cinturó i només la treuen si és estrictament necessari, a nosaltres a l'escola no ens la van ensenyar, perquè és una cosa molt "seria". Al cotxe també tenen les armilles anti-bala les utilitzen per defensa i estan fetes d'un material molt dur i que pesa molt.

El xiulet serveix per cridar l'atenció a les persones, sense perdre la veu en l'intent. La llum és per donar una mica de claror quan s'entra en un lloc fosc. Les manilles i la clau serveixen perquè si detenen a alguna persona, aquesta no es pugui escapar mentre la duen a la comissaria.