Municipi
Sant Martí de Tous
CEIP Cérvola Blanca
 
 
         
 
       
         
 
  LA SENYORA DE TOUS
 

LA LLEGENDA DE LA SENYORA DE TOUS

Diu la llegenda que hi havia al castell de Tous una senyora capriciosa i llaminera, difícil d'acontentar: De tan acostumada que estava al luxe i a la bona vida, qualsevol refinament li semblava poc.
La bona taula era la seva perdició. Només volia exquisitats.
Entre els àpats opulents i les disbauxes que els seguien, semblava com si la senyora tingués riqueses sens fi. Als pobres cuiners els tenia martiritzats.

 

Però hi va haver un cuiner que li durà una mica més que els altres: L'havia fet descobrir que els cervellets de canari eren boníssims.

Però tan bon punt començà d'escassejar aquest aliment tan rar, la feina del cuiner es va acabar.

Un altre li serví un deliciós suquet d'ossos, molt ben amanits. Quan li preguntà què era el que li donava aquell gust tan bo, el cuiner respongué: "És el moll de l'os de bens negres, només de bens negres". Des d'aquell dia sols volia aquell menjar, i cap altre la satisfeia. Primer s'acabaren els bens negres dels seus ramats, després els bens negres de les seves contrades.

 

Tan difícil es feia de trobar-los, que la senyora del castell va acabar tots els seus recursos, va haver de vendre moltes possessions i empenyorar-se per tots costats. Aviat es va arruïnar. I els seus creditors es quedaren amb les poques propietats que encara li pertanyien.

En tal situació i desposseïda de tot, es veié obligada a demanar caritat i a anar de casa en casa per poder malviure. Voltant per les masies que un dia foren seves, es diu que en una d'elles la mestressa li donà un crostó de pa i unes nous.
Era tanta la gana que duia endarrerida, que mentre menjava aquell pa amb nous les llàgrimes li vingueren als ulls. Quan li preguntaren què li passava, ella digué, planyent-se del seu infortuni: "Si hagués sabut que era tan bo el pa amb nous, encara avui fora la senyora de Tous".
Índex