.
Servei Educatiu de l'Anoia Portada
 
Vacances inoblidables ensenyants
secundària

Explica l'estiu que va passar en Pere, un noi de setze anys, habitant d'un municipi de dos mil habitants.
Llevat. Textos per a alumnes d'incorporació tardana primària
secundària
Llevat és un recull de textos narratius elaborats per a l'ensenyament de la llengua catalana com a segona llengua.
Accents primària
secundària
Recull de narracions breus que pretén facilitar l'aprenentatge de la llengua catalana a aquells nois i noies adolescents que, o bé s'han incorporat fa poc al nostre sistema educatiu, o bé requereixen d'un nivell més adaptat de lectura.
L'acollida. Acompanyament d'alumnat nouvingut ensenyants Actituds i actuacions més convenients perquè l'acollida, especialment en el context educatiu, faciliti un desenvolupament òptim dels processos d'adaptació i d'inserció social de l'alumnat nouvingut
L'Omar i l'Aixa. Socialització dels fills i filles de famílies marroquines ensenyants El llibre dóna informació sobre la cultura del Marroc adreçada als docents dels centres educatius i als professionals de les entitats de lleure. El text està fonamentat en una recerca etnogràfica sobre el procés de socialització a Catalunya dels infants i joves de famílies d'origen marroquí.
Els pobles de la Mediterrània i el seu entorn (guia + mapa) primària
secundària
Eina pedagògica per a donar a conèixer les diferents cultures, llengües i nacions que, més enllà dels estats, s'han desenvolupat al voltant de la Mediterrània.
Els jocs de paraules de Telletrejant, 1 primària
secundària
Conjunt de sis jocs de paraules informatitzats. Són els següents: Al peu de la lletra; Bloc de lletres; Ball de lletres; Còctel de lletres; Primeres lletres; Tauler de lletres.
Cap al plurilingüisme des de l'ensenyament-aprenentatge de la segona llengua ensenyants Aportacions de les "III Jornades de l'Institut Europeu de Programes d'immersió" que tracten d'aspectes diversos sobre la llengua.
Els llibres de la Nur. Idlisen n Nur. Català-amazic primària
secundària
Lèxic català-amazic presentat per centres d'interès: el cos humà; els sentits; la família; l'escola; el calendari; l'hort; les plantes; la granja i els animals.
El fula i el wòlof. Estudi comparatiu entre les gramàtiques del fula i el wòlof i la del català ensenyants Llibre per a mestres i professors que ensenyen català a immigrants que parlen fula i wòlof. Està pensat com una eina que doni una idea general de la gramàtica d'aquestes llengües, i que permeti valorar i entendre les dificultats i els progressos dels aprenents.
Magribins a les aules. El model de Vic a debat ensenyants Anàlisi del procés de fusió escolar que es va iniciar a Vic l'any 1997 i el repartiment de l'alumnat entre escoles, arran de l'intens flux migratori, procedent majoritàriament del Magrib.
Plural. Educació intercultural 12/16 secundària Consta dels apartats: "Per a trencar mà", "Desenvolupament", "Mans a l'obra”, "Posa't a prova", "Per a llegir”, "Per a escoltar", "Per a veure", "Per a navegar per Internet".
Aroma. Manual de llengua i cultura per a immigrants 2. Guia didàctica secundària Manual destinat a facilitar pautes metodològiques i didàctiques que permetin ajudar al coneixement i la formació global dels immigrants a la societat d'acollida.
Nivell bàsic 1.
(Carpeta pedagògica)
secundària; ensenyants S'adreça a persones que s'inicien en l'aprenentatge de la llengua catalana. Es treballen quatre habilitats lingüístiques: entendre, parlar, llegir i escriure. Les tasques són situacions comunicatives reals per tal que el parlant s'expressi amb un mínim d'efectivitat i correcció.
Tots i totes som únics
(Llibre)
primària Projecte de convivència a l'escola a través d'un conte, en el qual tot l'alumnat n'és protagonista per tal d'aprendre i descobrir que cada ésser humà és únic i per tant cal respectar-lo.
La meva primera volta al món.
(llibre)
educació
infantil;
primària
Atles mundial destinat a alumnes de primer cicle de primària per introduir la geografia. Parla de les principals característiques culturals de cada continent apart d'oferir-ne mapes geogràfics detallats i dibuixos.
Diversita't. Cançons, danses,... activitats i recursos per a la convivència en la diversitat .
(dossier)
educació
infantil;
primària; secundària; ensenyants
Recurs per a ensenyants i educadors en el lleure per treballar la diversitat, en infants i joves d'entre 3 i 16 anys en contextos multiculturals, a partir de la música.
Un món de creences. Un llibre per aixecar i mirar.
(llibre)
primària Cada cop és més habitual que convisquin en una mateixa ciutat o en un mateix país moltes creences i diferents maneres de viure-les. Un món de creences explica l'existència de les diferents religions d'una manera amable i sense prejudicis.
La mesquita meravellosa.
(llibre; conte)
primària El conte s'inspira en la reconquesta de Còrdova i, a partir de l'amistat entre tres nens, un musulmà, un jueu i un cristià, fa un clam a la tolerància entre les religions.
Diccionario Espasa. Lenguas del mundo.
(llibre; diccionari)
primària;
secundària; ensenyants
Aquest diccionari és una referència obligada per a tots els que desitgin conèixer amb detall, rigor i objectivitat la situació lingüística del món al començament d'aquest tercer mil·lenni.
Digue'm coses del teu país. 30 e-mails per a la diversitat.
(llibre)
primària;
secundària
Llibre de lectura que explica històries narrades en forma de correu electrònic per nens de trenta països diferents. Els nens tenen entre 10 i 13 anys i tots viuen en àrees geogràfiques diverses.
Gent de tota mena. Un llibre per aixecar i mirar.
(llibre)
educació infantil; primària El llibre presenta tota classe de nens d'una manera afectuosa i simpàtica. Es pot trobar gent de totes les mides, formes i colors. Destaca el fet que cadascú és una persona especial.
Diversidad cultural y educación.
(llibre)
ensenyants El propòsit del llibre consisteix a realitzar un plantejament global del que implica la consideració de la diversitat cultural en l'àmbit educatiu.
Tots els colors de la llengua.
(llibre)
ensenyants Testimoni d'una quinzena de persones de països diferents, d'edats diverses i de classes socials distintes que han decidit acollir-se al programa del voluntariat lingüístic.
Llengua catalana. Nivell llindar 1, 2 i 3.
(llibres)
secundària Dirigit a l'estudiant que s'inicia en el coneixement de la llengua catalana. Cada llibre va acompanyat d'un cd-rom.
Llengua catalana. Nivell inicial.
(llibre)
secundària Es treballen estructures bàsiques de la llengua catalana i es presenten aspectes culturals dels Països Catalans. Les converses i les cançons es poden escoltar des del CD que acompanya el llibre.
On és l'Ona?
(llibre)
secundària Material destinat principalment a desenvolupar l'expressió oral en català en alumnes no natius. Està pensat com un crèdit diversificat d'ESO, però també pot ser indicat per a alumnes d'incorporació tardana que ja han assolit el nivell inicial.
Fem-la petar. Recursos per a la conducció de grups de conversa.
(llibre)
secundària Manual pensat com a guia per a la conducció de grups de conversa en català amb la finalitat de millorar les habilitats pròpies de l'expressió oral: fluïdesa, correcció, agilitat i eficàcia comunicativa.
156 activitats per a parlar en català.
(llibre)

primària;
secundària

Activitats agrupades en 15 àrees temàtiques on es plantegen situacions bàsiques de diàleg. A l'annex hi ha tots els elements que es necessiten per poder dur a la pràctica les activitats proposades.
Hola, Nur!
(llibre)
primària Llibre adreçat a alumnat nouvingut amb una formació inicial que els permet llegir tant en català com en àrab. Els continguts corresponen al cicle inicial de primària, en l'àrea de coneixement del medi: el cos humà, els sentits, la família i l'escola.
La Nur aprèn
(llibre)
primària Llibre adreçat a alumnat nouvingut amb una formació inicial que els permet llegir tant en català com en àrab. Els continguts corresponen al cicle inicial de primària, en l'àrea de coneixement del medi: el cos humà, els sentits, la família i l'escola.
Educar la solidaritat. Aprenent dels països en desenvolupament.
(maleta pedagògica)
secundària Material didàctic que té com objectiu proporcionar elements per treballar l'educació en valors com cooperació, solidaritat, tolerància, igualtat...
La estratégia del caracol.
(vídeo)
secundària Història d'un grup de veïns que han d'enfrontar-se a l'ordre de desallotjament de la casa on viuen al centre històric d'una ciutat colombiana actual. Forma part de la maleta "Educar la solidaritat".
Estación Central de Brasil.
(vídeo)
secundària Dora és una antiga mestra, solitària i endurida, que es guanya la vida escrivint les cartes que li dicten les persones analfabetes que acudeixen als passadissos de l'Estació Central de Río de Janeiro. Forma part de la maleta "Educar la solidaritat".
La vendedora de rosas.
(vídeo)
secundària Mònica, desemparada després de la pèrdua de l'àvia amb la qual vivia, sobreviu als carrers de Medellín venent flors a bars nocturns i sales de festa. Forma part de la maleta "Educar la solidaritat".
Tallers de llenguatge. La platja.
(quadern de treball; llibre del professor)
primària;
secundària
La col·lecció de llibres 'Tallers de llenguatge' és un conjunt de materials i activitats pensats per a treballar els diferents aspectes que componen el llenguatge, tant oral com escrit. És un recurs per a logopedes, mestres, psicòlegs ... que en el seu treball tenen com a objectiu l'ensenyament de la parla i del llenguatge. És indicat també per a tractar trastorns i retards en l'adquisició del llenguatge, així com per a ensenyar català als alumnes d'incorporació tardana.
Tallers de llenguatge. El dinar.
(quadern de treball; llibre del professor)
primària;
secundària
Tallers de llenguatge. El treball.
(quadern de treball; llibre del professor)
primària;
secundària
Tallers de llenguatge. La ciutat.
(quadern de treball; llibre del professor)
primària;
secundària

La integració de l'alumnat immigrant al centre escolar. Orientacions, propostes i experiències.
(llibre)

ensenyants Qüestions relacionades amb l'escolarització de l'alumnat immigrant d'incorporació tardana: primers passos, aula d'acollida, experiències...
Pla d'acollida del centre docent.
(dossier)
ensenyants Orientacions per a l'elaboració dels Pla d'acollida del centre: actuacions de l'equip directiu, el cicle i el tutor, concreció d'actuacions, matriculació, acollida inicial, escolarització, recursos, pautes d'informació per a les famílies...
La mediterrània a les escoles de primària.
(carpeta; dossier)
primària Material didàctic en forma de fitxes adreçat als alumnes de primària. Permet acostar-nos als diferents països, cultures ètnies, religions, etc. de la riba de la mar Mediterrània i ens apropa al col·lectiu de nouvinguts.
Xarranca. Jocs per a l'aprenentatge del català oral per a nouvinguts.
(llibre)
També podeu trobar aquest material a:
http://www.entrecultures.org/04_calidos/
04_xerranca.htm
primària; secundària; ensenyants Basat en el principi d'aprendre jugant, l'objectiu d'aquest material és reforçar el procés d'aprenentatge oral de la llengua catalana per part dels infants nouvinguts.

El meu àlbum. Qui sóc i d'on vinc.
(llibre)

primària; secundària; ensenyants Material pensat per a l'alumnat que s'inicia en l'aprenentatge del català, independentment de la edat i de la història escolar. Permet que cada alumne vagi al seu ritme, escrivint apunts de la seva biografia i aspectes del seu país d'origen.
Quan viatjar no és un plaer. Immigrants, exiliats, desplaçats, refugiats.
(llibre)
secundària Activitats sobre el tema de la immigració des del punt de vista de les àrees curriculars de llengua, llengües estrangeres i ciències socials. Proposa una reflexió de fons sobre valors de tolerància i respecte.
¿Europa musulmana o Euro-Islam? Política, cultura i ciudadania en la era de la globalización.
(llibre)
ensenyants Anàlisi de l'emergència de la cultura islàmica a Europa i les seves implicacions culturals i polítiques.
Manual de llengua i cultura per a immigrants
(llibre de l'alumne; llibre del professor)

primària;
secundària

Recopilació de materials didàctics seleccionats a partir dels elements que caracteritzen la situació dels immigrants en la societat d'acollida: documentació, habitatge, treball, salut i alimentació, dret a viure en familia, projecte de vida i participació social.
 

Hola!
(
llibre de l'alumne; llibre del professor)

primària;
secundària
Material didàctic dissenyat perquè l'alumnat nouvingut de 10 a 15 anys, que ja té un cert domini de la lectoescriptura, pugui aprendre fàcilment la llengua i conèixer trets culturals i costums de Catalunya.
La interculturalitat
(llibre)
ensenyants;
secundària
Elements de reflexió i discussió per treballar la diversitat cultural, els conflictes entre cultures i les actituds xenofobes o racistes.
Diccionari Infantil il·lustrat Català-Àrab 3-6 anys.
Diccionari visual català-àrab.
Diccionario ilustrado àrabe-español.
Diccionari visual català-xinès.
(llibres)
educació infantil; primària;
secundària
Eines de treball que faciliten l'aprenentatge de la llengua veicular del centre als alumnes d'incorporació tardana que tenen com a llengua familiar l'àrab o el xinès.
SANDUK. Guia per a la formació dels educadors i les educadores en interculturalitat i immigració.
(dossier)
primària;
secundària
Recull de recursos pedagògics per treballar amb infants i adolescents d'origen immigrant en els agrupaments i centres d'esplai.
Marroquins a Catalunya.
(llibre)
ensenyants; secundària Anàlisi del problema dels marroquins immigrats a Catalunya. El llibre s'estructura en dues parts, la primera centrada en el Marroc com a país d'origen i la segona se centra en Catalunya com a país d'arribada.
El Sistema Educatiu. L'educació: drets i deures. Quadern sobre el sistema educatiu per als immigrants estrangers.
(llibre)
ensenyants; adults Instrument pràctic d'informació i orientació per als diferents col·lectius d'immigrants. Remarca que tots els immigrants tenen el dret de rebre educació dintre del sistema públic d'ensenyament. Editat en català, castellà, anglès, francès i àrab.
Immigració, integració i llengua.
(llibre)
ensenyants; adults Recull de les comunicacions del seminari "Immigració, integració i llengua" que va tenir lloc a Barcelona els dies 14 i 15 de novembre de 1997.
Gestionar la diversitat. Reflexions i experiències sobre les polítiques d'immigració a Catalunya.
(llibre)
ensenyants; adults Publicació resultat del curs "Les polítiques d'immigració a Catalunya", organitzat per l'Institut Europeu de la Mediterrània des del novembre del 2000 fins al juny del 2001.
Informes d'Ensenyament. Escolarització d'alumnat fill de famílies immigrants.
(llibre)
ensenyants Anàlisi de la situació actual (any 2000) de l'escolarització de la població escolar estrangera i de les actuacions realitzades, amb l'objectiu de fer un conjunt de propostes i recomanacions per a la millora de l'atenció educativa a la població escolar estrangera en el sistema educatiu de Catalunya.
Immigració i educació
(llibre)
ensenyants Aportació del Consell Escolar de Catalunya a les XIV Jornades dels Consells Escolars de les Comunitats Autònomes i de l'Estat del curs 2002-2003 sobre el tema "Immigració i educació".
L'atenció a la diversitat. L'escola intercultural.
(llibre
)
ensenyants Reflexions que de forma conjunta es van elaborar a Pamplona l'any 2001 en el marc de l'onzena edició dels Consells Escolars de les Comunitats Autònomes i de l'Estat sobre el tema "L'atenció a la diversitat i l'escola intercultural".
Les coses com són, I. Immigració.
(vídeo)
secundària Uns joves són convidats a visitar un col·lectiu de magribins que viuen als afores d'una ciutat en condicions molt precàries, a assistir a una festa musulmana i a dinar a casa d'una familia procedent del Marroc i establerta a Catalunya..
Un món plural. La cooperació entre els pobles. Un futur possible.
(vídeo)
primària; secundària Document pensat per treballar l'interculturalisme. Planteja una sèrie de termes com la riquesa de la diversitat cultural, les migracions, el tractament que fan els mitjans de comunicació de les diferents cultures...
Compartir planeta I, II i III.
(vídeos)
ensenyants;
secundària
Conjunt de tres vídeos sobre la immigració provinent del Tercer Món. Es fa el seguiment, a través dels ulls dels propis immigrants, de la decisió de marxar i les causes que la provoquen, del xoc cultural i els problemes d'inserció i, per últim, les perspectives a llarg termini i les qüestions d'identitat que es planteja la segona generació.
Els gitanos i l'escola. Un camí cap a l'educació intercultural.
(vídeo)
ensenyants Aquest vídeo sobre l'escolarització de la comunitat gitana vol col·laborar a desfer els estereotips que dificulten la relació entre el poble gitano i l'escola.
Marroc 1999.
(vídeo)
ensenyants Es mostra l'anada al Marroc d'un grup de mestres del Servei d'Educació Compensatòria, per tal de veure com funcionen les escoles en aquell país i tot el sistema educatiu en general.
Karakia.
(col·lecció de vídeos)
secundària El fil conductor d'aquesta col·lecció de vídeos és gastronòmic. Al llarg de mitja hora el discurs narratiu enllaça ingredients culinaris i humans.
La clase dividida
(vídeo)
ensenyants;
primària;
secundària
Pel·lícula basada en una experiència feta en una aula d'una escola d'un petit poble dels Estats Units. Molt apropiada per descobrir els sentiments de rebuig i de discriminació.
Colors
(vídeo)
secundària Un jove de raça negra recorda els seus temps d'estudiant quan feia poc que havia arribat a Catalunya i començava a destacar en el bàsquet. Un dia, passejant amb una companya de l'institut és agredit.
Vincles. Els altres i jo.
(llibre; quadern de l'alumne; guia didàctica)
També podeu trobar aquest material a:
http://www.xtec.es/sedec/vincles/vincles.htm
http://www.edu365.com/eso/muds/catala
/
vincles/index.htm
secundària Desenvolupa la programació de llengua catalana per a l'alumnat nouvingut i té com a objectiu donar eines d'aprenentatge perquè aquest alumnat adquireixi la competència bàsica en la nostra llengua.
Viure a Catalunya. Comencem a parlar.
(llibre)
També podeu trobar aquest material en línea a l'adreça:
http://www6.gencat.net/llengcat/publicacions
/
comencem/index.htm
ensenyants;
primària;
secundària
Recull de converses senzilles sobre temes quotidians adreçat a persones que acaben d'arribar a Catalunya i no coneixen la llengua catalana. La presentació i els títols dels diferents apartats, a més a més d'en català, estan traduïts als següents idiomes: castellà, francès, anglès, italià, alemany, àrab i xinès.
Viure a Catalunya. Vocabulari en imatges.
(llibre)
També podeu trobar aquest material en línea a l'adreça:
http://www6.gencat.net/llengcat/publicacions/viure
ensenyants;
educació infantil;
primària;
secundària
Vocabulari català en imatges pensat per a poder treballar-lo a classe. La presentació i els títols dels diferents apartats, a més a més d'en català, estan traduïts als següents idiomes: castellà, francès, anglès, italià, alemany, àrab i xinès.
Imatges. Diccionari visual.
(llibre)
primària Diccionari d'imatges agrupades en centres d'interès: la casa, l'escola, el carrer, de vacances. Dins de cada grup hi ha diferents blocs representats amb dibuixos i/o amb fotografies.
El filòsof i el pescador.
La vella i els mosquits.

(llibre)
ensenyants;
primària;
secundària
Aquesta col·lecció pretén donar a entendre que les diferències culturals en convivència són una veritable riquesa. Per això, cada títol de la col·lecció "Minaret" és trilíngüe: català, castellà i àrab. Va dirigit a totes i a tots, els petits i als grans, als qui són d'aquí des que van néixer, als qui són d'aquí vinguts de fora, i a tots els qui veuran aquí créixer els seus fills i nets. En cada volum de la col·lecció hi trobareu dues llegendes àrabs.
Joha i l'home de la ciutat.
El noi i els animals.

(llibre)
ensenyants;
primària;
secundària
Les dues dones i el cadí.
Joha i l'ase.
(llibre)
ensenyants;
primària;
secundària
El mestre.
El ric i el pobre.

(llibre)
ensenyants;
primària;
secundària
Cartells per llegir.
(llibre)
educació infantil;
primària
Llibre per estimular l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura. Es centra en l'observació dels cartells, rètols i etiquetes que hi ha a la vida quotidiana; fomenta l'interès de saber llegir i escriure.
Animals al zoo.
(llibre)
educació infantil;
primària
Llibre de treball per estimular l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura. A partir dels noms dels animals es presenten jocs d'identificació i discriminació, s'analitzen noms compostos, es contempla la diferència entre els noms comuns i propis, es relacionem noms amb accions, s'indiquen lectures en veu alta...
Vet aquí que...
(llibre)
educació infantil;
primària
Llibre de treball per estimular l'aprenentatge de la lectura i l'escriptura a partir de continguts relacionats sobretot amb el relat de contes populars. Es fan propostes de treball sobre les frases fetes dels contes més conegudes, s'ofereixen models de contes per llegir i escriure i s'analitzen els elements, l'ordre i l'estructura de les narracions.
Els arbres.
(llibre)
educació infantil;
primària
Llibre de descoberta de l'entorn natural i social que tracta dels arbres. Ens explica com són els arbres, les seves formes, les seves parts i les seves funcions, la utilitat... Presenta el bosc com a conjunt d'arbres i altres plantes on hi viuen molts animals i la importància de la seva protecció per conservar-los. Pretén ser un llibre didàctic i molt visual.
El menjar.
(llibre)
educació infantil;
primària
Llibre que tracta sobre el menjar d'una forma senzilla i esquemàtica. Està dividit en diferents apartats: el cicle del menjar, des de la boca fins a les evacuacions; els tipus d'aliments, dieta equilibrada, els menjars del dia i a les diferents edats; les característiques del aliments el gust, l'origen, els colors, la preparació, la conservació, els envasos, les botigues i què mengen als altres països.
Els oficis.
(llibre)
educació infantil;
primària
Aquest llibre presenta diferents oficis de l'entorn més proper a l'alumne. Explica què fan i quines eines utilitzen. També informa d'on cal anar per aprendre un ofici. Al final del llibre hi ha un recull de tota la informació del que es pot desprendre de les imatges que hi ha a cadascuna de les làmines.
Àfrica, la meva Àfrica. Poesia africana.
(vídeo)
ensenyants;
secundària
Documental que conté un recital, amb il·lustracions, de poesia africana. Consta de sis poemes originaris de la tradició oral de Sudan, Gabon, Zimbabwe, Camerun, Nigèria i Moçambic, i de tres poemes d'autors contemporanis.
Aigua per al Sahel. El meu país d'allà.
(vídeo)
ensenyants;
primària;
secundària
Oumou, una nena de nou anys, ens dóna la seva visió de Burquina Faso, el seu país d'origen. També ens parla de la seva doble condició d'africana i catalana alhora, de la seva família d'aquí i d'allà. Oumou ens dóna la seva visió del racisme a partir de les experiències personals que ella ha viscut, i compara els seus dos països.
Nut i Ka.
(cd-rom)
educació infantil; primària Programari dissenyat amb l'objectiu de donar suport a l'aprenentatge de la fonètica de la llengua catalana per a alumnes de l'escola infantil i del cicle inicial de primària, així com per a alumnes d'incorporació tardana. Treballa en concret el català central com a segona llengua.
Quina colla tan divertida! L'illa de les sorpreses.
(cd-rom)
educació infantil; primària Activitats de reforç per a l'aprenentatge de la llengua oral, de l'escriptura i de la lectura, en l'entorn més proper dels nens i nenes: la llar, el carrer i l'escola.
Nexe. Català inicial per a estrangers. Sèrie blava.
(6 quaderns)
primària;
secundària
Mètode adreçat a alumnes acabats d'arribar a Catalunya i sense coneixement del català, a partir del Cicle superior i ESO. Està pensat per ser treballat el primer any d'escolarització a Catalunya. Es pretén facilitar l'aprenentatge accelerat del català d'una manera gradual i seqüenciada.
Nexe. Català inicial per a estrangers. Sèrie groga.
(3 quaderns)
Nexe. Català inicial per a estrangers. Sèrie groga.
(5 quaderns)
Redescobrir Amèrica.
(maleta pedagògica)
ensenyants;
primària;
secundària
Pretén proporcionar als alumnes i professors una documentació suficientment àmplia, un suport pel treball i una orientació didàctica per portar a terme la recerca i arribar a assolir el coneixement sobre la realitat històrica i actual de l'Amèrica Llatina.
Comerç amb justícia. Secundària.
(maleta pedagògica)
secundària Aquests materials formen part de la campanya d'Intermón per a canviar les regles injustes perquè el comerç benefici també les poblacions empobrides.
Setmana de la Solidaritat amb la població refugiada del món.
(maleta pedagògica)
primària;
secundària
Proposta pedagògica que forma part de la campanya de solidaritat "Posat en marxa! " amb la població refugiada del món, a través de la qual es vol donar suporta a diverses accions a l'Àfrica i a l'Amèrica Llatina, amb l'objectiu de trobar alternatives de futur per a les persones desplaçades i refugiades. Aquest material pretén facilitar al professorat i als centres el desenvolupament curricular del tema transversal "Educació per a la pau, la cooperació, el desenvolupament i la solidaritat entre els pobles".
També volen ser nenes i nens!
(maleta pedagògica)
primària;
secundària
L'objectiu d'aquest material és donar a conèixer les greus problemàtiques que existeixen en diferents punts del planeta. Els projectes exposats tenen com a finalitat l'optimització, dels DRETS HUMANS i especialment els dels infants. Un dels missatges més destacats es refereix a la solidaritat entre els pobles i els nens i nenes.
Per a una educació sense fronteres.
(maleta pedagògica)
primària;
secundària
Recull de dossiers tipus guia didàctica en cada un dels quals hi trobem materials per treballar el tema de la igualtat d'oportunitats educatives i el greuge comparatiu que suposa que molts nens i nenes del món hagin de viure en una situació d'explotació i misèria que podria millorar si tinguessin accés a una educació.
Setmana del Medi Ambient i el Desenvolupament. Una Terra per a tothom.
(maleta pedagògica)
primària;
secundària
Proposta d'Intermón per organitzar una Setmana de la Solidaritat sobre el tema "Medi Ambient i Desenvolupament".
Un dia en la vida d'un nen.
(maleta pedagògica)
primària;
secundària
Sèrie de documentals que mostren la vida quotidiana dels nens de diversos països del Tercer Món: Guatemala, Ghana, Bali, Brasil i Rwanda. També s'hi presenten els aspectes propis de cada país. La guia didàctica inclou una descripció del contingut, objectius i suggeriments didàctics, i informació complementària.
Llocs web

Acollida alumnat nouvingut
(lloc web)

 

ensenyants

Pàgina del Departament d'Educació organitzada en diferents seccions, on s'hi pot trobar un seguit de mesures organitzatives, estratègies didàctiques i recursos pedagògics per organitzar l’acollida d’aquest alumnat nouvingut.

Centre de Recursos de Llengua, Interculturalitat i cohesió social
(lloc web)

ensenyants Servei educatiu del Departament d'Educació que recull i classifica documentació i recursos sobre la diversitat social i cultural en l'àmbit educatiu, i en possibilita la seva consulta i el préstec.

Estratègies d'intervenció lingüística amb l'alumnat nouvingut
(lloc web)

ensenyants; educació infantil; primària;
secundària
Estratègies d'intervenció lingüística per facilitar la comprensió i l'expressió oral de l'alumnat nouvingut.
Pàgines d'acollida de l'edu365
(lloc web)
educació infantil; primària;
secundària
Recull de materials que formen part de pàgines de diverses àrees. En general, no han estat elaborades específicament per a l'ensenyament/aprenentatge de la llengua catalana d'alumnes nouvinguts, però s'ha considerat que poden ser útils per a aquesta finalitat.
A l'abast. Material per a la comunicació en llengües estrangeres
(lloc web)
ensenyants; primària;
secundària
La Conselleria d'Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears ha elaborat aquest recull de frases traduïdes a diversos idiomes (anglès, alemany, castellà, euskera, francès, japonès, romanès, rus i xinès) per a la comunicació quotidiana.
Àgora. Un espai per a la trobada de les cultures
(lloc web)
educació infantil; primària
En aquesta web hi podeu trobar tres diccionaris il·lustrats: català-àrab, català-xinès i català-urdú, per a nens i nenes de 3 a 6 anys.
Llengües del món
(lloc web)
secundària Els alumnes de l'IES Miquel Tarradell, del barri del Raval de Barcelona, provenen en un 50% d'altres països. Alguns d'ells ens fan de professors i ens ensenyen a parlar en la seva llengua.
Les botigues. Les joguines. 112 accions
(lloc web)
educació infantil; primària Suport visual que permet dur a terme propostes didàctiques per treballar, respectivament, la llengua oral i escrita, el vocabulari i els verbs.
Recursos per la comunicació amb famílies i alumnes nouvinguts que desconeixen la llengua catalana i castellana
(lloc web)
ensenyants; educació infantil; primària;
secundària
Actes de diferents jornades que tenen l'objectiu de crear materials específics que responguin a necessitats concretes d’uns alumnes que, a causa de les seves necessitats educatives especials, no utilitzen els materials estàndards.