Si et trobes paraules que no entens........ja saps que has de fer!!!! Per què serveixen els diccionaris o les enciclopèdies?

 

   
   
       
Obres de consulta
     
                   
                             
 

 

Creacionisme

 L’antic argument del disseny de la natura, tal com ho exposa Paley [ William Paley al seu llibre Teología Natural, o Evidencias de la existencia y atributos de la Deidad] i que anteriorment em semblava tant concloent, falla darrera del descobriment de la llei de la selecció natural. Ja no podrem donar suport per exemple a la idea que, la bonica frontissa d’una petxina bivalva deu haver sigut produïda per un ésser intel·ligent [Déu], com la porta per un ésser humà. En la variabilitat dels éssers orgànics i en els efectes de la selecció natural no sembla haver més designi que la direcció en que bufa el vent. Tot quan existeix a la natura és el resultat de lleis fixes.

 DARWIN Charles. Autobiografia. Edt. Laetoli. 2008 p 78

William Paley

Catastrofisme

Per tant, puc concloure i fer participar de la meva conclusió als meus lectors, respecte al fet que han sigut necessaris grans esdeveniments per portar a terme les diferències tan considerables que he reconegut [diferències entre les espècies i varietats d'una mateixa espècie]: desenvoluparé doncs, les modificacions particulars que les meves recerques introdueixen en les opinions rebudes fins ara sobre les revolucions de la terra; per últim, examinaré fins a quin punt la història civil i la religiosa dels pobles concorda amb els resultats de les observacions sobre la història física de la terra.

 CUVIER, G. Discours sur les révolutions de la surface du globe. Sisième édition. Paris, 1830 pag. 6

Georges Cuvier

Transformisme

( …) Veurem ràpidament, per l’exposició dels fets que així ho testifiquen, que noves necessitats, havent fet necessària certa part, van acabar per crear-la i que més tard l’ús constant acaba per enfortir-la i desenvolupar-la de forma considerable. A més veurem també que, en casos determinats, les noves circumstàncies i les noves necessitats, havent fet certa part inútil, el seu desús és causa de que deixi de rebre els desenvolupaments que les altres obtenen ; que es debiliti a poc a poc fins que la manca d’ús durant molt de temps la faci desaparèixer.

LAMARK. J.B,Filosofia Zoológica. Capítulo VII. De la influencia de las circunstancias sobre las acciones y los hábitos de los animales. Barcelona, 1986. p168 http://www.librosgratisweb.com/html/lamarck/filosofia-zoologica/index.htm

Jean Baptiste Lamark

Què en dic jo?

Quan una variació té per a un ésser la més lleugera utilitat, no podem dir en quina part pot ésser atribuïda a l’acció acumulativa de la selecció natural, i en quina part a les condicions de vida. Els pelleters saben molt bé que, com més sever és el clima on ha viscut un animal, més gruixut i millor és el seu pelatge; però, ¿ qui pot dir quina part d’aquesta diferència seria deguda al fet que els animals més ben abrigats han estat afavorits i preservats durant moltes generacions, i quina part seria deguda a l’acció directa d’un clima sever? (...)

DARWIN, Charles, L’origen de les espècies, Edicions 62 , (2009) p. 151

Charles Darwin

 

 
                             
   

Per treballar aquests textos :

       
Tornar
       
                 
           

Per treballar el text de Lamark :

Treball individual

Treball en equip