LES BORGES BLANQUES

RADIOGRAFIA DEL POBLE

Capital de la comarca, situada a la zona de contacte entre la plana regada pel canal d'Urgell i els altiplans del sud de la Depressió Central.

El terme es regatper les aigües del canal d'Urgell i té una extensió de 61 km2. La ciutat es troba a 304 m. d'altitud i compta amb 5.089 habitants. Limita amb els termes de Cervià de les Garrigues (SO), l'Albi i Vinaixa (SE), la Floresta (E), Puiggròs i Juneda (N).

Els llocs de major interès paisatgístic són el santuari de Sant Salvador, la Font Vella, on hi ha l'ermita moderna de Sant Cristòfol, el passeig del Terrall i les voreres del canal. Són interessants la plaça Major per les seves àmplies porxades i alguns casals notables; l'esglésiade l'Assumpció i la Capelleta, d'estil barroc.

L'agricultura ha estat la base tradicional de l'economia, i gràcies al canal d'Urgell els fruiters ocupen una tercera part dels conreus. Es conrea també oliveres, ametllers, cereals i farratges. Hi ha dues cooperatives, la del Pla d'Urgell i la de Sant Isidre que elaboren i comercialitzen oli, fruita i altres productes de la terra. El poble dóna origen a la denominació "Oli de Borges", molt preuat .El nom de Les Borges, en àrab significa "torres".

LLOCS D'INTERÈS: CONTINGUT I LOCALITZACIÓ

 

Ajuntament (antic palau del Marquès d'Olivart)

- amb elements barrocs i renaixentistes C/ Carme, 21 Tel.973 14.28.50 / 14.28.54
Plaça porticada de la Constitució - amples porxades i alguns casals de pedra, amb certs elements arquitectònics renaixentistes.

P. Constitució. Tel. Ajuntament 973 14.28.50

Carrers del Casc Antic

- edificis senyorials i carrers típics

C/ Hospital, Placeta, Castell Alt, Castell Baix

Església Parroquial de Sta. Maria

- segle XVIII, d'estil neoclàssic, cal destacar el campanar, té un gran mirador que l'envolta essent el millor mirador de Les Borges d'on es domina gran part del Pirineu, l'Urgell i el Segrià

C/ Nou, s/n

Tel. 973 14.22.92

- orígen romànic; interès paisatgístic

Carretera de Cervià

Santuari de Sant Salvador

La Font Vella

- a 2 km. de la ciutat -s'hi troba l'ermita de Sant Cristòfol

Camí de la Font Vella

- aixopluga materials provinents de diversos jaciments de la comarca.

Sala d'exposicions de l'Ajuntament. C/del Carme, 21

Museu arqueològic
Parc del Terrall

- bella zona verda i d'esbarjo amb dues grans

Parc del Terral

Masia Salat - Parc temàtic de l'oli

- cuina pairal de la comarca.Lla visita pel parc consisteix en un passeig per la història de l'olivera i de l'oli, dels grecs fins als nostres dies: l'agricultura, la producció, els transports,..

Carretera de Tarragona a Lleida Km. 71. Tel. 973 14.32.74 / 14.23.92

Agrolés -Oli Germanor

- es formada per diverses cooperatives de la província; envasadora d'oli i trencador d'ametlles

C/ Montserrat,29 Tel. 973 14.21.50

Olis Guiu i CIA - "Arbequino"

- indústria envasadora d'oli

Av. Santiago Rossinyol, s/n Tel. 973 14.00.76

Cooperativa "Pla d'Urgell" - fundada el 1919-elabora i comercialitza oli amb denominació d'origen, fruites, ametlles i altres productes

Passeig del Terrall, s/n. Tel. 973 14.23.95

Cooperativa "Sant Isidre" - fundada el 1912-elabora i comercialitza oli amb denominació d'origen, fruites, ametlles i altres productes

Raval de Lleida, 70. Tel. 973 14.29.50 / 54

Parc de Bombers - servei públic
C/ Jaume I, s/n Tel. 973 14.20.80

Sala d'art "Bell Esguard"

- galeria d'art

Av de la sardana, 10.Tel. 973 14.29. 83

Fustes Faura, S.A.

- elaboració de palots, caixes i diferents envasos de fusta

C/ Afores Terrall, s/n Tel. 14.07.68

Unitex

- indústria tèxtil

Ctra. Tarragona, Km. 70 Tel. 973 14.27.50

Ceràmiques Elisa Rebull - arts i treballs amb ceràmica Pl. de la Constitució, 21 Tel. 973 14.30.25

Frisal

- elaboració artesana i envasament de productes de la terra: oli, fruita seca, vinagre, mel ...

Pg. del Terrall. Tel.973 14.27.45

Pedra Natural Borges, S.L.

- indústria de la pedra: tractament i transformació de la pedra

Ctra. Tarragona, km. 70 Tel. 973 14.27.42

Mas Roig

- casa pairal; vivenda particular-planta assecadora dels residus de les olives aixafades i la seva transformació en pinyola

Ctra. de Juneda a Castelldans Tel.973 15.03.24
INFORMACIONS COMPLEMENTÀRIES

EL MUSEU ARQUEOLÒGIC

El museu arqueològic de les Borges Blanques va ser inaugurat el dia 1 de maig de 1993. Es troba ubicat a l'antiga sala d'exposicions del segon pis del Palau del Marquès d'Olivart, ara Ajuntament de la ciutat. Aixopluga en la seva totalitat materials provinents de diversos jaciments de la comarca de Les Garrigues, abastant un ampli espectre des del Neolític fins a l'època imperial romana.

Tot i les diferències de matís entre la gran varietat de materials -el xopper paleolític i la ceràmica medieval de la Bassa la Torra (Les Borges Blanques), la Creueta nacarada del segle XIV del Gatellar - I (Les Borges Blanques), i les ceràmiques grises (urnes i tapadores) potser medievals del Campo Santo (Castelldans)-, es poden distingir quatre grans etapes culturals:

A) El Neolític, representat pels materials del Pla del Gardelo (Juneda). B) L'Edat del Bronze, figurada pels materials del Puig (Vinaixa). C) L'època ibèrica amb materials dels jaciments íbero-romans de la Fita (Juneda) i Bassa la Torra (Les Borges Blanques .) D) L'època romana amb materials del Gatellar - I (Les Borges Blanques) i del Campo Santo (Castelldans).

En una de les capçaleres de la sala hi ha un plànol que ajuda a visualitzar la situació dels jaciments respecte les poblacions actuals i a comprendre millor llur context geogràfic.

Històricament, hom considera els avenços produïts durant el Neolític com la primera gran revolució industrial i cultural de la humanitat. Durant aquest període té lloc l'ús ampli de noves pràctiques culturals:- el polit de la pedra (Neolític o nova pedra),- la ceràmica que permetrà el bullit d'aliments,- la domesticació dels animals,- l'agricultura.

L'home es torna sedentari i augmenta la densitat de població

A la comarca de Les Garrigues es coneixen múltiples jaciments del Neolític, la majoria a l'aire lliure, dels quals destaca el pla del Gardelo (Juneda). D'aquest jaciment en procedeixen gran quantitat de ceràmiques, destrals, punxons, àmfores,

EL PARC DEL TERRALL

Un dels indrets més bells de Les Borges Blanquesés el Passeig o Parc del Terrall, que ve a ser el cor de la ciutat. Urbanitzat modernament al voltant de les antigues basses que recollien l'aigua de la pluja, és la principal zona verda de la població i centre d'activitats d'esbarjo.

S'hi troben les arcades de part del claustre de l'antic convent barroc. Hi ha també una gran premsa d'oli antiga i un monòlit dedicats al pagès de Les Garrigues, un monument de pedra dedicat a la Sardana, obra de Víctor Pallarés i un altre monument als màrtirs de Mauthausen.

Últimament les dues basses s'han netejat i reformat. Ambdues estan comunicades per un bell pont de ferro i pedra. Al mig d'una de les basses hi ha una caseta que serveix de refugi a un conjunt de cignes, ànecs, oques i peixos. En els grans jardins del Terrall s'hi troben una gran varietat de plantes i arbres.

En aquest parc s'hi celebren moltes festes populars, com la de Sant Antoni en que és típic que les carrosses, cavalleries i comparses donin els Tres Tombs al voltant del Parc. També, any rera any, es realitzen les curses nàutiques i concursos de pesca.

 EL PARC TEMÀTIC DE L'OLI

El Parc Temàtic de l'Oli és un exponent viu de l'olivera i de l'oli. De recent inauguració, es troba ubicat al complex de la Masia Salat situada al límit de terme entre Borges Blanques i Juneda. La Masia Salat té l'encant de la cuina pairal de la comarca i està envoltada de bells jardins.

Durant la visita es fa un passeig per la història de l'oli, submergint-nos en els grans cups que durant segles han estat plens d'oli. Durant el recorregut, grans i petits poden fer-se càrrec de la història, des dels grecs fins a finals del segle XX, coneixent:

- l'agricultura: estris del camp i oliveres que envolten el Parc, entre elles la gran olivera mil·lenària.

- la producció: en un globus terraqüi es poden veure els països amb més producció del món-

- elaboració: el molí medieval i el molí actual, la gran premsa romana -la més gran del món-, les piques de decantació, els sis cups del segle XIII utilitzats pels Templers, grans elaboradors d'oli.

- l transport : del camp al molí, el transport surcant la Mediterràni amb carabel·les

-el consum i l'ús de l'oli en les seves múltiples aplicacions:alimentació, salses, confitats , sabó de casa, il·luminació, olives, olis medicinals, ungüents, pinyola, .- tipus de recipients i setrills de diferents llocs del món i distintes èpoques històriques.

A més a més s'hi pot veure:una maqueta subterrània que dóna una visió de l'orografia de Les Garrigues: els pobles, els camps, les comunicacions, les cooperatives on s'elabora l'oli.els diorames amb miniatura representen una casa de pagès, el molí d'oli amb la premsa,...la cuina del vestíbul de principis de segle. El foc a terra amb la caldera on s'ha fet el sabó, el llum de ganxo o llum d'oli, el setrill, els fogons i la pica de pedra amb la resta d'elements ens donen una visió de com eren les cuines a pagès a principis del nostre segle.

L 'ERMITA DE SANT SALVADOR

Situada a 3 km. de la ciutat, a la carretera que uneix les Borges Blanques amb Cervià.

És un edifici humil, d'una sola nau acabada amb una capçalera rectangular.

L'interior del temple, presidit per una imatge de Sant Salvador, és ornamentat amb dos arcs que semblen de transició del romànic al gòtic. Cadascuna de les parets laterals de la capçalera és embellida amb un fresc. L'un representa una escena de la vida de Jesús i l'altre, uns camperols. I com a fons un paisatge de Les Garrigues.