CERVIÀ
RADIOGRAFIA DEL POBLE

El terme municipal de Cervià té 34,42 Km2 i es troba al sector meridional de la comarca, a la vall del riu Set. És accidentat pels contraforts septentrionals de la serra de La Llena. Té una extensa zona forestal amb pins i brolles.

Limita amb la Pobla de Cérvoles (N), amb Juncosa (SO), l'Albagés (O), Castelldans (NE), Juneda i les Borges Blanques ( NE) i l'Albi a l'Est .

El poble, a 444 m. d'altitud, fou fundat el 1202 dins la jurisdicció del castell de l'Albi. Actualment compta amb uns 849 habitants.

Hi destaquen l'església parroquial dedicada a S. Miquel Arcàngel, amb la façana d'estil clàssic i la Casa de la Vila, que és totalment de pedra. El municipi comprèn també el despoblat de Vallseca, l'antiga quadra de Valldefaigs i l'antic poble de les Besses amb l'església de Santa Maria.

Els seus habitants es dediquen majoritàriament a l'agricultura. La Cooperativa de S. Isidre es dedica a l'elaboració d'oli amb la denominació d'origen d'Olis de Les Garrigues) i de vi. També comercialitza ametlles.

El nom de Cervià procedeix del llatí "Cervianus", derivat de "Cervius", nom propi de persona. També del català, té els seus orígens al substrat "karr-", "varietat d'alzina" o "garriga".

LLOCS D'INTERÈS: CONTINGUT I LOCALITZACIÓ

-reedificada al segle XVIII i de façana clàssica -àmplia nau i capelles als contrafort

Tel. Ajuntament - 17.80.02

Carrers antics

-carrers antics interessants per la seva antiguitat

Tel. Ajuntament - 17.80.02

Casa de la Vila

-construïda el 1912, és destacable per la seva construcció majestuosa totalment de pedra

C/ de Francesc Palau, n. 1

Tel. 17.80.02

Santuari de Les Besses

-indret pintoresc que acull un aplec popular durant la segona pasqua -conserva part de l'antic castell feudal

-església de Santa Maria, temple restaurat, de transició del romànic al gòtic

Es troba a la dreta del riu Set

Tel. Ajuntament - 17.80.02

Despoblat de Vallxeca o Vallseca

-fundat el segle XIII, resta despoblat des del segle XIV

Es troba situat a la vall del mateix nom . Tel. Ajuntament - 17.80.02

Antiga quadra de Valldefaigs

-data del segle XIV -hi persisteixen encara plantacions de faigs

Situat més avall del riu Set, prop del molí . Tel. Ajuntament - 17.80.02

Instal·lacions esportives

-piscines i poliesportiu

Av. dels Països Catalans . Tel. 17.82.57

Cooperativa de Sant Isidre

 

-elaboració d'oli amb sistema continu i denominació d'origen d'Olis de les Garrigues

-elaboració de vi i comercialització d'ametlles

C/ de l'Albi, 83

Tel. 17.80.06

Col·legi Públic "El Cérvol"

 

-centre públic d'educació Infantil i de Primària

Av. dels Països Catalans, s/n . Tel. 17.82.16

Sala Univers

-cinema, local social

C/ Albi, 20 Tel. Ajuntament - 17.80.02

INFORMACIONS COMPLEMENTÀRIES

L'ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT MIQUEL

L'església parroquial es dedicada a Sant Miquel Arcàngel. Fou reedificada al segle XVIII.

Conserva la façana clàssica amb una part central coronada per un frontó triangular i una petita rosassa. Té una àmplia nau i capelles als contraforts. El campanar és de planta quadrada amb un cos damunt el vuitavant. És de pedra picada, igual com alguns dels antics casals del poble. En el seu estil hi destaquen la manca d'elements decoratius i l'estructura sòlida i academicista. A la plaça de l'església hi ha una bonica font de pedra.

EL SANTUARI DE LES BESSES

L'antic lloc de Les Besses es troba a la dreta del riu Set, aigua avall de Cervià de Les Garrigues.

Resten unes poques filades de l'antic castell feudal i de les cases del poble a dalt d'una roca o tossal.

L'església de Santa Maria de Les Besses es trobava pràcticament ensorrada fins a la restauració feta els anys seixanta que li ha donat una nova vida. Es tracta d'un interessant edifici de transició del romànic al gòtic, de planta rectangular, arc apuntats, mènsules i porta adovellada al nord.

S'han urbanitzat els seus entorns fins al vell molí i s'ha convertit avui en un parc atractiu on se celebra un aplec anual.

El lloc de les Besses fou establert el 1225 per una carta de població atorgada per Arnau Punyet i la seva muller, senyors del lloc i actius repobladors, a un grup de cinc famílies que havien de residir-hi permanentment i amb llicència per a bastir un molí.

El castell sembla que existia ja abans, i castell i lloc es trobaven dins el terme del castell de Castelldans. El 1265 hom obtingué llicència per a bastir l'església parroquial (fins aleshores era de la parròquia de Castelldans). Al segle XIV el lloc passà a formar part de la senyoria del monestir de Poblet amb el de Vallxeca.

El fogatge del 1365 li dóna 23 focs i el de 1380, 27.

Les Besses persistiren dins el domini de Poblet fins a la fi de l'Antic Règim, però la població abandonà el nucli després de la Guerra de Successió i els habitants es traslladaren a Cervià.

EL DESPOBLAT DE VALLXECA O VALLSECA

Es troba a la vall d'aquest nom, al NW de Cervià. El mateix Arnau Punyet, repoblador de les Besses, atorgà carta de població als nous habitants del lloc el 1232, que no tingué gaire durada ja que al segle XIV - havent ja passat a Poblet amb les Besses- restà despoblat.

La quadra dels Faigs apareix documentada posteriorment, més avall del riu de Set i sembla que no lluny del molí, on persisteixen encara plantacions de faigs.

LA COOPERATIVA DEL CAMP: SISTEMA MODERN D'ELABORACIÓ D'OLI D'OLIVA

A la Cooperativa del Camp de Cervià l'oli verge s'obté mitjançant el sistema modern o continu a partir de la :

- recol·lecció manual; molturació en fred; aspecte d'oli, des d'un verd intens a un groc palla; sabor, des d'un fruitat intens "picant" fins a un fruitat dolç.

Per donar una raó de garantia, tots els components de la maquinària en contacte amb l'oli són d'acer inoxidable i amb control automàtic de la temperatura, aconseguint l'oli de la més alta qualitat.

L'oli es conservat en trulls soterrats on es manté a una temperatura estable per a mantenir les seves característiques. Aquest sistema d'elaboració fa que s'aconsegueixi l'oli de molt baixa acidesa. Un oli que es pot denominar "producte natural". En un ús més que mil·lenari, ofereix una extensa gamma d'aromes, sabors i color