LA FLORESTA
RADIOGRAFIA DEL POBLE

El reduït terme municipal de la Floresta (5,69 km2) forma una franja allargada de Nord a Sud, al límit amb la plana d'Urgell. Es troba a 316 metres d'altitud, vora el torrent de la Femosa i compta amb tot just 190 habitants.

Antigament el poble s'anomenava Castellots i estava situat a 1,5 km de l'actual. Durant la Guerra de Successió,el poble fou totalment arrasat l'any 1707. El 1814 es va agregar a les Borges Blanques, fins que el 1836, la Diputació accedí a la seva "independència" ja amb el nom actual de la Floresta.

El castell de la Floresta, denominat "el castellet" per la gent del poble, és una construcció que consta de dues parts: la torre i l'edifici de vivendes.

L'església parroquial,construïda l'any 1760, és dedicada a Sant Blai i està ubicada en el mateix edifici del Castell.A la plaça hi ha una gran creu neogòtica, feta amb pedra.El Pou del Gel, data dels segles XIV-XVI. Es tracta d'una construcció realitzada totalment en pedra on s'hi guardavala neu que, premuda, durava fins ben entrat el bon temps.

La Floresta és un poble d'agricultors que refinen el seu olia la cooperativa local. També la indústria de la pedra hatingut una gran ressonància. Actualment només en FèlixMartín i el seu fill continuen amb l'ofici de picapedrer.

El nom de la Floresta significa "selva" o "bosc espès".

LLOCS D'INTERÈS: CONTINGUT I LOCALITZACIÓ

El Castell de la Floresta

-l'edifici consta de dues parts diferenciades: la torre i l'edifici de vivendes estils de les finestres: romànic, gòtic, renaixentista

C/ La Font, s/n Tel. Ajuntament 973 14.10.94

Restes del poblat de Castellots

-situat a 1,5 km del poble actual-restes de ceràmica ibèrica i romana

Tel. Ajuntament 973 14.10.94

L'Església Parroquial de Sant Blai

-data de l'any 1760 i està ubicada en el mateix edifici del Castell-planta de creu llatina, austera façana i campanar de torre quadrada

Tel. Ajuntament 973 14.10.94

La Plaça

-creu neogòtica feta amb pedra

Pl. de la Mancomunitat

El picapedrer (Fèlix Martín)

-mestre-artesà picapedrer

Pl. de la Mancomunitat, 2. Tel. 973 14.29.05

El Pou del Gel

-data dels segles XIV-XVI-construcció en pedra i forma tronco-cònica amb una cúpula i una capacitat de 150 m3

Tel. Ajuntament - 973 14.10.94

L'Ajuntament

-casa de la vila

C/ la Font , s/n

Cooperativa del Camp

-elaboració d'oli d'oliva

Crta. de l'Espluga Calba Tel. 973 14.22.52

Museu (sala d'exposicions)

acull, permanentment, una mostra de l'obra escultòrica realitzada en pedra per la família Martín-exposició d'eines amb les quals es treballava la pedra antigament

C/ Prat de la Riba, s/n Tel. Ajuntament - 973 14.10.94

 

INFORMACIONS COMPLEMENTÀRIES

 

EL CASTELL DE LA FLORESTA

El poble de la Floresta s'agrupa al voltant d'un antic castell o palau fortificat. El castell pertanyia el 1340 a Ramon i Beatriu Cornell, i passà després a Jaume Roger de Pallars i als ducs de Cardona. L'últim posseïdor com a tal fou el duc de Medinaceli.

Denominat "el castellet" per la gent del poble, és una construcció que consta de dues parts clarament diferenciades: la torre i l'edifici de vivendes.El bastiment de la torre es pot datar l'any 1569, mentre que dels habitatges no se'n coneix l'època exacta de construcció. En un extrem s'adossa l'església parroquial de Sant Blai, d'austera façana i campanar de torre quadrada.

El bastiment de la torre es pot datar l'any 1569, mentre que dels habitatges no se'n coneix l'època exacta de construcció. En un extrem s'adossa l'església parroquial de Sant Blai, d'austera façana i campanar de torre quadrada.

Tot l'edifici s'aixeca sobre la roca calcària . A la torre, es troben uns curiosos bancs de pedra anomenats "festejadors". Les finestres responen clarament a tres estils: romànic, gòtic i renaixentista .

Les finestres abotzinades recorden l'art romànic, mentre que les totalment quadrades són d'influència renaixentista. Com a element del gòtic s'hi troba una finestra coronella, dividida en dues parts, amb un arc ogival cada una, recolzat en dues pedres decorades. També la decoració vegetal, característica de l'art gòtic, apareix en la peça que aguanta el capitell; de fet, és del gòtic d'on s'hi troben més elements .

La coberta és de dos aiguavessos construïda amb teules, amb una franja de merles i unes petites torres amb funció ornamental. A l'interior de l'edifici hi ha una estança amb el sostre tot cobert de fusta mitjançant un enteixinat de bigues i de xabrons molt treballats.

Els plafons fets en guix, són quadrats i estan decorats amb una flor que sembla pertànyer a l'espècie dels cards. La policromia de l'enteixinat es basa en dos colors: el blau i el daurat. A hores d'ara tot el conjunt format per la torre i el castell pertany a diferents particulars o institucions i existeixen diversos projectes de restauració.

 

EL PICAPEDRER

A la Floresta va registrar-se en una altra època un auge important de la indústria de la pedra, però actualment només Fèlix Martín i el seu fill continuen treballant d'artesans picapedrers

.El picapedrer és un treballador artesà que coneix i estima la seva feina. Manipula eines senzilles producte de molts anys d'experimentació. Aquest ofici artesanal és un dels més antics de la humanitat i com qualsevol activitat manual d'arrels tradicionals està en clara decadència davant la desigual lluita entre l'home i la màquina .

Aportacions dels picapedrers: castells, monuments, esglésies, marges (espones), rodets de batre, abeuradors d'animals, cabanes de volta, peces commemoratives i làpides funeràries

.- Eines del picapedrer: escoda, masseta, escarpers, punxons, ungletes, tallants i buixardes

.- Accions: trencar, moure, picar, desbastar, polir, passar el filet, esglaonar, extreure la pedra, rebaixar, fer l'acabat, puntejar, escandellar, tallantar i buixardar