ITINERARIS

 31

Edificis religiosos del terme municipal de Bescanˇ, I

DA: s. XI al XX

CA: MontfullÓ: mas Vives; Mare de DÚu dels └ngels; Sant Pere; Capella de Santa Anna. Bescanˇ: Capella de Sant SebastiÓ; esglÚsia de Sant Llorenš; l'Assumpta; Sant Antoni; Santa Margarida; Capella d'en Pere Amat; Verge de la Concepciˇ; Religioses de Sant Josep

DI: Cal concretar l'horari de la visita amb la parr˛quia o amb els particulars. Trucar a l'Ajuntament de Bescanˇ, demanant per en LluÝs Soler al tel: 972-440005.

a/e: bescano@ddgi.es   www: http://ddgi.es/bescano

DN: primÓria; secundÓria

RE: Recorregut pel terme municipal de Bescanˇ i descoberta de les diferents ermites, capelles i esglÚsies. ╔s una sortida de tot un dia de caminar que tambÚ es pot fer en bicicleta (mig dia). Aconsellem iniciar la sortida a MontfullÓ i acabar-la a Bescanˇ. ConvÚ anar ben preparats per caminar o pedalejar. Cal portar mapes i/o plÓnols dels pobles. Breu descripciˇ dels monuments: -La Cellera del mas Vives de MontfullÓ o can Carbˇ<XIV>, va ser adaptat a mitjans del segle XIX com a cellera o petit convent on residia un grup redu´t de religiosos - Capella de la Mare de DÚu dels └ngels: es va adossar al mas Pons (s.XV), capella privada d'una sola nau, planta rectangular, porta forana a l'est, volta de canˇ estucada i pintada. -EsglÚsia de Sant Pere <882, MontfullÓ>, reformada al 1621 i al 1900. Al voltant de l'esglÚsia actual s'hi ha trobat una vilĚla romana datada al s. I dC; hi ha: mosaic, pintures murals romanes, sitges i sarc˛fags medievals. Es conserva ben restaurada. -Capella de Santa Anna <XVII, MontfullÓ>. Restaurada a principis del s.XX, Ús un edifici d'una sola nau amb capšalera semicircular. La fašana tÚ adossat un gran porxo de cos octogonal i un quadrat, amb c˙pula de rajola nervada. -EsglÚsia de Sant Llorenš <VIII, Bescanˇ>, el 1058 fou restitu´da al bisbe de Girona, sofrÝ moltes transformacions en el s. XVIII, el 1790 es va fer la fašana de pedra picada, amb un portal rectangular emmarcat per columnes que sostenen un entaulament i la imatge del patrˇ inscrita en una petxina. El campanar Ús de planta quadrada. L'edifici tÚ d'una sola nau de dos trams, sis capelles laterals comunicades entre sÝ i capšalera octogonal irregular. EstÓ situada en el casc antic del poble. -Capella de Sant SebastiÓ <XVII, Bescanˇ>, Ús un edifici senzill d'una sola nau i absis semicircular. TÚ el campanar d'espadanya d'una obertura d'arc de mig punt. La fašana presenta una porta rectangular i dues finestres apa´sades, amb una inscripciˇ que data del 1674. EstÓ situada als afores de la vila. - EsglÚsia de l'Assumpta, edifici de planta de creu, de rajola vista i formigˇ amb grans finestrals d'alabastre. El bisbe CartanyÓ en beneÝ la primera pedra (1959). - Sant Antoni abat o "del porquet", capelleta sobre una columna. Es troba al comenšament de la carretera d'Estanyol. -Capella de Santa Margarida, a les afores de la poblaciˇ, a 100 m del mas can Viades Nou. Edifici de pedra d'una sola nau amb absis semicircular, sostre de volta de mig punt i campanar de cadireta. Reformada el 1634. -Capella d'en Pere Amat (en Perich), petita capella a les feixes de mÚs amunt de can Tarr˙s Vell (s.XIX). La capella no s'acabÓ mai. -Capella de la Verge de la Concepciˇ, edificada (1879) per voluntat de la comtessa de Berenguer. Capella privada, neo-romÓnica de rajola, de planta octogonal amb cobertura de c˙pula. Adossada a la casa d'estiueig dels comtes de Berenguer "El MolÝ" (1603).