ITINERARIS

 7

El Volcà de la Crosa

ED: Consell Comarcal del Gironès

DA: 1994

CA: La sortida ens donarà a conèixer i estudiar un dels volcans més grans d'Europa, recollir roques i minerals volcànics i veure el seu paisatge. Itinerari d'un dia de durada. Sortida des de l'escola a 2/4 de 10 del matí, i tornada a l'escola abans de les 5 de la tarda. Guiat per educadors ambientals contractats pel Consell Comarcal del Gironès. Suport amb material àudiovisual i didàctic per a cada alumne. El Consell subvenciona a les escoles de la comarca, el cost del monitoratge i del transport. La visita s'inicia amb l'exposició "La Crossa, un volcà diferent" al poble d'Estanyol. També és pot visionar previament un vídeo de la Crosa. Cal dur un bon calçat, roba adient al temps i cantiplora amb aigua.

DI: Guia de rutes de natura per conèixer la comarca del Gironès. Consell Comarcal del Gironès. Àrea del Medi Ambient. C/ del Sac 4-5. 17004 Girona. Tel: 972-213262. Fax: 972-213573

a/e:ccgirone@girones.ddgi.es
http://girones.ddgi.es/

DN: primària; secundària

RE: La Crosa de Sant Dalmai és un dels volcans més grans d'Europa. Mitjançant aquest itinerari es pot estudiar la seva erupció, recollir roques i minerals volcànics i veure l'ocupació tradicional de la gent dins dels paisatges volcànics. En una primera visió general del cràter, es veu com els conreus ocupen el fons del cràter, reomplert de sediments fèrtils, mentre que els boscos estan al voltant. Un cop dins del cràter veurem uns camps en disposició de ferradura que ens donen la visió d'un cràter del tipus estrombolià edificat a l'interior de la gran caldera d'explosió a les fases finals de l'erupció. El seu diàmetre és d'uns 200 m. A l'entorn del petit cràter interior trobem les últimes restes de l'erupció del volcà, que les coneixem amb el nom d'escòries volcàniques. Durant l'itinerari s'aprecia la repoblació forestal, la mina que el seu principal objectiu fora dessecar les restes de l'antic llac que ocupava el fons del cràter, els prats secs, les brolles de pi pinyoner, l'alzinar, les vistes panoràmiques, les grederes, la capella fortificada de Sant Llop. Els temes que es podran tractar són: vistes panoràmiques; els usos del sòl; la restauració dels espais degradats; gestió dels espais naturals; com veure una exposició; la dessecació dels estanys; l'ermita de Sant Llop; Geologia; vegetació i fauna.