Planetari UdG: un univers per descobrir
17, 18 i 19 de novembre de 2009
Coincidint amb l’any Internacional de l’Astronomia i 400 anys després que Galileu Galilei va observar per primera vegada el cel amb el seu telescopi, la UdG proposa com activitat, dins els actes de la Setmana de la Ciència, recrear un planetari amb cúpula geodèsica instal#lada en una de les places més concorregudes de la ciutat de Girona on tindran lloc múltiples activitats participatives i interactives relacionades amb el món de l’espai.
Els estudiants s’endinsaran en un univers per descobrir mitjançant tallers (‘Vull ser astronauta’; ‘Seguint les petjades còsmiques’, ‘El telescopi: tant a prop i tant lluny’), concursos (‘Dibuixa la teva estrella’) conferències i projeccions audiovisuals, entre d’altres activitats.
Cal fer la inscripció a la Unitat de Divulgació Científica (UDC) de la Universitat de Girona (UdG), telèfon 972 419 743 o mail: comunicaciorecerca@udg.edu, a partir del 9 de novembre de 2009.
Viatge per la història de l'evolució
23 i 24 de novembre de 2009
Els estudiants s’embarcaran en un emocionant periple a bord del bergantí ‘Beagle’ i faran un viatge per la història de l’evolució acompanyats d’un autèntic expert: Charles Darwin en persona. El famós científic els explicarà qui és i quins són els principals descobriments quan se celebra el 200 aniversari del seu naixement i els 150 des de la publicació de la seva obra més rellevant, L’origen de les espècies.
El viatge de Darwin va durar cinc anys, des del 1831 fins al 1836, i el va marcar per la resta de la seva vida. Els estudiants podran viure la mateixa aventura que Darwin i trobaran resposta a moltes de les preguntes que es va plantejar. Cada any del seu trajecte representarà un aturada en el camí del ‘Beagle’. Així doncs, es recrearan cinc escenes i, en cadascuna d’elles, es desenvoluparà una activitat divulgativa i participativa.
Cal fer la inscripció a la Unitat de Divulgació Científica (UDC) de la Universitat de Girona (UdG), telèfon 972 419 743 o mail: comunicaciorecerca@udg.edu, a partir del 9 de novembre de 2009.
La ciència en primera persona
En el Gironès disposem, a més de la proposta de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI, 3 científics), de l'aportació de científics i investigadors de la Universitat de Girona (UdG, 5 científics) de manera que podem oferir una xerrada als instituts interessats.
. Col·loquis a càrrec de persones dedicades a la investigació que explicaran la seva tasca, tant des del vessant científic com humà.
. S'organitzaran sessions simultànies, el dia 18 de novembre d' 11:30 a 13:30 a tot el territori.
. Les xerrades van adreçades a alumnes de batxillerat.
Xerrades als centres del Gironès:
- IES Carles Rahola - Helena Guasch (UdG)
- IES Celrà - Joan Miró (UdG)
- IES Llagostera - Pere Ridao (FCRI)
- IES Montilivi - Helio Lòpez (UdG)
- IES Santa Eugènia - Miquel Solà (UdG)
- IES Sobrequés - Pep Gasol (FCRI)
- IES Salvador Espriu - Carles Pla (UdG)
- IES Vicens Vives - Montserrat Ponsà (FCRI)
.
|