Seminari de suport a la gestió dels equips d'assessorament i orientació psicopedagògica..
 
jfonoll@pie.xtec.es
 

gestEAP

Actualització de la taula de Centres de l'EAP

El gestEAP utilitza una taula de centres que cal mantenir actualitzada per referenciar correctament les actuacions.

Mantenir una taula de centres actualitzada i sense errors es fonamental, ja que, en processar les dades de tots els EAP, les referències a centres inexistents no es processen i no es mostren les informacions. Això explica perquè en alguns casos les dades enviades per l'EAP no coincideixen amb les dades retornades pels serveis centrals.

Per tal d'actualitzar la taula de centres i facilitar-ne el manteniment es va afegir una nova prestació a les Eines del gestEAP que permet sincronitzar les dades de la taula de centres de l'EAP amb les de la taula general de centres facilitada per la Direcció General de Centres Docents.

Per poder utilitzar aquesta prestació és necessari actualitzar les Eines del gestEAP, per incorporar la nova taula de centres de Catalunya i poder fer l'actualització.

Instal·lar

A la carpeta del gestEAP a la pàgina web dels EAPs trobareu un enllaç per actualitzar les Eines del gestEAP que descarrega l'actualització de l'aplicatiu i la taula general de centres.

Igualment l'aplicació queda actualitzada si la instal·leu de nou (Eines gestEAP v...).

Si l'enllaç no funciona us podeu descarregar els programes a l'adreça general: http://www.xtec.es/dnee/sati_eaps/

L'adreça específica per actualitzar les eines és: http://www.xtec.es/dnee/sati_eaps/eines.htm

Actualitzar Centres

L'actualització de centres es realitza en obrir les Eines del gestEAP i seleccionar el botó Actualitzar Centres

S'obre un formulari on:

  • a la part superior es mostren aquells centres de la taula del gestEAP que no coincideixen amb la llista general de Centres de Catalunya

  • a la part inferior els Centres Nous de la Zona de l'EAP no inclosos a la taula del gestEAP. En prémer el botó Actualitzar:

    1. S'afegeixen els nous centres de la zona de l'EAP encara no inclosos en la taula del gestEAP
    2. Es rectifiquen les dades d'aquells centres del gestEAP que no coincideixen amb la taula general de centres

Feta l'actualització, el formulari s'actualitza i no mostra les dades dels centres que ja s'han actualitzat.

El formulari pot continuar ensenyant a la part superior centres que no coincideixen amb la taula de centres de Catalunya. Això no és cap error, perquè l'EAP pot tenir recollides intervencions de cursos anteriors amb centres que ja han desaparegut.


Afegir Centres

Us recordem que, a més d'aquesta actualització automatitzada dels centres de la zona de l'EAP, dins de les Eines del gestEAP teniu la possibilitat d'afegir centres d'altres zones amb els que feu intervencions.

Seleccionant simultàniament diferents centres , prement CTRL o SHIFT mentre es fa clic, i clicant després a Afegir els centres seleccionats, aquests s'incorporen a la taula del gestEAP

Inici del curs amb el gestEAP

Cada any a l'inici de curs cal actualitzar les dades del gestEAP amb les variacions que s'han produït en el nou curs.

RECUPERAR LES DADES DEL CURS ANTERIOR

La recuperació de dades del curs anterior es fa automàticament la primera vegada que s'engega el programa en un curs nou. La recuperació, en realitat, és una duplicació, amb algunes adaptacions, de algunes dades del curs anterior.

Aquesta utilitat fa una còpia de la Plantilla, de l'Assignació de Centres a cada professional i de totes les fitxes d'alumnes del curs anterior, canviant la data i el curs pels actuals. En el cas dels alumnes s'intenta seguir un ordre lògic, incrementant el nivell, cicle, mantenint el mateix tutor si no hi ha canvi de cicle, etc.. Serà millor revisar-les després.

PROFESSIONALS DE L'EAP

Cal afegir a la taula de professionals les persones incorporades aquest curs.

Aquesta incorporació només es fa 1 vegada per professional i EAP omplint una fitxa que conté les dades personals dels professionals.

Aquest procediment no ha canviat respecte a les versions anteriors i es troba al formulari INDEX ==> Professionals/Alumnes/Centres ==> Professionals.

És imprescindible omplir els camps del DNI i el 1r cognom, 2n cognom i Nom.

Nota: a gestEAP hi han dades “requerides”, és a dir, que si no s'omplen apareixerà un missatge d'error i el programa no guardarà la fitxa si no s'acaben d'omplir les dades “requerides”.

S'ha de prémer Av Pág per enregistrar la informació. Les dades del professional queden introduïdes i el formulari es buida per poder introduir les dades d'altres persones.

Complimentar la PLANTILLA

Una vegada introduïdes les dades personals del professional, tenim que incloure'l a la Plantilla del present curs acadèmic per recollir dades administratives i per a que aparegui als desplegables, que en les diferents fitxes, permeten assignar les intervencions als professionals.

En aquest formulari no es poden eliminar professionals de la plantilla, només es per afegir nous professionals o modificar les dades dels desplegables. Es troba a INDEX ==> Professionals/Alumnes/Centres ==> Plantilla: Introducció i/o modificació

Per afegir-lo cal:

  • El formulari s'obre per introduir un nou registre, és a dir, els registres introduïts queden tots a l'esquerra. Si mirem a la barra inferior del formulari (botons de desplaçament), veiem el nombre total de registres (a l'exemple: 56) i unes fletxes per moure'ns d'un registre a l'altre. Si el formulari no s'obre en una fitxa buïda, podem anar a “registre nou” clicant la fletxa o icona:

  • Escollir un professional a la casella Nom sencer.

  • Complimentar obligatòriament les opcions de Funció, Cos i Situac. admin.


Consultar i/o eliminar a la PLANTILLA

Tirant endavant i endarrere amb els botons de desplaçament del formulari anterior, podem localitzar els components de la plantilla d'enguany i de cursos anteriors, però en un format poc útil de fitxa individual.

És més útil consultar les dades de plantilla de cada curs des del formulari específic que permet, a més de consultar, eliminar professionals de la plantilla d'un curs. Aquest formulari és: INDEX ==> Professionals/Alumnes/Centres ==> Plantilla: Consulta i/o eliminació

En aquest formulari, baixem fins que aparegui el curs actual. Fem Doble-Clic sobre la casella del Curs o sobre la del NomEAP i s'obrirà un formulari on només estaran les dades de plantilla d'aquell curs.

El formulari PLANTILLA EAP ens permet:

  1. Consultar en una mateixa pantalla les dades de tota la plantilla d'un curs acadèmic. Si volem accedir a les altres dades d'un professional, fem Doble-Clic sobre el nom i accedirem a la resta de dades.

  2. Eliminar professionals de la plantilla un per un:

  • Seleccionar el registre clicant al selector de registre (botó gris vertical esquerre interior) al costat del professional.

  • Prémer el botó Eliminar el professional seleccionat.

Llavors s'eliminaran les dades de plantilla i les altres dades lligades a aquell professional; un missatge a la pantalla ens avisarà:

L'eliminació d'un profesional de la plantilla pot ser adient després de la recuperació de dades del curs anterior, quan algun professional ha deixat l'EAP.

Conseqüències d'eliminar un professional a la PLANTILLA

  1. Els centres que tenia assignats, ara no estaran assignats a cap profesional. Tindrem que asignar-los a un altre profesional (mirar el proper apartat).

  2. Tots els alumnes a qui atenia, tindran com a profesional de l'EAP per l'actual curs acadèmic a “CAP PROFESIONAL CONCRET”. Dada que tindrem que actualitzar manualment des de la fitxa de dades acadèmiques. Un exemple:

Els dos alumnes de l'exemple, que després d'eliminar el profesional (Ambrosio Gassol Gassol) han quedat lligats a CAP PROFESIONAL CONCRET, els assignem a una nova profesional:

La dada “És consulta externa?” no es recupera, donat el seu caràcter no sistemàtic. Així, recuperarà totes les dades dels alumnes atesos en consulta externa excepte aquesta. La raó és que necessitarem una nova fitxa de consulta externa si l'alumne és atès en el curs actual i aquesta fitxa es crea al marcar la casella “És consulta externa?” en la fitxa de dades de curs acadèmic actual.

Assignar centres a professionals

Cada curs assignem el professional als centres amb què acordarà un pla de treball de centre, en els casos en que es decideixi canviar les assignacions o quan ha entrat un nou professional. Quan es recupera la plantilla, també es traspassa l'assignació de centres i només cal fer les modificacions oportunes.

Aquesta opció es troba a INDEX ==> Professionals/Alumnes/Centres ==> Assignar centres a professional.

Passos que s'han de seguir:

  1. Selecció del curs.

  2. Selecció del professional; apareixen el centres assignats

Seguint l'exemple anterior, volem eliminar el professional Ambrosio Gassol Gassol, que en la recuperació automàtica de dades ha mantingut les seves assignacions a 2 centres:

Una vegada eliminat de la plantilla, no ens apareixerà en el formulari d'assignació de centres i tindrem que assignar aquests centres a una altra professional:

Per eliminar una escola assignada s'ha de:

  1. Clicar el selector de registre, quadret gris al costat del nom del centre.

  2. Prémer la tecla SUPRIMIR o la icona específica:

L'eliminació d'alumnes

La nova versió fa el traspàs d'alumnes i facilita l'eliminació d'alumnes

Les dades dels alumnes eliminats s'exporten a un fitxer de seguretat EAPback.mdb que es mantindrà al directori c:\gestEAP2\Informes.

Quan des de INDEX ==> TASQUES:INDIVIDUAL ==> CONTROL:ALUMNE ==> DADES PERSONALS s'intenta eliminar un alumne, apareix un missatge orientatiu

Cal anar a DADES CURS ACADÈMIC on sí que es podrà eliminar a l'alumne i les dades associades de les diferents tasques.

Quan des d'aquesta fitxa intentem eliminar un alumne amb dades associades a aquell curs acadèmic, apareixerà el missatge d'avis:

I si acceptem en mostra un altre missatge:


Eines del gestEAP per a la web

Les dades dels professionals i assignacions de centres s'utilitzen per fer la pàgina web de l'EAP.

A les Eines del gestEAP hi trobareu l'opció web de l'EAP que crea les pàgines de equip.htm amb les dades dels professionals i centres.htm amb la dels centres. Si convé, aquestes pàgines es poden editar manualment per modificar les informacions abans de publicar-les a la web.

Manteniment de la pàgina web

Després de l'esforç inicial que implica estructurar una pàgina web, és fonamental tenir present que és imprescindible mantenir i actualitzar els seus continguts amb una periodicitat adequada i, molt especialment, en aquells moments que impliquen canvis significatius. En el cas dels EAP, s'ha de fer un manteniment mínim i imprescindible cada principi de curs. Aquestes tasques de manteniment mínimes impliquen la modificació dels arxius que configuren la pàgina web de l'EAP per actualitzar les dades que poden haver canviat, com ara:

  • Noms dels professionals de l'equip.

  • Horari d'atenció al públic.

Aquestes dades es poden actualitzar a partir del les Eines del gestEAP.

Les tasques de manteniment bàsic són un bon moment per analitzar els apartats de la web, afegir nous continguts, revisar que els enllaços a d'altres pàgines segueixen actius, o fins i tot fer millores de tipus estètic si considerem que és convenient.

 

       
XTEC