Seminari de suport a la gestió dels equips d'assessorament i orientació psicopedagògica.
 
dnee.xtec.cat
 

gestEAP v. 2.7

Incidències en la instal·lació i procediments d’actualització

Incidències

La versió 2.7, de la que ja vam comentar les seves característiques a la primera sessió d’aquest curs, ha sofert algunes incidències en els primers instal·ladors, que han estat comentades en la pàgina web, i que ara resumim.

Confusió de dades

Amb el primer instal·lador, aparentment es mantenien les dades, però això només era cert quantitativament, perquè les relacions entre les dades havien canviat les referències d’uns alumnes a d’altres.

La solució és tornar a fer la instal·lació amb el nou instal·lador sobre una còpia de seguretat de les dades de la versió anterior.

El procediment a seguir l’expliquem en aquesta mateixa revista a l’apartat “Instal·lació amb còpia de seguretat anterior” (pàg.: 10).

Només recordem que sempre que fem una nova instal·lació és millor anar a la web i baixar l’instal·lador, ja que a la pàgina web sempre estarà l’últim instal·lador revisat.

Nota: En algun cas s’ha detectat que la instal·lació sobre còpia de seguretat no funciona correctament; la causa es troba en que el procediment de fer còpia de seguretat d’alguna de les versions no era del tot correcte. Si us trobeu en aquest cas, poseu-se en contacte amb dnee@xtec.cat i resoldrem el problema.

Instal·lacions client

Un altre inconvenient sorgia si s’havia fet instal·lació al Servidor (T:\gestEAP2), després, quan s’intentava fer instal·lacions Client des de qualsevol ordinador connectat en xarxa, la instal·lació es cancel·lava, adduint que gestEAP v. 2.7 ja està instal·lat a l’ordinador.

També s’ha corregit l’assignació del centre proposat en el dictamen en el procés de recuperació de dades del curs anterior. És a dir, si hem fet un dictamen i proposem un canvi de centre educatiu, quan es recuperin dades al curs següent, l’alumne apareixerà ja assignat al nou centre educatiu.

Característiques de la instal·lació de la versió 2.7

El procés d’instal·lació d’aquesta versió contempla tres possibles situacions:

  1. Instal·lació sobre dades o sobre còpia de seguretat de la versió 2.5

  2. Instal·lació sobre dades o sobre còpia de seguretat de la versió 2.6

  3. Instal·lació neta (cap gestEAP anterior, ni còpies de seguretat)

No és possible instal·lar aquesta versió 2.7 si ja ha estat instal·lada amb anterioritat.

Per aquesta raó, les millores del funcionament de l’aplicació es van fent mitjançant actualitzacions.

Actualitzacions

Les actualitzacions de gestEAP v. 2.7 consisteixen en canviar el motor de l’aplicació sense tocar les dades.

En la darrera actualització, eap27c_act.exe, a més de canviar el motor per millorar el funcionament de traspàs de informes al Word, s’han incorporat noves plantilles necessàries per aquesta millora.

En el futur poden anar desenvolupant-se noves actualitzacions.

Einesgesteap v. 2.7

La nova versió de les Einesgesteap incorpora una nova utilitat per suprimir duplicitats en les dades personals dels alumnes i en les fitxes de dades acadèmiques.

És molt difícil poder controlar totes les possibles variables derivades d’introducció de petites diferències en la introducció de dades (canvis en el ordre o presència, o no, d’una o més lletres, sexe...).

El present intent d’explicitar les dades d’alumnes duplicades aplica uns criteris que explicarem en cada apartat.

Aquesta utilitat permetrà netejar dos aspectes de les fitxes d’alumnes:

Tant en el cas de les dades personals, com en el de les acadèmiques, en aquests formularis es treballa només amb les dades d’un alumne que es mostra en la pantalla.

En el cas de les dades acadèmiques, treballem sobre les dades d’un alumne i d’un curs acadèmic. És a dir, si tenim fitxes acadèmiques d’un alumne repetides en diferents cursos acadèmics, arreglarem les duplicitats referides a l’alumne curs a curs.

Duplicitat de dades personals

Coincidència del primer cognom, el nom i la data de naixement.

Quan escollim una fila de dades, les intervencions referides a l’altre o les altres, es referenciaran a l’identificador de l’alumne escollit, eliminant-se les altres fitxes de dades duplicades.

Duplicitat de dades acadèmiques

Coincidència de l’alumne en un mateix curs escolar amb més d’una fitxa de dades escolars.

Aquestes fitxes poden contenir les mateixes dades introduïdes més d’una vegada o dades molt diferents de nivell escolar que demanaran la intervenció dels professionals per escollir la fitxa correcta.

Normalment marcarem només la casella Escollir només en una fila, encara que es poden marcar més d’una (casos de canvi de centre, alumnes atesos abans de ser escolaritzats i que s’escolaritzen en aquell curs...).

Les fitxes que escollim (marcant la primera columna: “Escollir”), seran mantingudes a la base de dades, i les altres seran eliminades.

Pot donar-se el cas que només vulguem arreglar les fitxes acadèmiques del curs actual, per així poder tenir les fitxes del curs vinent ja adequades, sense interessar-nos arreglar tots els cursos o deixant aquesta feina per a més endavant.

Per fer això, podem filtrar el formulari per curs acadèmic. Seleccionem el curs acadèmic al formulari i premem la icona “Filtro por selección”, com mostra la imatge.

Podem alternar treure aquest filtre amb la segona icona a la dreta, “Quitar filtro”:


La utilitat per netejar duplicitats està dissenyada de forma que cada vegada que s’engega calcula les possibles dades duplicades. Així, cada professional pot netejar aquelles dades que coneix. Les dades ja arreglades no tornen a aparèixer, però la resta de duplicitats es mostraran la propera vegada que s’obri.

Manual de la versió 2.7

La versió gestEAP v. 2.7 s’acompanyarà d’un manual d’usuari que intenta actualitzar tots els canvis en l’aplicació i les seves eines auxiliars, actualitzant l’antic Manual de la versió 2.1

gestEAP: instal·lació en xarxa als Serveis Educatius Integrats

La implantació del Serveis Educatius Integrats té també aspectes relacionats amb les TIC.

Aquest serveis, que han rebut un nou ordinador Servidor S200, gaudeixen d’unes jornades específiques de formació, en les que els responsables d’informàtica d’aquests serveis reben informació teòrica i pràctica sobre el manteniment i la gestió de la xarxes, inalàmbrica i de cable, dels serveis.

Entre els continguts s’informa de l’adaptació de programes específics com el gestEAP.

Aquesta és la informació que se’ls adreça sobre l’aplicatiu de gestió dels EAPs.

Introducció

L’aplicatiu gestEAP és un conjunt d’aplicacions i utilitats per a la gestió de les actuacions dels EAPs.

D’aquests aplicatius, basats en bases de dades de Microsoft Access 8.0 (Office 97), es van desenvolupant versions per tal d’adequar els aplicatius a les necessitats canviants en la seva gestió.

Així, cada versió de gestEAP s’acompanya de versions de les altres utilitats. La compatibilitat està assegurada entre aquestes utilitats, sempre que siguin de versions compatibles.

Actualment, l’última versió del programa és gestEAP v. 2.7 i és compatible amb EAPporta v. 1.27 i amb Einesgesteap v. 2.7.

De la mateixa manera, gestEAP v. 2.7 no és compatible amb utilitats (EAPporta o Einesgesteap) de versions anteriors.

Instal·lació

La instal·lació de gestEAP permet escollir entre dues unitats de l’ordinador: C o T.

Les altres utilitats complementàries, Einesgesteap i EAPporta, busquen els fitxers de dades de gestEAP en aquestes unitats, dins la carpeta gestEAP2.

Descàrrega de l’instal·lador

A la pàgina web, http://www.xtec.cat/dnee/sati_eaps/gesteap.htm, es troben els fitxers instal·ladors de gestEAP i altres aplicatius per als EAP.




Opcions d’instal·lació

La instal·lació de gestEAP és un procés senzill de copia de fitxers i assignació d’icones al grup de programes, sense instal·lació de cap driver o llibreria de sistema, ja que gestEAP funciona mitjançat fitxers normals de base de dades d’Access 8.0. Sí que és recomanable que el Access instal·lat a l’ordinador hagi estat instal·lat amb totes les seves opcions.

Això sí, la instal·lació copiarà els fitxers de l’aplicació a carpetes amb una localització determinada, no permetrà escollir a on ho volem instal·lar.

La instal·lació ofereix tres possibilitats:

  1. Instal·lació completa: fa la instal·lació a C:\gestEAP2.

  2. Instal·lació Servidor: fa la instal·lació completa a T:\gestEAP2 des de qualsevol ordinador de la xarxa.

  3. Instal·lació Client: fa la instal·lació del grup d’icones per engegar gestEAP i les seves utilitats associades al grup de programes gestió EAP del PC on s’està fent la instal·lació, sempre que prèviament s’hagi fet la instal·lació servidor o que trobi la carpeta T:gestEAP2.

Facilitats i inconvenients de la instal·lació

La instal·lació de gestEAP no necessita afegir llibreries ni fitxers de sistema i podria funcionar en qualsevol unitat d’un PC.

Això sí, l’aplicació necessita l’Access v. 8.0 (Office 97). Si l’instal·lador no el troba, la instal·lació es cancel·la.

Per aquesta raó, com els servidors pels serveis educatius generals no porten instal·lada aquesta versió de l’Access, podem optar per un altre procediment que explicarem a continuació.

El fet que altres aplicacions complementàries (einesgesteap i EAPporta) busquin gestEAP als llocs possibles que permet el seu procés d’instal·lació, fa necessari, per al seu funcionament, que puguin trobar la carpeta gestEAP2 a l’arrel d’una de les dues unitats citades: C o T .

En el nostre cas, només considerarem una opció, la unitat T: del servidor, que pot ser compartida amb qualsevol ordinador de la xarxa. És convenient comprovar que no hi hagi cap carpeta gestEAP2 a les unitats C: dels ordinadors clients.

Estratègia: instal·lació aprofitant gestEAP anterior

En aquells casos en què gestEAP hagi estat funcionant en una xarxa (unitat T: de la xarxa interna d’un EAP) o en un ordinador local de l’EAP (C:\gestEAP2), es pot traslladar a la unitat T: d’una altra xarxa (xarxa dels serveis integrats) i, seguint uns procediments senzills, que funcioni sense problemes. Ho farem des de qualsevol ordinador de l’EAP, connectat a la xarxa del servidor i que tingui assignada la lletra d’unitat T: referida a la carpeta compartida del servidor, perquè als ordinadors de l’EAP està l’Access 8.0

  • gestEAP v. 2.7: si el gestEAP a traslladar ja és de la versió 2.7

    1. Traslladarem la carpeta gestEAP2 a la unitat T: del servidor.

    2. Des de qualsevol ordinador de la xarxa, executarem l’instal·lador de gestEAP v. 2.7 escollint la Instal·lació Client (acció que crea les icones d’accés a gestEAP en aquell ordinador). La instal·lació crea un grup de programes, Gestió EAP, on col·loca les icones d’accés a les diferents parts de l’aplicació.

    3. Des de qualsevol ordinador de la xarxa, executarem l’instal·lador de les Einesgesteap v. 2.7, que no permet escollir opcions d’instal·lació, sempre copia tots els fitxers necessaris a la carpeta gestEAP2\eines i col·loca les icones necessàries al grup de programes Gestió EAP. No és necessari instal·lar les eines a tots els ordinadors de l’EAP.

  • Versions anteriors a 2.7: si el gestEAP que traslladem és d’alguna versió anterior (v. 2.6 o v. 2.5)

  1. Traslladarem la carpeta gestEAP2 a la unitat T: del servidor.

  2. Des de qualsevol ordinador de la xarxa, executarem l’instal·lador de gestEAP v. 2.7 escollint la Instal·lació Servidor. La instal·lació recuperarà les dades, adaptant-les a la versió v. 2.7, i crearà un grup de programes, Gestió EAP, on col·loca les icones d’accés a les diferents parts de l’aplicació.

  3. Des de qualsevol ordinador de la xarxa, executarem l’instal·lador de les Einesgesteap v. 2.7, que no permet escollir opcions d’instal·lació, sempre copia tots els fitxers necessaris a la carpeta gestEAP2\eines i col·loca les icones necessàries al grup de programes Gestió EAP. No és necessari instal·lar les eines a tots els ordinadors de l’EAP.

Important:

Per saber com distingir quina versió de gestEAP tenim entre mans:

    • Les versions 2.6 i 2.7 estan expressades explícitament en el formulari inicial de l’aplicació. Només obrir gestEAP podem saber de quina versió es tracta.

    • A la versió 2.5 no passa el mateix, quan obrim gestEAP no ens mostra cap referència a la versió. Com actualment només poden estar actives les tres versions mencionades, si el formulari inicial no ens informa sobre la versió del programa, podem estar segurs que és la versió 2.5.

    • En les passes explicades fins ara, només necessitem saber si és una versió anterior a la 2.7, ja que el procediment a seguir per a les versions anteriors és sempre el mateix. Tan sols tenim que diferenciar entre si és la versió 2.7 o si és una versió anterior.

Instal·lació amb còpia de seguretat anterior

Si no comptem amb un gestEAP complet, sinó que només gaudim d’una còpia de seguretat d’una versió anterior, els procediments a seguir seran els següents:

  1. Identificar la versió de la còpia de seguretat:

    1. gest24.arj correspon a la versió gestEAP v. 2.5

    2. gest26.arj correspon a la versió gestEAP v. 2.6

  2. Si el fitxer de còpia de seguretat és gest24.arj:

    1. El fitxer té que estar en un disquet.

    2. Introduïm el disquet a la disquetera A: i iniciem la instal·lació.

    3. Escollim a on es farà la instal·lació (C: o T: )

    4. L’instal·lador detecta que no hi cap gestEAP en aquell ordinador (ni a la unitat C: ni a la unitat T: ) i ens demana si tenim còpia de seguretat.

    5. Respondrem Sí i la instal·lació continuarà recuperant les dades de la còpia de seguretat.

  3. Si el fitxer de còpia de seguretat és gest26.arj:

    1. Decidim a quina unitat (C: o T: ) voldrem fer la instal·lació i a l’arrel de la unitat creem les carpetes gestEAP2\Informes

    2. Dins de la carpeta Informes, copiem el fitxer gest26.arj

    3. Iniciem la instal·lació, escollint la unitat on instal·lar.

    4. L’instal·lador detecta que no hi cap gestEAP en aquell ordinador (ni a la unitat C: ni a la unitat T: ) i ens demana si tenim còpia de seguretat.

    5. Respondrem Sí i la instal·lació continuarà recuperant les dades de la còpia de seguretat.

EAPporta v. 1.27

La carpeta d’aquesta aplicació es descomprimeix, a partir d’un fitxer ZIP del mateix nom, en un pen drive (memòria USB) o en qualsevol unitat d’un PC portàtil.

Consisteix, bàsicament, en una base de dades que permet importar dades de gestEAP, modificar-les, afegir-ne de noves i traspassar les dades de tornada a gestEAP. EAPporta busca on es troba gestEAP i. així, es pot utilitzar tant si gestEAP està a la unitat C: com si està a la unitat T: . De totes formes, sembla més adient utilitzar-lo amb un gestEAP situat al servidor (unitat T: ).

L’actual versió EAPporta v. 1.27 només és compatible amb gestEAP v. 2.7

EAPporta pot importar i traspassar dades amb gestEAP des de qualsevol PC connectat en xarxa amb T:\gestEAP2

Important:

  • El traspàs de dades des d’EAPporta a gestEAP és un procés tècnicament complicat que demana, com a condició necessària, que mai no es faci un traspàs des de més d’un EAPporta alhora.

  • També s’ha de tenir en compte que la velocitat dels mòduls de programació és molt superior als processos de traspàs de dades que encarreguen fer al sistema. El traspàs de dades es veurà influït per la velocitat de la xarxa, entre d’altres. Així, és convenient esperar uns segons abans de donar per acabat el procés de traspàs i fer qualsevol altre procediment amb gestEAP.

Seguretat de dades

La tasca dels assessors psicopedagògics suposa manejar dades especialment sensibles, que estan considerades en el nivell més alt de protecció de dades.

En aquest sentit, l’accés a la carpeta T:\gestEAP2 ha de tenir limitats els permisos d’accés al grup d’usuaris EAP o als usuaris individuals que siguin membres de l’EAP.

Si es crea un grup d’usuaris amb permisos sobre la carpeta EAP de la unitat T: del servidor, podria repetir-se el mateix procediment pel mateix grup d’usuaris per a la carpeta gestEAP2.

Els permisos d’accés pels membres de l’EAP sobre la carpeta gestEAP2 han de donar drets de lectura i d’escriptura.

       
XTEC