Les migracions humanes  
Ciències Naturals 19  


Els animals també migren
Semblances entre les migracions animals i les humanes.
Moltes espècies animals realitzen grans migracions estacionals que podrien comparar-se amb els desplaçaments que fan els treballadors temporers amb motiu de la recollida de fruita o la verema. En els dos casos es cerquen mitjans de vida que no es troben als llocs d'origen. Quan minven els recursos en un determinat lloc, generalment per raó del canvi d'estació, una part dels animals marxen.

Les migracions, per terra mar o aire, es donen en tots el grups animals: invertebrats, peixos, rèptils, aus o mamífers. Les migracions afavoreixen el millor aprofitament dels recursos i l'equilibri entre els diferents ecosistemes.




Tortuga babaua
(Caretta caretta)


Molts mamífers herbívors, com els rens en terres àrtiques, els nyus a la sabana africana o els bisons de la praderia americana, recorren, en immensos ramats, centenars de quilòmetres a la recerca de pastures.

Dins dels rèptils no hi ha gaires migracions, si bé exemplars de tortuga babaua (Caretta caretta), nascuts al Carib, arriben d'adults fins a les aigües del Mediterrani, després de recórrer milers de quilòmetres.

Les migracions dels peixos, com ara els salmons, les anguiles o les tonyines tenen molt a veure amb la reproducció. Les tonyines migren cada any per a realitzar la posta dels ous, però els salmons o les anguiles ho fan només un cop a la seva vida. Les anguiles es dirigeixen cap el mar per a reproduir-se, mentre que els salmons remunten els rius, amb el mateix objectiu.

Entre uns éssers tan fràgils, com les papallones, també es donen casos de grans migracions. Milers de papallones monarca (Danaus plexippus) protagonitzen cada any una espectacular migració entre Canadà i Mèxic.


Papallona monarca (Danaus plexippus)




 

Rutes migratòries
de la papallona
monarca entre
Canadà, Estats Units i Mèxic.






Activitats

  • Quan arriba el fred de l'hivern al nostre país, uns ocells se'n van i altres es queden. Quines podrien ser les raons de la diferència de comportament?
  • Observeu les aus que teniu a continuació. Son ocells que es poden trobar a les nostres contrades. Cinc d'ells són sedentaris i cinc migratoris. Quins són els sedentaris i quins els migratoris? La solució la podeu esbrinar mitjançant la sopa de lletres que hi ha al final de l'activitat.





Colom Cigonya





Falciot Pardal





Mussol Perdiu





Oriol Garsa





Rossinyol Oreneta

oreneta oreneta perdiu perdiu perdiu rossinyol mussol mussol garsa garsa colom colom pardal pardal rossinyol rossinyol rossinyol oriol falciot falciot cigonya continueu!
  • En aquesta sopa de lletres hi ha els noms dels deu ocells de les imatges anteriors. 
Els migratoris apareixen a les línies horitzontals i els sedentaris a les verticals.

Escriviu els seus noms en dues llistes: en una els migratoris i, en l'altre els sedentaris.
 Retorn a l'índex A l'activitat següent