Els viatges i els moviments migratoris han
fet possible un intercanvi de productes que ha comportat l’enriquiment de
la gastronomia. Us imagineu la vida sense truita de patates, sense cuscús,
sense pa amb tomàquet, sense paella, sense xocolata?
Segur que si us poseu a cuinar necessitareu un munt de productes que no
són originaris d’Europa i que fins fa un quants segles no s’han conreat
aquí: el sucre, el kiwi, el plàtan, l’arròs, les espècies,
el pebrot, la patata, el tomàquet, la pasta, el moniato, el cacau,
el cafè, el blat de moro, la pinya...
Quan feu una recepta seguiu unes instruccions, i si us salteu un pas o canvieu
l’ordre no aconseguiu el resultat desitjat.
Per això en un text instructiu (una recepta, un prospecte de medicaments,
les instruccions per fer funcionar un aparell) hi trobem:
Números, lletres, adverbis de temps: després,
ara...
Paraules que ens indiquen ordre: a continuació,
un cop...
Dibuixos o esquemes que ens faciliten la comprensió
del procés a seguir.
Verbs en temps imperatiu: talleu, peleu...
Perífrasis verbals d’obligació: heu de tallar,
heu de pelar...
Formes impersonals: es tallen, es pelen...
Com a exemple estudiarem la recepta de l' estofat de vedella. Hem començat
per llegir el text i el número de cadascun dels rectangles següents.
Safrà
Tomàtec
Pebrot
Quan han passat cinc minuts, s’hi fica la carn, es deixa uns
deu minuts o un quart d’hora i s’hi afegeixen un o dos gots d’aigua. [1]
Es pelen les patates, la pastanaga i els alls. Es renten les
patates, es tallen a trossos i es fiquen en un bol. [2]
ESTOFAT DE VEDELLA [6]
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES:
Un pot petit de tomàquet
triturat, un quilo de carn, mig quilo de patates, 1 pebrot verd i mig, tres
grans d’all, una pastanaga i mitja. [4]
S’hi tira un polsim de sal, es fiquen les patates i el tomàquet
i es deixa un quart d’hora. [3]
En un altre bol es talla la pastanaga a rodanxes, els alls
a quadrets i el pebrot verd a rodanxes. Es posa la cassola al foc amb una
mica d’oli i s’hi tiren els alls, la pastanaga i el pebrot verd. A continuació
es talla la carn en daus. [5]
Si haguéssiu
d’ordenar aquesta recepta hi posaríem primer el títol 6 i a
continuació els ingredients 4. Després deduiríem fàcilment
que hem de situar els números 2 i 5, perquè l’ordre lògic
del procés és pelar, tallar i rentar els ingredients abans
de posar-los a l’olla. El número 2 anirà abans del 5 perquè
ens parla d’una altre bol. A continuació hi aniria el número
3 i finalment l’1 que marca el final del procés.
Resumint: [6] => [4] =>
[2] => [5] => [3] => [1]
Activitats
Elaboreu la recepta d’una amanida amb tots els ingredients que
us vinguin de gust. Tingueu en compte que heu de marcar l’ordre i utilitzar
els temps verbals adequats.
Després busqueu a Internet o a una enciclopèdia
informació sobre l’origen dels productes que heu triat i situeu-los
en un mapa.
Acudit de MAX, publicat en "El Periòdico el 4 de març
de 2001"