Les migracions humanes  

Transició al món del treball 38  



Acceptaríeu un treball precari?

Digueu la vostra



Selecció de notícies de la premsa escrita
Treball estreny el cercle de l’abús de la temporalitat en les empreses. El Departament de Treball ha detectat abusos en la contractació temporal i ha elaborat una “llista negre” de 51 societats, que en les seves plantilles consten 311 treballadors que varen tenir, cadascú, més de cinquanta contractes de treball diferents durant l’any 2001.
(“Expansión” Cat. p.1 i resta diaris, 9-03-02)
La inspecció de Treball va destapà el proppassat any 61.951 llocs de treball submergits, un 11,4% més que l’any anterior. D’aquest total, l’11% eren immigrants en situació irregular. Això ha premés recuperar per impagament de quotes 765,55 milions d’euros. El 2001 Treball va paralitzar també 2.535 treballs per risc d’accident, el 85% dels quals en el sector de la construcció.
("Cinco Días", 8/03/02, p. 17 i altres diaris)



Comentari socio-laboral
Moguts per la necessitat de tenir ingressos sovint no reparem que aquests s’aconsegueixen a canvi de llargues jornades laborals, sous baixos i contractació temporal. Aquest tipus de contractació laboral en el llindar de la legalitat vigent es coneix com “precarietat laboral” que es concentra  en alguns sectors com comerç, hoteleria i construcció, i afecta especialment als joves, les dones i els immigrants.

Totalment al marge de la legalitat laboral es troba el treball no declarat que coneixem com economia submergida que representa el 20% del PIB espanyol i va en augment.

Per a més informació, podeu consultar l’estudi “Ocupació, temporalitat i rotació laboral a Catalunya, 2001”, publicat  per CC.OO, el març de 2002.
http://www.conc.es/pdf_documents/7580.pdf



Activitats

Temes per al debat:
  • Coneixeu a persones que no els hi han renovat el seu contracte o que els han acomiadat de la feina? Quins són els problemes que se’n deriven?
  • Coneixeu col·legues que estan treballant i que en la seva empresa no els paguen regularment al final de mes o els hi deuen diners?
  • Coneixeu persones que estan treballant amb contracte temporal i sovint es troben en atur?
  • Que faríeu en aquests en aquests casos?
 Retorn a l'índex Al test d'autoavaluació