Formació en MAV en centres educatius
   
Enrera
Equips, eines i llenguatge de la imatge fixa
Imprimir
Pràctica IF164. Formats digitals.
   
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Les imatges que es veuen a l’ordinador són digitals, és a dir, estan guardades en forma d’una seqüència de bits i que poden ser modificades en diferents aspectes, com la mida i el color.

Per treballar amb imatges no cal ser coneixedor de les teories de formats i de colors per bé que tenir-ne una mica d’idea us ajudarà a saber què feu.

Sovint us trobareu que les imatges estan guardades a l’ordinador amb extensions diferents (l’extensió són les tres lletres del final del nom d’un arxiu que indiquen el format de l’arxiu).

Els formats de les imatges impliquen característiques diferents.

Feu una ullada als formats gràfics i la seva utilitat .

Els gràfics d’ordinador s'agrupen en dues grans tipologies de formats:

Gràfics vectorials

Els fitxers de gràfics vectorials contenen un conjunt d'instruccions (vectors). Aquests vectors descriuen les dimensions i formes de cada línia, cercle, arc o rectangle que fa el dibuix.

Quan la imatge es visualitza, el programa llegeix aquestes instruccions i reconstrueix les formes i els colors per representar-los a la pantalla.

L’avantatge principal dels gràfics vectorials és que cada peça de la imatge pot ser manipulada separadament. És possible moure objectes individuals al voltant de la pantalla, i allargar-los, girar-los, duplicar-los o introduir una distorsió.

També cal tenir en compte que, quan es modifica la mida de les imatges, aquestes no perden definició, en canvi, els mapes de bits (bitmaps) sí, i a més, els fitxers tenen una mida compacta.

El principal desavantatge d’aquest format és que les imatges, com més complicades són,  l'ordinador triga més temps a calcular-les i, per tant, a representar-les.

Formats: CDR, DXF.

Eines: Corel Draw, Illustrator, Freehand... 

Mapes de bits (bitmaps):  

Els mapes de bits estan compostos d'un conjunt de bits en la memòria de l'ordinador que defineixen el color i la intensitat de cada píxel d’una imatge. Un píxel és cada una de les caselles o cel·les en què es pot descompondre una imatge digital. Els mapes de bits són típicament usats per reproduir imatges que contenen molts detalls, ombres i colors, com fotografies, negatius de pel·lícules i altres il·lustracions.

Les eines usades per crear mapes de bits són els editors gràfics, que permeten pintar píxel a píxel amb el color adequat.

Els gràfics bitmap normalment requereixen més espai de disc que els gràfics vectorials, el motiu és que els mapes de bits contenen informació específica sobre cada píxel representat a la pantalla. 

Formats: BMP, PCX, JPG, TIF, GIF... 

Eines: Paint Shop Pro, Photoshop, Paintbrush... 

GIF i JPEG (o JPG) són els formats d'imatges més usats per posar a les pàgines web. GIF són les sigles de Graphics Interchange Format i es va desenvolupar específicament per a gràfics en línia.

JPEG correspon a Joint Photographic Experts Group i es va desenvolupar com un mitjà per comprimir fotografies digitals. Com a característiques principals tenim:

Format GIF:

Utilitza un algorisme de compressió sense cap mena de pèrdua. 

Els gràfics estan limitats a 256 colors.

Admeten transparència. Això vol dir que tenen la possibilitat de convertir en transparent o invisible un sol color,  de manera que el fons que tingui aquest color sigui invisible.

Permeten fer animació amb una tècnica de posar moltes imatges en el mateix arxiu  GIF.

Format JPEG (JPG):

L'algorisme que utilitza descarta alguns blocs de les dades de les imatges quan les comprimeix. Per aquesta raó és millor només desar una vegada una imatge amb compressió JPEG. Cada vegada que s'utilitzi aquest algorisme, s'eliminen més dades.

Està optimitzat per a fotografies i imatges escanejades amb 16 milions de colors o, el que és el mateix, de 24 bits de profunditat de color.

Permet escollir el grau de compressió, com més compressió més pèrdua, i la mida del fitxer és menor.

 
 
Amunt