Formació en MAV en centres educatius
   
Enrera
Equips, eines i llenguatge del so
Imprimir
Pràctica S125. Connexió del receptor d’un micròfon sense fil a un aparell enregistrador o a una taula d’edició de so
   
Atenció! L'objectiu d'aquesta pràctica és descriure el procediment per enregistrar el so provinent d'un micròfon sense fil.

Els micròfons sense fil petits (de pinça) solen estar compostos de tres parts diferenciades:

  • El micròfon, connectat físicament amb un cable al transmissor

  • El transmissor, que sol portar una pinça per agafar-se al cinturó o a la roba de la persona que porta el micròfon.

  • El receptor, que és el que es connecta físicament amb el cablatge escaient a l'equip enregistrador de so.

Els micròfons sense fil més grans (de peu) solen portar incorporat el transmissor en el mateix micròfon.

En tot cas, el transmissor, sigui un aparell a part o estigui incorporat al micròfon, necessita corrent elèctric per funcionar (habitualment, piles de 9 V).

Els micròfons sense fil s'utilitzen per enregistrar sons provinents d'una font mòbil, com per exemple una persona en moviment (una obra de teatre, la presentació d'un espectacle), o en els casos en què l'existència de cablatge pot ser incòmoda o perillosa (un festival, un espectacle...).

A diferència dels micròfons convencionals, el receptor d'un micròfon sense fil es connecta directament a l'entrada de so convencional (no a l'entrada de micròfon!) dels aparells.

Per fer aquesta pràctica heu de disposar d'un micròfon sense fil, amb el transmissor i el receptor.

Podeu fer aquesta pràctica en diferents aparells. Necessitareu ser, com a mínim, dues persones per fer-la.

 
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica
  1. Assegureu-vos que l'aparell enregistrador està en funcionament:
    • Si l'aparell és un equip compacte, comproveu que la funció activa és TAPE.
    • Si l'aparell és un magnetoscopi, assegureu-vos que està correctament connectat a un monitor de televisió. Podeu fer una prova prèvia reproduint una cinta. En tot cas, tingueu cura de seleccionar el canal d'entrada adequat.
    •  Si l'aparell té selector d'entrades d'àudio, comproveu que l'entrada de línia (LINE, INPUT LINE, SOURCE...) està activa.
    • Si l'aparell té regulador d'entrada de so, assegureu-vos que està a un nivell intermedi.
  2. Verifiqueu si el transmissor té les piles en condicions. Si té commutador ON/OFF, poseu-lo en posició ON. 
  3. Si el transmissor està incorporat al micròfon, verifiqueu si el micròfon té les piles en condicions. Si té commutador ON/OFF, poseu-lo en posició ON. 
    • Si és un micròfon de pinça, col·loqueu-lo a la roba de la persona que ha de parlar, a la zona del coll, prop de la boca. No us oblideu de connectar amb el cable adient el micròfon amb el transmissor. Col·loqueu el transmissor al cinturó o a la butxaca dels pantalons.
    • Si és un micròfon de peu, col·loqueu-lo damunt el peu corresponent, a l'extrem oposat de l'espai on hi ha l'aparell enregistrador.
  4. Endolleu el receptor al corrent. Connecteu físicament el receptor a l'aparell amb el cablatge que correspongui. Aquí en teniu uns quants exemples:




    Si teniu algun problema de connectivitat, podeu donar un cop d'ull a les activitats d'ampliació S105-S112.
  5. Poseu l'aparell enregistrador en posició d'enregistrament. Premeu PAUSA.
  6. Si teniu so directe o bé indicador de nivell de so a l'aparell, feu proves per trobar la distància ideal de la font de so al micròfon. 
  7. Deixeu anar la PAUSA i enregistreu qualsevol so. Podeu enregistrar la proposta de la pràctica bàsica S12. En tot cas, cal que hi hagi una distància gran entre el micròfon i l'aparell enregistrador. Si us sembla oportú, podeu parlar des dels passadís o des d'un altre espai proper, per comprovar que el senyal de so segueix essent bo a 5, 10, 15 metres...
  8. Reproduïu el so enregistrat en l'aparell enregistrador. Si us sembla oportú podeu utilitzar el mateix procediment que a la pràctica anterior.
   
 
Amunt