Formació en MAV en centres educatius
   
Enrera
Equips, eines i llenguatge del so
Imprimir
Pràctica S144. La taula de mescles de so. Connectivitat: entrades de so
    
Atenció! Aquesta pràctica s'enllaça amb les pràctiques S145, S146, S147 i S148.

Hi ha molts tipus de taules de mescles de so. L'objectiu d'aquestes pràctiques és experimentar-ne l'ús bàsic, per si en teniu una al centre o en demaneu una en préstec al servei d'Audiovisuals o al vostre CRP.

L'explicació sobre el funcionament d'una taula de so es pot simplificar d'aquesta manera: la taula rep un o més senyals de so per entrada de línia o micròfon. Els mescla o bé els aplica algun efecte, i treu el senyal de so modificat per sortida de línia o d'auriculars.

En general, la gestió d'una entrada de so a una taula de mescles segueix tres processos enllaçats:

  • Connexió de l'aparell a la taula mitjançant el cablatge i/o adaptador escaient
  • Selecció de l'entrada a la taula
  • Selecció del nivell de so 

Connexió: els ports d'entrada a una taula de so se solen trobar al darrere. Les entrades estan organitzades en grups (fonts o sources), de manera que sigui fàcil controlar-les des dels botons i selectors. Doneu un cop d'ull a la imatge de la dreta: hi ha tres grups d'entrades, separades per línies verticals.

Selecció de font: aquest funcionament en grups d'entrades obliga a utilitzar un selector d'entrada per a cada font. A la imatge superior, la font del mig conté tres entrades diferents: MICRO, REC i TAPE. Mentre els ports d'entrada permeten tenir-hi fins a tres aparells entrats, el selector d'entrada fa la funció de seleccionar-ne una i desestimar les altres dues. La imatge de la dreta és el selector de font d'entrada de la font del mig de la imatge anterior. En aquest cas, només entrarà el senyal provinent del micròfon.

Selecció de nivell: l'últim pas és seleccionar el nivell de so per a cada font. Aquest pas es fa amb el selector de nivell. A l'exemple de la dreta, el micròfon de la font 3 té un nivell d'entre un 30 % i un 40 %.

En moltes taules hi ha un selector de nivell principal o MASTER, que regula el nivell general de so.

A mesura que les taules són més professionals, apareixen nous botons i selectors: de balanç, de to, de potenciament de baixos... 

Malgrat que hi ha ports que amb els diferents models de taula poden rebre noms diferents, cal prestar atenció a les entrades de línia (LINE), de tipus RCA, i les de micròfon (MIC), habitualment de tipus jack. En alguns models reben noms diferents: a les imatges de l'exemple, les entrades de línia reben el nom de TAPE.

No és objectiu d'aquestes línies detallar funcions avançades d'altres tipus d'entrades i/o selectors de monitoratge, com ara REC, CUE, PFL...

 
Desenvolupament de la pràctica 
   
Pràctica
  1. Assegureu-vos que la taula està endollada i en funcionament.
  2. Cerqueu un port de connexió d'auriculars. Connecteu-hi uns auriculars.
  3. Connecteu un micròfon a qualsevol entrada MIC d'una font determinada. Si el micròfon té selector ON/OFF, poseu-lo en posició ON. Si necessita piles per funcionar, comproveu-ne l'estat.
  4. Seleccioneu l'entrada MIC a la font corresponent.
  5. Seleccioneu un nivell d'entrada mitjà al selector de nivell de la font. Si la taula té selector de nivell MASTER, seleccioneu-hi també un nivell mitjà.
  6. Per parelles, parleu pel micròfon i escolteu el resultat pels auriculars.
  7. Desconnecteu el micròfon.
  8. Connecteu un equip de so a qualsevol entrada de tipus LINE o TAPE d'una font diferent a la que heu utilitzat abans, per exemple, un equip compacte. Poseu-lo en funcionament (reproduïu-hi un CD, o poseu la ràdio).

  9. Seleccioneu l'entrada LINE o TAPE a la font corresponent.
  10. Seleccioneu un nivell d'entrada mitjà al selector de nivell de la font. 
  11. Escolteu el so provinent de l'equip de so als auriculars de la taula. Apugeu o abaixeu el volum a l'equip de so i comproveu-ne el resultat.
 
 
Amunt