Formació en MAV en centres educatius
   
Enrera
Equips, eines i llenguatge del so
Imprimir

Pràctica S191. Fer una frase sonora

   
Atenció!

La combinació dels elements que componen el llenguatge sonor s'utilitza per crear imatges auditives en la ment de les persones que l'escolten.
Actualment, amb l'ajut del programes d'edició de so, podeu editar, d'una manera senzilla, diferents fitxers de so i crear els propis espais sonors.

Començareu per una proposta senzilla. Amb l'ajut de tres fitxers de so obtinguts d'Internet amb el cercador http://www.findsounds.com i l'editor Audacity podeu crear ambients sonors com el que veureu a continuació.

 
 
Desenvolupament de la pràctica
   
Pràctica

Per fer aquesta pràctica, disposeu de tres fitxers de so: s191_2.mp3, s191_3.mp3 i s191_4.mp3, que teniu a la carpeta fitxers/so del DVD de materials de formació.
La proposta és que combineu aquests sons per crear l'ambient sonor d'una nit d'estiu.

Per editar aquests sons, utilitzareu el programa Audacity. Cal tenir present que per treballar amb aquest programari els arxius que millor podeu utilitzar són els de tipus *.mp3 i els *.wav.

Obriu el programa i seleccioneu Projecte | Importa àudio.

Seleccioneu la carpeta on teniu els sons que voleu editar i obriu-los. En cas que vulgueu escoltar el sons d'un en un, podeu activar l'opció Solo que apareix a l'esquerra de cada franja que representa cadascun dels arxius de so.

Apliqueu a cada so els efectes que creieu necessaris. Recordeu les diferents opcions del menú Eines. Podeu seleccionar fragments i moure'ls al llarg de la barra de temps. Els podeu retallar, duplicar, canviar-ne l'ordre..., etc.

Hi ha una opció molt interessant per a la creació de plans sonors que és l'efecte Amplifica.


Amb aquesta opció, podeu modificar la intensitat del fragment seleccionat de manera que permet situar-lo en diferents plans sonors.

Modificant el valor d'amplificació, podeu augmentar-ne o disminuir-ne la intensitat de manera que el mateix so pot estar situat en un primer pla, proper, o en un tercer pla, llunyà.


D'aquesta manera, a partir d'un fitxer inicial, podeu obtenir resultats com el fitxer s191_1.mp3, que teniu a la proposta de treball

Un cop fetes totes les modificacions necessàries per aconseguir els efectes desitjats, exporteu el projecte en format *.mp3.

   
 
Amunt