Enrera
Mòdul 8
Dibuix i recreació d'imatges amb el Fireworks MX 2004
  Pràctica
2
 
Exercici
Exercicis
 
 
  Aquesta primera pràctica se centra en l'optimització d'imatges per al web. Cal aclarir, tal com s’ha fet en algun punt del curs, que el Fireworks treballa amb un format propi que té l’extensió .png. Aquest format, tot i ser vàlid per ser llegit per qualsevol navegador —el Netscape, l'Explorer, l'Opera, etc.—, generalment no és el format més adequat, ja que manté dins seu tota l’estructura de capes i profunditats de color, excepte en el cas dels arxius png de 8 bits. Tot plegat fa que els seus arxius siguin molt pesats per circular de forma generalitzada per a la xarxa. Per tant, doncs, el més adequat és fer les exportacions de les imatges en formats menys pesats, com poden ser el jpeg o gif, sobre els quals trobareu informació en aquest mateix document.
  Tot i que afortunadament cada cop més l'amplada de banda permet, i permetrà encara més en un futur proper, poder prescindir de la grandària i del pes de les imatges, avui per avui encara és de vital importància aconseguir un bon equilibri entre la qualitat, el pes i la grandària de les imatges
   
Pràctica
Desenvolupament de la pràctica
   

Recupereu l'arxiu de l'exercici final del mòdul anterior. Si per algun motiu no disposeu d'aquest arxiu a la vostra màquina, podeu recuperar de la carpeta d'imatges del mòdul actual l'arxiu exeapla.png.

  A la imatge inferior podeu observar que, tant en un cas com en l'altre, l'estructura de la Persiana de capas és molt similar. En el cas de l'exercici que vau fer, hi ha dues capes amb un element a cadascuna. En el de l'arxiu que es proposa recuperar, hi ha també dues capes, una amb un possible resultat aplanat de l'exercici del mòdul anterior i l'altra que està situada per sota i que conté un rectangle fúcsia que només s'ha posat per igualar les estructures i poder començar a treballar a partir d'un mateix punt.
   
 
   
  Desbloquegeu les capes si en teniu alguna de bloquejada i seleccioneu tot el contingut de la imatge.
  Cliqueu amb el botó secundari del ratolí damunt la imatge i del menú emergent trieu l'opció Allanar capas.
   
 
   
  Ara la vostra imatge està continguda en una única capa amb un únic nivell.
   
  Fins a aquest punt del curs heu estat treballant sempre amb una vista que a la finestra de treball s'identifica amb la pestanya Original. Fixeu-vos que, a més d'aquesta, també hi diu Vista previa, 2-arriba i 4-arriba.
   
 
   
  Aquestes tres pestanyes fan referència al resultat que s'obté, tant de grandària com de qualitat, després de fer l'exportació de la imatge al format que hagueu triat.
  Podeu triar entre diferents formats d'exportació que, més endavant, s'expliquen en aquest mateix document. Per canviar el format d'exportació i la seva qualitat, cal que feu visible la finestra Optimizar.
   
 
   
  Des d'aquesta finestra podeu fer diverses operacions: canviar de format, definir la paleta d'exportació, la quantitat de colors amb què s'exporta la imatge, la qualitat o pèrdua que experimenta la imatge en fer l'exportació, etc.
   
  A la finestra de treball, poseu la vista 2-arriba.
   
 
   
  Aquesta vista permet visualitzar o bé l'original i una còpia optimitzada o bé dues còpies optimitzades en cas que des del deplegable on diu Original trieu l'opció Presentación preliminar de la exportación.
   
 
   
  Si en lloc d'aquesta trieu l'opció 4-arriba, podeu visualitzar o bé l'original i tres possibles optimitzacions o bé quatre optimitzacions, que poden ser de diferents formats i quantitats de compressió.
   
 
   
  Per triar una o altra optimització, només cal que us desplaceu damunt la vista de la imatge que voleu triar i hi cliqueu amb el botó primari del ratolí. Aleshores, des de la pestanya de Vista previa podeu visualitzar el resultat exacte de l'opció triada.
   
 
   
  Val a dir que, com la majoria ja sabeu, no tots els formats serveixen per a les mateixes coses, i el fet de triar-ne un o altre depèn en moltes ocasions de l'objectiu que preciseu cobrir.
  Els diferents formats amb què el Fireworks MX 2004 us permet fer optimitzacions apareixen relacionats en el quadre dinàmic inferior:
   
 
   
  Fins aquí el que us hem explicat és ideal per a qui ja domini força els diferents formats de la imatge, però aquells que no esteu avesats encara a tants formats, com podeu saber quin és el millor en cada cas?
  El Fireworks MX 2004 presenta una opció de menú mitjançant la qual us fa saber quin és el format aconsellable en cada ocasió.
   
  Seleccioneu el menú Archivo | Asistente de exportación.
   
 
   
  El Fireworks MX 2004 us mostra aleshores un quadre com el de la imatge superior en activar la casella Tamaño del archivo de expòrtación objetivo. Si voleu, podeu introduir la grandària màxima que voleu que tingui l'arxiu final. Amb aquesta dada, el Fireworks fa un càlcul i dóna a la imatge les millors característiques possibles per ajustar-se a la grandària prèviament indicada.
   
  En clicar sobre el botó Continuar, el Fireworks MX 2004 us obre un altre quadre de diàleg on heu de triar quin és el destí que doneu a la vostra imatge. Trieu una opció i torneu a prémer Continuar.
   
 
   
  Aleshores, el Fireworks MX 2004 presenta un altre quadre amb els resultats de l'optimització que ha fet segons les característiques, tant de grandària com de destí, que heu posat.
   
 
   
  Tan bon punt hagueu clicat sobre el botó Salir, el Fireworks MX 2004 presenta el quadre d'exportació que podeu veure al gràfic inferior.
   
 
   
  Aquest quadre d'exportació permet fer les mateixes operacions que si treballeu directament des de la finestra Optimizar.
   
  Feu proves de diferents exportacions amb la imatge que teniu en pantalla i amb altres que tingueu al vostre ordinador.
   
 
Amunt