Enrera
Mòdul 4

Creació i gestió d'entorns web dinàmics (PHP)

  Pràctica
1
2
3
4
5
   
Exercicis
Exercicis
 
   Eines per administrar el MySQL    
 

En aquesta pràctica es pretén familiaritzar-se amb eines per administrar les bases de dades:

  • PhpMyadmin
  • MySQL Control Center
 
El PhpMyAdmin
   
 

A continucaió es mostren les opcions del phpMyAdmin que forma part d'EasyPHP 1.7. Tot i que no hi ha excessius canvis, si heu fet la instal·lació d''EasyPHP 1.8, podeu seguir les explicacions del curs D134 ( La intranet, una eina per a la comunicació i l'aprenentatge) referides a la gestió de bases de dades amb phpMyAdmin.

   
 

Es tracta d'una interfície de gestió exclusiva per al MySQL creada inicialment per Tobias Ratschiller amb el PHP i continuada per molts col·laboradors. Consisteix en un conjunt de scripts PHP per administrar les bases de dades del MySQL sota entorn web. Aquesta particularitat de funcionar sota entorn web permet administrar bases de dades en remot; simplement necessiteu una connexió a Internet i un navegador qualsevol.

   
  Recordeu que heu instal·lat l'EasyPHP al primer mòdul d'aquest curs, i en fer-ho també es va instal·lar per defecte una versió del PhpMyAdmin (observeu que a la carpeta on està instal·lat l'EasyPHP hi ha una subcarpeta amb la identificació de phpmyadmin.
   
 

Figura 4.3.1. Estructura dels fitxers de la carpeta phpmyadmin

   
  Amb qualsevol navegador podeu accedir a http://localhost/mysql/ i directament a la interfície de gestió. Recordeu que /mysql/ és un directori virtual del servidor web definit per defecte que apunta a /Arxius de programes/EasyPHP1-7/phpmyadmin/. A la figura 3.3.2 podeu observar un fragment del fitxer httpd.conf on es defineix aquest directori virtual.
 
 

configuració apache

Figura 4.3.2. Fitxer httpd.conf de l'Apache. Directori virtual /mysql/

 

 

En cas que vulgueu actualitzar-lo a una versió més moderna o el vulgueu instal·lar de nou, en aquest enllaç s'especifiquen els passos que s'han de seguir: Instal.lació PHPMyadmin

   
A la pantalla inicial del PhpMyAdmin, com ja s'ha comentat al mòdul 1, pràctica 3, podeu observar que a la part inferior de la pantalla apareix un text en vermell on s'informa que el fitxer de configuració té paràmetres per defecte (usuari: root, i sense contrasenya, si és el cas d'una instal·lació per defecte de l'EasyPHP). Aquest fet pot posar en perill la seguretat del sistema, ja que qualsevol podria entrar. Però, a sota, en color verd, s'informa que si es prové d'una instal·lació estàndard de l'EasyPHP, ja s'ha configurat el servidor Apache (figura 4.3.2) perque només permeti l'accés al MySQL des d'adreces locals, i no permeti l'accés des de punts externs al vostre ordinador (allow from 127.0.0.1).
   
  Si tot i així voleu que per entrar al PhpMyAdmin us hàgiu d'identificar cada vegada amb usuari i contrasenya, en aquest enllaç podeu trobar com modificar-ho pas a pas: identificació
   
En algun cas pot sortir l'avís següent: "La directiva $cfg['PmaAbsoluteUri'] ha d'estar al fitxer de configuració". Això vol dir que el sistema no pot detectar l'adreça del PhpMyAdmin; podeu evitar-ho modificant un paràmetre del fitxer de configuració .
   
  Interfície gràfica del PhpMyAdmin
   
 
Objecte 1: Aspectes relacionats amb la interfície phpmyadmin. Selecció d'idioma, documentació i crida de la funció phpinfo( ) per donar-vos informació del sistema i de la seva configuració.
   
 
Objecte 2: Conceptes relacionats amb la base de dades MySQL. Estadístiques d'accés, entorn de variables, informació de processos, privilegis i detalls de les bases de dades que conté.
 

Figura 4.3.3. Pantalla inicial del PhpMyAdmin

 

   
  Objecte 3: En aquest desplegable seleccioneu la base de dades que s'ha de tractar, en aquest cas tutoria.
   
  Objecte 4: En aquesta zona activeu una finestra per efectuar consultes a la base de dades mitjançant instruccions SQL (apartat disponible a partir de la versió 2.5.0). Aquest apartat es treballarà amb profunditat a la pràctica 4 d'aquest mòdul.
   
  Una vegada seleccionada la base de dades que voleu treballar (tutoria), visualitzeu una pantalla amb les cinc taules que heu donat d'alta a la pràctica anterior. A la dreta de cada taula hi ha un menú per fer diverses operacions amb les dades (navegar, seleccionar, inserir registres, propietats de la taula, eliminar la taula i buidar les dades de la taula, informació dels registres que contenen, tipus de format de la BD i capacitat de la taula).
   
Pràctica
Doneu un cop d'ull a aquestes opcions, i observeu les possibilitats de cada una. Concreteu, doncs, la taula alumany i seleccioneu Propietats: visualitzareu una pantalla com la de la figura 4.3.4.
   
 

Figura 4.3.4. Estructura de la taula alumany


   
  Enllaç a tipus de variables que suporta el MySQL.
   
   
Pràctica
Modifiqueu els tipus dels camps, tal com es mostra a la figura 4.3.4, amb l'opció Canvi, perquè els camps matricula i curs_acad no puguin ser nuls, i que el curs_acad per defecte sigui 0000. Per últim, establiu que el camp Matrícula sigui clau Primària.
   
  Ara feu el mateix amb la resta de taules:
   
Pràctica
Taula: alumnes
Camp Tipus Nul Defecte Altres
iden int(10) No autoincrement clau primària
matricula int(11) No    
nom varchar(30) null  
cognom1 varchar(30) null  
cognom2 varchar(30) null  
sexe tinyint(1) null  
parentiu1 tinyint(1) null  
idtutor1 int(11) null  
parentiu2 tinyint(1) null  
idtutor2 int(11) null  
   
Pràctica
Taula: professor
Camp Tipus Nul Defecte Altres
iden int(10) No autoincrement clau primària
codi varchar(8) No    
nom varchar(30) null  
cognom1 varchar(30) null  
cognom2 varchar(30) null  
sexe tinyint(1) null  
email varchar(50) null  
anyalta year(4) null  
anybaixa year(4) null  

   
Pràctica
Taula: tutlegal
Camp Tipus Nul Defecte Altres
iden int(10) No autoincrement clau primària
idtutor int(11) No    
nom varchar(90) null  
comunicats tinyint(1) 0  

   
Pràctica
Taula: tutories
Camp Tipus Nul Defecte Altres
iden int(10) No autoincrement clau primària
codi varchar(8) No    
curs_acad year(4) No 0000  
etapa varchar(4) null  
nivell tinyint(4) null  
grup char(2) null  

Podeu observar que en algunes taules s'ha afegit un camp nou (iden) del tipus int(10) autoincrementable, i que és clau primària.
   
  Altres opcions del PhpMyAdmin
   
  Ara fareu una visita ràpida per aquest aplicatiu de gestió de base de dades MySQL. En primer lloc, partim del fet que teniu seleccionada la base de dades de tutoria.
   

Figura 4.3.5. Visualització de la BD tutoria

   
  A la zona dreta observeu cada taula que compon tutoria amb característiques i accions associades a cadascuna. Com a característiques hi ha les següents:
   
 
  • Nombre de registres que componen cada taula
  • Tipus de la base de la taula (per defecte MyISAM)
  • Mida de cada taula
   
  I com a accions podeu diferenciar:
   
 
  • Examina: permet veure i actuar sobre els registres que conté la taula.
  • Selecciona: permet fer una selecció assistida dels registres que voleu visualitzar.
  • Insereix: obre una interfície per a l'entrada de dades a la taula seleccionada.
  • Propietats: dóna informació de l'estructura associada a cada camp que compon la taula.
  • Elimina: permet eliminar la taula, l'estructura i les dades.
  • Buida: a diferència d'eliminar, només destrueix les dades i deixa intacta l'estructura.
   
  En una de les pestanyes podeu llegir Exporta; aquesta utilitat és fonamental, ja que permet fer còpies de seguretat de la BD o intercanviar dades amb altres sistemes i enviar el fitxer resultant a la vostra màquina o a qualsevol de la xarxa.
 

Figura 4.3.6. Interfície d'exportació

   
  Observeu que hi ha diferents formats de sortida. El més estàndard és SQL (a la pràctica 4 d'aquest mòdul aprofundireu en aquest estàndard de BD), que crea un fitxer de text amb extensió SQL que incorpora amb sentències d'aquest llenguatge el contingut i l'estructura de la taula o les taules seleccionades. Fixeu-vos que a l'exemple de la figura 4.3.6 s'exporten tres de les cinc taules disponibles dins de tutoria.
   
  Una vegada seleccionat el format d'exportació, s'han de definir les opcions d'aquesta exportació. Si heu seleccionat el format SQL, llavors a la part dreta visualitzeu dins l'apartat d'opcions dos requadres: Estructura i Dades. Amb Estructura ens referim a les característiques dels camps que componen la taula, i amb les Dades es creen les sentències per traspassar les dades. A les vostres exportacions, sempre activareu ambdues opcions.
   
Hi ha una particularitat a l'apartat d'Estructura: Afegeix drop table. Si activeu aquesta opció al fitxer de sortida SQL, s'afegeixen les instruccions per esborrar les taules que voleu exportar, abans de les instruccions d'inserció. Posem un exemple: heu d'enviar al formador/a les taules alumany i alumnes, i ho feu amb els paràmetres de la figura 4.3.6. Podeu observar que l'opció drop table està activada. El formador/a, quan rebi el vostre fitxer, no ha d'esborrar les taules alumnes i alumany de la seva BD tutoria, ja que quan executi el fitxer que heu enviat, les primeres sentències són esborrar les taules alumany i alumnes, i després segueixen les instruccions SQL per crear aquestes taules i omplir-les amb les vostres dades.
   
  Per transmetre aquest fitxer, heu d'activar l'opció d'enviar, on s'ha de posar el nom del fitxer resultant. En prémer el botó Executa, s'obre un quadre de diàleg del Windows que demana on s'ha de descarregar el fitxer.
   
Pràctica
Per pràcticar l'exportació i la importració, us aconsellem que feu aquest exemple adjunt: Exportació / Importació de taules .
   
  No ens podem estendre a explicar totes les opcions disponibles, però creiem que aquest aplicatiu és molt intuïtiu. Doneu un cop d'ull a la resta de pestanyes i opcions, i segur que us sorprendrà la utilitat que en podeu extreure.
   
   
   
  El MySQL Control Center
   
  La mateixa empresa del MySQL ha tret un aplicatiu client d'administració del servidor de base de dades MySQL; el podeu descarregar de la web del MySQL, o directament de la seva plana de presentació. Realment, és un aplicatiu molt útil, ja que té alguna opció addicional al PhpMyAdmin, amb un format del Windows. Hi ha versions per al Windows i el Linux. Una vegada descarregat, inicieu el procés d'instal·lació. Recordeu: No és necessari la instal·lació d'aquest programari per al seguiment del curs.
 
 

Figura 4.3.7. Instal·lació del MySQLCC

   
  La filosofia del programa és diferent: el MySQLCC és un aplicatiu client que es troba a la màquina de l'usuari/ària, mentre que el PhpMyAdmin resideix en el servidor. Un no exclou l'altre, i si heu d'administrar un servidor, és recomanable tenir-los accessibles ambdós.
   

Figura 4.3.8. Vista del MySQL Control Center

   
  A més d'aquest aplicatiu, podeu trobar en l'apartat de productes de la web oficial de MySQL moltes d'altres utilitats multiplataforma , relacionades amb el control i gestió del servidor de base de dades MySQL, i que és impossible encabir en aquest curs.
   
   
   
 
Amunt
Pràctica
1
2
Pràctica_3
4
5
Exercicis
Exercicis