Les obres

 

GUERRA CIVIL

El 1936 comença la guerra Civil Espanyola. El 1937 Catalá-Roca comença a treballar amb el seu pare Pere Catalá i Pic al comissariat de Propaganda del Gobern de la Generalitat de Catalunya. a més de fer fotografies amb el seu pare, treballava com a ajudant del fotògraf Josep Sala.

 

"Aixafem el feixisme", 1936

de Pere Català i Pic, pare de Francesc Català-Roca.


És un dels anuncis més coneguts de la Guerra Civil. el pare de Francesc Català-Roca treballava per la república contra les idees de Franco. El va fer aquest anunci per empènyer la població a lluitar contra el feixisme.

 

 

POSGUERRA

Al final de la guerra, quan l'exèrcit nacional entra a Barcelona, el pare de Francesca Català Roca no vol marxar a l'exili. Ha d'oblidar les seves idees i la seva lluita i dur una vida discreta. Pogué fer la seva tasca de fotògraf però amb algunes restriccions.



SOBRE FRANCISCO FRANCO

Després de la guerra quan Franco puja al poder, molt gent ha d'emigrar a un altre país per evitar la depuració política. La dictadura de Franco durà 40 anys. Les fotografies de Francesc Ctalà-Roca ens ensenyen la vida quotidiana durant aquests anys. Els signes de l'autoritat i el poder del dictador, la presència de la religió, el pobre desenvolupament del país i la vida de cada dia es poden observar en les seves imatges.

 

"Vilafranca" 1971

La imatge de 'Viva Franco' fou imposada per ell mateix en llocs ben visibles com els murs de les cases. Tothom havia de saber qui hostentava el poder, tothom l'havia de seguir i tenir sempre present.

"Yugo, Fuentelavila", (Albacete) 1967

un altre símbol que Franco va imposar a l'entrada de les ciutat i pobles fou el jou i les fletxes. Aquest símbol mostra la submissió i la força del poder.


 

VIDA QUOTIDIANA

El 1948, Català-Roca s'independitza i obra el seu propi estudi fotogràfic. A poc a poc anirà tenint la seva pròpia clientela.

Català té una àmplia col.lecció de fotografies documentals. Un dels referents clars és Catalunya, però també fotografia la resta d'Espanya. Aquí teniu una mostra de fotografies tirades a Catalunya i unes altres tirades a Madrit.

 

A Catalunya:

"Via Laietana", Barcelona 1948.

Policía municipal a la Via Laietana a Barcelona, un dels carrers importants a Barcelona en direcció directa cap al mar, passant prop de la catedral.

"Visita al Barrio Chino", Barcelona 1948.

Arribada de mariners a Barcelona. Visitaven el Barri Chino per trobar-hi les prostitutes.

"Nena gitana ", Barcelona, 1950.

Imatge d'un nena gitana, jugant en un dels barri pobres de Barcelona.

"Cadaqués", 1953.

Un gat al costat d'una barca a Cadaqués al Cap de Creus.

"Pescador", l'Estartit 1953.

Un pescador fent una cistella per pescar.

"Mariner", Barcelona, 1953.

"Roses", 1954.

Platja de Roses, amb una renglera de cistelles per pescar.

 

A Madrit:

"Noies joves passajant per la Gran Vía", Madrit, 1952.

Noies passajant per la Gran Vía, un dels carrers més importants de Madrit.

"Benedor d'aigua ", Madrid, 1954.

Un noi ven aigua a la gent amb un càntir que manté l'aigua fresca.

"Plaza de Oriente", Madrid, 1957.

Imatges de la Plaza de Oriente amb dues monges.

 


VIATJANT PER ESPANYA

Durant cinc anys, Francesc Català-Roca, viatja per tot Espanya per fer fotografies. El 1958 la Direcció General de Turisme del Gobern Espanyol li encarrega que faci fotografies per a promocionar el turisme al país. Ell va fer moltes fotografies per a anuncis que mostraven la cara més amable i agradable del país, però també va fer fotografies per ell mateix, que mostren el dia a dia de la gent.

 

Sobre tota Espanya:

Almodóbar del Pinar, Cuenca, 1954.

Dona gran teixint al carrer.

"Roda", Minglanilla (Cuenca), 1956.

un home arregle una roda de carro.

"Corre-bou", Pamplona, 1959.

Sant Fermín. Festa tradicional a Pamplona (País Basc). Els toros corren pels carrers de la ciutat empaitant a la gent fins arribar a la plaça de toros.

"Larga afarolada", 1960.

Moviment que el torero fa amb la capa. en alguens part d'Espanya els toros són una tradició. El torero toreja el toro fins a matar-lo.

"Positiu i negatiu", Sevilla, 1962.

Processó. Aquesta fotografia mostra dos dels elements importants del Franquisme: la religió i l'Estat representat per al Guàrdia Civil.

"Vall de disfreces", Santiago de la Ribera (Murcia), 1967.

Monge davant d'un anunci de Vall de disfreces.