Escenografies

 

En les seves escenografies Fabià Puigserver intenta utilitzar tots els elements visuals que puguins configurar l'espai escènic: volums, colors, objectes, la llum, materials diversos, són els elements que han de permetre construir l'escena o, com ell mateix diu, limitar l'espai per a definir l'escena. Una escena plena d'elements dramàtics i significatius, que conceptualment ha de contribuir a posar en escena les idees del text teatral.

Les seves escenografies estan lluny de tan sols senyalar o representar un lloc, un context, procuren jugar amb tot el sentit metafòric contingut en l'obra de teatre i en la posada en escena que se'n fa.

En aquesta pàgina podeu veure algunes de les seves escenografies.

 

                     

 

La Flauta Màgica


Aquesta obra té una proposta visual molt neta i simple, ubicada altre cop en el mateix espai físic dels muntatges anteriors, amb una arena de granets rojos, envoltada d'unes passarel·les de fusta i amb una construcció de fons amb diverses obertures.
El repte té per resultat un dels muntatges més fascinants i complets d'aquells anys, al qual el públic atorga el seu favor desmentint els dubtes sorgits sobre la viabilitat de l'operació, centrada en un dels títols més emblemàtics i difícils de la història del teatre líric.

 

 

Senyoreta Júlia

 

L'opció per a La senyoreta Júlia d'August Strinberg va ser un espai asèptic i despullat com un quiròfan on fa l'operació d'aquest conflicte psicològic que voreja la patalogia. Disposa un gran mur vertical de fusta. tot ha de ser fred per la tensió d eles relacions humanes que ens mostra l'obra.

 

Terra Baixa

 

Fou el primer muntatge del Teatre de l'Escorpí amb la qual Fabià juntament amb Josep Montanyès i Guillem-Jordi Graells reprenien la voluntat d'aconseguir una plataforma teatral estable, adient als nous moments. Terra Baixa és una obra de l'escriptor català Àngel Guimerà. Aquest muntatge constava d'unes torres de ferro formant un quadrat i al centre de punta a punta una reixa plena de pans de pagès (una forma típica dels pans d'aquí), a més a més tenia una plataforma que anava de cantó a cantó d'escenari on els que actuaven podien caminar significant que pujaven una muntanya.

Uns anys després Terra Baixa es torna a representar, ara al Teatre Lliure. En aquest ocasió la muntanya bé simbolitzada per una rampa que, en forma de ziga-ziga pneja del mig de l'escenari i per on la gent de la muntanya baixaran.


 

Yerma


Amb aquesta nova col·laboració amb l'actriu Núria Espert, Puigserver arriba a un moment culminant de la seva trajectòria, deu anys després d'haver-la iniciada.
Aquesta escenografia era simple però alhora especial, estava formada només per una tela elàstica que es podia deformar segons l'escena, aquesta tela representava l'úter d'una dona i allà es reresentava la famosa obra de l'escriptor espanyol Federico Garcia Lorca Yerma. Yerma és una dona que viu un gran trauma pel fet de no quedar-se embarassada. Amb la pressió social que això representa en un poble petit del sud d'Espanya Yerma pateix interiorment el fet de no poder engendrar un fill.


 

ALTRES OBRES DE TEATRE
Aquí teniu alguns cartells realitzats per Fabià Puigserver.
En totes les produccions ell en realitzà el disseny de l'espai escènic
El vestuari i d'algunes d'elles també en fou el director.




Hedda Gabler.
Autor: Henrik Ibsen
Espai escènic i vestuari: Fabià Puigserver.
Teatre lliure: 27-02-1978
En el cartell juga amb la imatge borrada de la dona. També amb el significat dels colors.






Titus Andronic.
Autor: William Shakespear.
Espai escènic, vestuari i direcció: Fabià Puigserver.
Teatre lliure: 01-12-1977
Fotomontatge on apareixen els personatges de l'obra amb Titus Andronic al davant enmarcats per una gran àguila que demostra el poder de la seva família i els seus cortesans. L'estripada vermella ens indica que es un drama d'una de les obres més sagnants de Shakespeare.




El manuscrit d'Ali Bei.
Autor: Josep M. Benet i Jornet.
Espai escènic i vestuari: Fabià Puigserver.
Teatre lliure: 09-03-1988
Fa servir formes geometriques i representa l'abstració d'un desert.




Els gegants de la muntanya.
Autor: Luigi Pirandello.
Espai escènic i vestuari: Fabià Puigserver.
Teatre lliure: 18-03-1990
Representa l'espai escènic. Una plataforma enfonsada coberta de gespa amb un xiprer escalètic al centre.


Terra Baixa
Autor: Àngel Guimerà.
Espai escènic i direcció: Fabià Puigserver.
Mercat de les Flors 23-11-1990
Confrontació entre la gent de la muntanya i la gent de la plana.
És un cartell on domina l'espai buit, on s'accentua la cara del llop malèfic.