FASES DE FORMACIÓ D'UN DELTA

El nom de delta es deu a Herodot que, en el segle V aC, va designar amb aquest nom la desembocadura del Nil per la seva forma semblant a la lletra Delta . de l'alfabet grec.

El mecanisme de formació d'un delta marí com el del Llobregat és força complex. Els factor que intervenen en la formació d'un delta són:

- La sedimentació dels materials erosionats i arrossegats pel riu.

- Els moviments del mar (més o menys tranquil) que varien la distribució d'aquests sedimets.

- La diferents densitat de l'aigua dolça del riu i l'aigua salada del mar fa que la primera, que arrossega els materiasl sòlids en suspensió, suri un temps sobre la segona abans de barrejar-se.

Així quan l'aportació de materials del riu és elevada, a causa del cabal del riu i la seva força erosiva, i l'acció erosiva del mar no és gaire significativa, el dipòsit de sediments va creixent i forma, progressivament, un delta. És el cas de la formació del Delta del Llobregat.

Però un delta no és un terreny consolidat, es modifica en funció de la força erosiva del mar i del riu. L'evolució del delta dependrà de l'equilibri entre ambdós agents. Per exemple, si l'aportació de sedimentsque fa el riu va disminuint, el delta acabarà reduïnt la seva superfície i farà una regressió.

L'existència d'aiguamols al delta augmenta els seu interés per la gran importància ecològica que tenen les zones humides tant vegetals com animals que hi viuen.

Actualment, en desaparèixer progressivament moltes d'aquestes zones humides ha augmentat la importància dels aiguamolls que encara subsisteixen, perquè són un lloc necessari per al descans i l'alimentació d'una gran quantitat d'aus migratòries en les seves rutes anuals.