Esplugues de Llobregat

 

  

 

ESTRUCTURA ORGANITZATIVA DEL CENTRE

 

1. Òrgans unipersonals de govern.

 

1.1. Director o Directora.

1.2. Cap d’Estudis.

1.3. Secretari o Secretària.

1.4. Coordinador o coordinadora pedagògica

1.5. Cap d’Estudis Adjunt

1.6. Altres càrrecs.

 

2. Òrgans col·legiats de govern

 

2.1. El Consell Escolar

2.2. El Claustre de Professors             

 

3. Òrgans de coordinació

 

3.1. Els Departaments Didàctics

3.2. Els Caps de Departament

3.3. El coordinador d’activitats i serveis

3.4. Coordinadors d’ESO i Batxillerat

3.5. Altres òrgans unipersonals de coordinació

3.5.1 El coordinador d’informàtica

3.5.2 El coordinador lingüístic

3.6. El professor tutor

3.7. Tutories tècniques

3.8. Altres coordinadors.

 

 

ESTRUCTURA ORGANITZATIVA DEL CENTRE.

 

 

L’estructura de gestió dels instituts d’educació secundària està formada per:

a) Òrgans de govern, que n’existeixen d’unipersonals i de col·legiats.

b) Òrgans de coordinació.

 

Els instituts d’educació secundària poden adaptar, si s’escau, l’estructura de gestió amb la creació d’altres d’òrgans de coordinació, d’acord amb el que es disposa en el Reglament orgànic de centres.

Òrgans unipersonals de govern

Són òrgans unipersonals de govern dels instituts d’educació secundària el director, el cap d’estudis, el coordinador pedagògic i el secretari o, si s’escau, l’administrador. Als instituts d’educació secundària que el Departament d’Ensenyament determini, ja sigui pel seu nombre elevat d’alumnes o la seva complexitat horària o organitzativa, es podrà nomenar un cap d’estudis adjunt, que dependrà directament del cap d’estudis.

El delegat territorial corresponent del Departament d’Ensenyament nomena els òrgans unipersonals de govern dels instituts d’educació secundària, d’acord amb el procediment establert en el Reglament Orgànic de Centres.

En els instituts d’educació secundària, els òrgans de govern unipersonals constitueixen l’equip directiu. La periodicitat de les seves reunions, així com la seva forma concreta de funcionament l’establirà el mateix equip. Es reunirà, de manera general, un cop per setmana.

L’equip directiu assessora el director en matèries de la seva competència, elabora la programació general, el projecte educatiu, el reglament de règim interior i la memòria anual de l’institut.

Així mateix, l’equip directiu afavoreix la participació de la comunitat educativa i estableix els criteris per a l’avaluació interna del centre i coordina les actuacions dels òrgans unipersonals de coordinació.

Tot i que cada òrgan unipersonal té ben establertes les seves funcions, sobretot en els primers anys de la implantació del nou pla d’estudis, director, cap d’estudis i coordinador pedagògic treballaran plegats pel que fa a l’esbós de l’estructuració del currículum, de la coherència dels crèdits variables i dels aspectes pedagògics que no es poden separar dels tècnics ni de la seva relació amb el Projecte Educatiu de Centre.

Competències del director

La direcció i responsabilitat general de l’activitat de l’institut d’educació secundària correspon al director, el qual vetlla per la coordinació de la gestió del centre, l’adequació al projecte educatiu i a la programació general.

Correspon al director:

a) Representar el centre i representar l’administració educativa en el centre, sens perjudici de les competències de la resta d’autoritats educatives de l’administració educativa.

b) Complir i fer complir les lleis i les normes vigents i vetllar per la seva correcta aplicació al centre.

c)  Dirigir i coordinar totes les activitats del centre d’acord amb les disposicions vigents i sens perjudici de les competències atribuïdes als òrgans col·legiats de govern.

d) Elaborar, amb caràcter anual, en el marc del projecte educatiu, la programació general del centre conjuntament amb l’equip directiu i vetllar per a l’elaboració, aplicació i revisió, quan s’escaigui, del projecte curricular del centre i per la seva adequació al currículum aprovat pel govern de la Generalitat.

e) Col·laborar amb els òrgans superiors de l’administració educativa.

f)   Exercir la prefectura de tot el personal adscrit a l’institut.

g) Convocar i presidir els actes acadèmics i les reunions dels òrgans col·legiats de govern del centre, visar les actes i executar els seus acords adoptats en l’àmbit de la seva competència.

h)  Tenir cura de la gestió econòmica de l’institut i formalitzar els contractes relatius a l’adquisició, alienació i lloguer de béns i els contractes d’obres, serveis i subministraments, d’acord amb la normativa vigent. Obrir i mantenir els comptes necessaris en entitats financeres, i autoritzar les despeses i ordenar els pagaments d’acord amb el pressupost del centre.

i)   Visar les certificacions i els documents oficials del centre.

j)   Designar el cap d’estudis, el coordinador pedagògic i el secretari, si n’hi hagués, i proposar el seu nomenament al delegat territorial corresponent del Departament d’Ensenyament. També sens perjudici del que estableix l’article 18 del Reglament Orgànic de Centres, correspon al director designar a la resta d’òrgans unipersonals de govern i nomenar els de coordinació.

k)  Vetllar pel compliment del Reglament de règim interior del centre.

l)   Assignar el professorat als diferents cursos, àrees i matèries en la forma més convenient per a l’ensenyament, tenint en compte l’especialitat del lloc de treball al qual estigui adscrit cada professor i les especialitats que tingui reconegudes, en el marc general de les necessitats del centre i el seu projecte educatiu, escoltada la proposta dels departaments.

m)   Controlar l’assistència del personal del centre i el règim general dels alumnes, vetllant per l’harmonia de les relacions interpersonals.

n)  Fomentar i coordinar la participació dels diferents sectors de la comunitat educativa i facilitar-los la informació sobre la vida del centre i les activitats pròpies en el marc de la normativa vigent.

o) Elaborar, conjuntament amb l’equip directiu, la memòria anual d’activitats del centre i trametre-la a la corresponent delegació territorial del Departament d’Ensenyament, un cop el Consell escolar del centre n’hagi emès el corresponent informe.

p) Altres funcions que per disposicions del Departament d’Ensenyament siguin atribuïdes als directors dels centres.

 

 

Competències del cap d’estudis

Correspon al cap d’estudis la planificació, el seguiment i l’avaluació interna de les activitats del centre, i la seva organització i coordinació, sota el comandament del director de l’institut.

Són funcions específiques del cap d’estudis:

a) Coordinar les activitats escolars reglades, tant en el si del mateix centre com amb els centres de procedència dels alumnes i els centres públics que imparteixen l’educació secundària obligatòria de la zona escolar corresponent.

Coordinar també quan s’escaigui, les activitats escolars complementàries i dur a terme l’elaboració de l’horari escolar i la distribució dels grups, de les aules i altres espais docents segons la naturalesa de l’activitat acadèmica, escoltat el claustre.

b) Coordinar les relacions amb els serveis educatius del Departament d’Ensenyament i especialment amb els equips d’assessorament psicopedagògics.

c)  Substituir el director en cas d’absència.

d) Coordinar la realització de les reunions d’avaluació i presidir les sessions d’avaluació de fi de cicle.

e) Coordinar la programació de l’acció tutorial desenvolupada en el centre i fer-ne el seguiment.

f)   Aquelles altres que li siguin encomanades pel director o atribuïdes per disposicions del Departament d’Ensenyament.

 

Competències del secretari administrador

Correspon al secretari dur a terme la gestió de l’activitat econòmica i administrativa de l’institut, sota el comandament del director, i exercir, per delegació d’aquest, la prefectura del personal d’administració i serveis adscrit a l’institut, quan el director així ho determini.

Són funcions específiques del secretari les següents:

a) Exercir la secretaria dels òrgans col·legiats de govern i aixecar les actes de les reunions que celebrin.

b) Tenir cura de les tasques administratives de l’institut, atenent la seva programació general i el calendari escolar.

c)  Estendre les certificacions i els documents oficials de l’institut, amb el vistiplau del director.

d) Dur a terme la gestió econòmica del centre i la comptabilitat que se’n deriva i elaborar i custodiar la documentació preceptiva. Obrir i mantenir els comptes necessaris en entitats financeres juntament amb el director. Elaborar el projecte de pressupost del centre.

e) Vetllar per l’adequat compliment de la gestió administrativa del procés de preinscripció i matriculació d’alumnes, tot garantint la seva adequació a les disposicions vigents.

f)   Tenir cura que els expedients acadèmics dels alumnes estiguin complets i diligenciats d’acord amb la normativa vigent.

g) Ordenar el procés d’arxiu dels documents del centre, assegurar la unitat dels registres i expedients acadèmics, diligenciar els documents oficials i custodiar-los.

h)  Confegir i mantenir l’inventari general del centre.

i)   Vetllar pel manteniment i conservació general del centre, de les seves instal·lacions, mobiliari i equipament d’acord amb les indicacions del director i les disposicions vigents. Tenir cura de la seva reparació, quan correspongui.

j)   Dur a terme la correcta preparació dels documents relatius a l’adquisició, l’alienació i lloguer de béns i als contractes d’obres, serveis i subministraments, d’acord amb la normativa vigent.

k)  Aquelles altres funcions que li siguin encarregades pel director de l’institut o atribuïdes per disposicions del Departament d’Ensenyament.

 

 Competències del coordinador pedagògic

 

Correspon, amb caràcter general, al coordinador pedagògic el seguiment i l’avaluació de les accions educatives que es desenvolupen a l’institut, sota la dependència del director.

Són funcions específiques del coordinador pedagògic:

a) Coordinar l’elaboració i l’actualització del projecte curricular del centre, tot procurant la col·laboració i participació de tots els professors del claustre en els grups de treball. Vetllar per la seva concreció en les diferents àrees i matèries dels cicles, etapes, nivells i graus que s’imparteixen a l’institut.

b) Vetllar per l’adequada correlació entre el procés d’aprenentatge dels alumnes dels ensenyaments que s’imparteixen en el primer cicle de l’educació secundària obligatòria i els corresponents als del cicle superior d’educació primària en el si de la zona escolar corresponent.

c)  Coordinar les accions formatives al llarg dels diferents cicles, etapes, nivells i graus dels ensenyaments impartits a l’institut.

d) Vetllar per l’elaboració de les adequacions curriculars necessàries per atendre la diversitat dels ritmes d’aprenentatge i la singularitat de cada alumne, especialment d’aquells que presentin necessitats educatives especials, tot procurant la col·laboració i participació de tots els professors del claustre en els grups de treball.

 

Proposar les modificacions curriculars que hagin de ser autoritzades pel Departament d’Ensenyament quan escaigui.

e) Vetllar perquè l’avaluació del procés d’aprenentatge dels alumnes es dugui a terme en relació amb els objectius generals de l’etapa i amb els generals i terminals de cada àrea o matèria, juntament amb els caps de departament.

f)   Vetllar per l’adequada coherència de l’avaluació al llarg dels diferents cicles, etapes, nivells i graus dels ensenyaments impartits al centre.

g) Vetllar per l’adequada selecció dels llibres de text, del material didàctic i complementari utilitzat en els diferents ensenyaments que s’imparteixin a l’institut, juntament amb els caps de departament.

h)  Coordinar les accions d’investigació i innovació educatives i de formació i reciclatge del professorat que es desenvolupin a l’institut, quan escaigui.

i)   Aquelles altres funcions que li siguin encomanades pel director o atribuïdes per disposicions del Departament d’Ensenyament.

 

 

Competències del cap d’estudis adjunt

 

Les funcions del cap d’estudis adjunt seran les que li assigni el Departament d’Ensenyament en el moment de la seva creació i les que li delegui el cap d’estudis.

 

Substitució del cap d’estudis, del secretari, de l’administrador, del cap de residència o del coordinador pedagògic

En cas d’absència del cap d’estudis o del secretari es farà càrrec de les seves funcions el director.

En cas d’absència del coordinador pedagògic o del cap de residència es farà càrrec de llurs funcions el cap d’estudis.

Condicions i requisits per exercir el càrrec de director i els altres càrrecs corresponents a la resta d’òrgans unipersonals de govern dels instituts d’educació secundària

Els candidats a l’elecció de director de centres la titularitat dels quals correspongui al Departament d’Ensenyament han de ser funcionaris docents, en servei actiu i reunir a més els requisits següents:

a) Tenir una antiguitat d’almenys cinc anys en el cos de funcionaris docents des del qual s’opta i haver estat professor durant un període d’igual durada en un centre que imparteixi ensenyaments del mateix nivell i règim.

b) Tenir destinació definitiva al centre, amb un mínim d’un curs complert d’antiguitat al centre.

c)  Haver estat acreditat per l’administració educativa per a l’exercici de la funció directora.

d) No poden concórrer a l’elecció de director ni ser designats per a un òrgan unipersonal de govern aquells professors que es trobin complint una sanció administrativa que els ho impedeixi o que, per qualsevol motiu, no hagin de prestar serveis en l’institut en el curs acadèmic immediatament següent al de la presa de possessió del càrrec corresponent, en disposar de resolució ferma que així ho acrediti.

e) No poden concórrer al procés electoral els directors que finalitzen el seu tercer període de mandat consecutiu en el mateix centre, d’acord amb el procediment establert en el Reglament Orgànic de Centres.

 

Els professors designats per als càrrecs de la resta d’òrgans unipersonals de govern han de ser funcionaris docents, en servei actiu i tenir destinació definitiva al centre.

Convocatòria del procés electoral per escollir director

 

Amb caràcter anual, el Departament d’Ensenyament convoca eleccions per tal de proveir les vacants de director. La convocatòria establirà la data en què el director prendrà possessió del seu càrrec.

Presentació de candidatures per escollir el director de l’institut (ATENCIÓ AQUESTA NORMATIVA HA ESTAT CANVIADA EL 22 DE DESEMBRE DE 2004)

Dintre dels terminis fixats en la convocatòria, els candidats a director presenten, per escrit, la seva candidatura al director de l’institut, i hi adjunten la documentació següent:

a) Document d’acreditació per a l’exercici de la direcció.

Quan aquest document no expliciti les condicions que van permetre l’acreditació s’aportarà la documentació que les testimoniï.

b) Els mèrits al·legats.

c)  El projecte específic que reculli la seva proposta directiva en relació amb la línia del projecte educatiu del centre.

 

Aquesta proposta inclourà la formulació de l’equip directiu, llevat del càrrec de l’administrador.

d) Qualsevol altra documentació que el candidat consideri idònia en interès de la seva candidatura.

 

El director comunicarà al Consell Escolar del centre les candidatures que compleixen els requisits i li lliurarà la documentació corresponent. També notificarà al claustre les candidatures presentades.

Un cop efectuats els tràmits indicats en els punts anteriors, el director de l’institut convoca el Consell Escolar del centre, amb un ordre del dia que té com a punt únic l’elecció del nou director.

Entre la convocatòria al Consell Escolar del centre a què fa referència el paràgraf anterior i la celebració de l’acte electoral, han de transcórrer, almenys, deu dies.

Durant aquest període, els candidats poden informar al Consell Escolar i, si ho consideren convenient, a la comunitat escolar, del seu projecte específic de direcció.

El director del centre adopta les mesures oportunes per tal que aquestes activitats no interfereixin el normal desenvolupament docent del centre.

Desestimació de candidatures

El director, o el secretari de l’institut si el director es presenta com a candidat, comprova que els candidats reuneixin els requisits assenyalats a l’article 24 del ROC, i notifica als que no els acrediten la desestimació de la seva candidatura.

Contra la decisió del director del centre o del secretari, si s’escau, els candidats podran presentar una reclamació davant del Consell Escolar, la qual haurà de ser resolta en el termini de 48 hores.

En cas que el secretari també es presenti com a candidat, el corresponent delegat territorial del Departament d’Ensenyament exercirà les funcions indicades. La Delegació Territorial notificarà la desestimació de la candidatura als que no reuneixin els requisits.

En aquest cas, els candidats podran presentar una reclamació davant el delegat territorial, que haurà de ser resolta en el termini de 48 hores.

L’elecció del director de l’institut

L’elecció del director es durà a terme per majoria absoluta dels membres que constitueixen el Consell Escolar del centre i que tenen dret de vot a aquests efectes.

Constituït vàlidament el Consell Escolar del centre, el seu secretari llegeix la llista de candidats a director i es procedeix a emetre el vot dels membres del Consell Escolar presents.

El vot és personal, directe i secret, i no s’admet la representació ni la delegació.

El candidat que obté la majoria absoluta de vots dels membres és proposat per a ser nomenat director de l’institut.

Quan concorri més d’un candidat i cap d’ells no obtingui la majoria absoluta, o quan concorri un únic candidat i tampoc no l’obtingui, es procedeix a efectuar una segona convocatòria del Consell Escolar dintre dels dos dies següents. En el primer cas figurarà com a únic candidat, en la segona convocatòria, el més votat a la primera.

Si a la primera votació s’ha produït un empat en el nombre de vots, dins la mateixa convocatòria el Consell Escolar efectua les votacions necessàries o arbitra el procediment per desfer la situació d’empat. Si el candidat així seleccionat no ha obtingut la majoria absoluta s’efectua la segona convocatòria prevista al paràgraf anterior.

L’elecció del director, en els casos en què s’ha d’efectuar una segona convocatòria, requerirà també majoria absoluta dels membres del Consell Escolar.

Una vegada realitzat l’acte d’elecció i el recompte de vots, el secretari del Consell Escolar del centre aixeca acta en la qual es recullen el resultats de les votacions i les possibles impugnacions.

Designació dels altres òrgans unipersonals de govern del centre

Elegit el director, aquest procedeix a designar els altres òrgans unipersonals de govern del centre.

Notificació al Departament d’Ensenyament

Les certificacions de les actes que reflecteixen els resultats de les votacions i de les possibles impugnacions que si s’escau es presentin es trametran l’endemà de la conclusió del procés electoral a la Delegació Territorial corresponent del Departament d’Ensenyament.

A aquesta documentació s’adjunten les propostes de nomenament del cap d’estudis, coordinador pedagògic i secretari, i, quan correspongui, del cap d’estudis adjunt i del cap de residència, així com l’acta del Consell Escolar del centre on es reflecteixi la comunicació que al respecte hagi efectuat el director.

Nomenament i cessament del director

Revisades les certificacions de les actes del procés electoral, quan no hi ha cap vici que en comporti la nul·litat, quan hi ha la majoria necessària en l’elecció, i una vegada resoltes pel delegat territorial corresponent les impugnacions presentades, aquest nomena el director.

En el cas de nul·litat del procés electoral, el Departament d’Ensenyament convoca noves eleccions en aquell centre. El procediment a seguir serà el que amb caràcter general s’ha descrit en els articles anteriors, si bé els terminis seran establerts a la convocatòria específica.

El director cessa en les seves funcions a la fi del seu mandat, la durada del qual és de quatre anys, o en deixar de complir les condicions necessàries per al seu nomenament.

El delegat territorial corresponent del Departament d’Ensenyament pot cessar el director, a proposta raonada del Consell Escolar del centre, previ acord adoptat per majoria de dos terços dels membres que el constitueixen i que tenen dret de vot a aquests efecte i amb audiència a l’interessat. En ocasió de la instrucció d’un expedient disciplinari al director, el Departament d’Ensenyament pot acordar la suspensió cautelar de les seves funcions en els termes previstos en la normativa vigent en matèria de règim disciplinari. En aquest supòsit assumeix les funcions de director el cap d’estudis. En el procés d’instrucció de l’expedient es demanarà informe raonat al Consell Escolar del centre.

El Departament d’Ensenyament determinarà el cessament del director abans de finalitzar el termini del seu mandat, quan acrediti un greu incompliment de les seves funcions, prèvia notificació al Consell Escolar del centre i amb audiència a l’interessat.

El director del centre pot presentar la renúncia motivada al càrrec abans de finalitzar el període pel qual fou nomenat. Perquè la renúncia sigui efectiva ha de ser acceptada pel delegat territorial corresponent del Departament d’Ensenyament, escoltat el Consell Escolar del centre.

Nomenament i cessament dels altres òrgans unipersonals de govern del centre

El delegat territorial corresponent del Departament d’Ensenyament nomena el director escollit i els altres òrgans unipersonals de govern del centre, llevat de l’administrador.

Aquests òrgans unipersonals de govern cessen en les seves funcions en finalitzar el seu mandat, la durada del qual és de quatre anys, o quan cessa el director que els va designar.

El delegat territorial corresponent del Departament d’Ensenyament pot disposar el cessament en els seus càrrecs d’aquests òrgans unipersonals de govern, a proposta del director mitjançant escrit raonat, prèvia audiència a l’interessat i comunicació al Consell Escolar del centre.

Igualment, el Departament d’Ensenyament podrà disposar el cessament o suspensió de qualsevol d’aquests òrgans unipersonals de govern prèvia notificació al Consell Escolar, per les mateixes causes i amb els mateixos requisits que els establerts per al director en els punts 5 i 6 de l’article 31 del Reglament Orgànic de Centres, llevat de l’informe al Consell Escolar, que el realitzarà el director del centre.

Els òrgans unipersonals de govern a què fa referència aquest article poden presentar la renúncia motivada al seu càrrec abans de finalitzar el període per al qual foren nomenats. Perquè la renúncia sigui efectiva ha de ser acceptada pel delegat territorial corresponent del Departament d’Ensenyament, escoltat el director del centre.

Si durant el període de mandat del director resta vacant el càrrec d’algun òrgan unipersonal de govern del centre, el director convoca una sessió del Consell Escolar del centre i presenta la corresponent proposta de substitució, la qual es tramet a la Delegació Territorial corresponent del Departament d’Ensenyament per al seu nomenament.

De totes les circumstàncies previstes anteriorment, el director en dóna compte al delegat territorial del Departament d’Ensenyament.

 

1. Òrgans col.legiats.

 

Són òrgans col·legiats de govern dels instituts d’educació secundària el Consell Escolar del centre i el Claustre de professors.

El Consell Escolar del centre

El Consell Escolar del centre és l’òrgan de participació de la comunitat escolar en el govern dels instituts d’educació secundària i l’òrgan de programació, seguiment i avaluació general de les seves activitats.

Són competències del consell escolar:

a) Elegir el director i conèixer la seva proposta de nomenament de l’equip directiu.

En la sessió en què es realitzi l’elecció de la Directora o Director del Centre, el professorat del Consell Escolar, que actua com a representant del Claustre, emetrà un vot proporcional, independentment de la seva opció personal, que representi en el Consell Escolar les votacions prèvies que s’hauran realitzat en una sessió extraordinària del Claustre.

b) Proposar al delegat territorial corresponent del Departament d’Ensenyament la revocació del nomenament del director en la forma establerta en l’article 31.4 del Reglament Orgànic de Centres.

c) Aprovar la creació d’altres òrgans de coordinació de l’institut i assignar-los competències, sens perjudici de les funcions dels òrgans de coordinació preexistents.

d) Decidir sobre l’admissió d’alumnes, dins el marc de la normativa vigent.

e) Resoldre els conflictes i imposar els correctius amb finalitat pedagògica en matèria de disciplina d’alumnes, d’acord amb les normes que regulen els seus drets i deures.

f) Establir les directrius per a l’elaboració del projecte educatiu de l’institut, aprovar-lo i avaluar-ne el compliment.

g) Aprovar el pressupost del centre, fer-ne el seguiment i aprovar-ne la liquidació.

h) Aprovar el Reglament de règim interior del centre.

i) Elaborar les directrius per a la programació i el desenvolupament de les activitats escolars complementàries, de les activitats extraescolars i serveis, si escau, amb la col·laboració de les associacions de pares d’alumnes.

 

Aprovar-ne la programació i avaluar-ne l’execució.

j) Avaluar i aprovar la programació general del centre que, amb caràcter anual, elabori l’equip directiu.

k) Avaluar i aprovar la memòria anual d’activitats del centre.

l) Establir els criteris sobre la participació del centre en activitats culturals, esportives i recreatives, així com aquelles accions assistencials a les quals el centre pot prestar la seva col·laboració, escoltades les associacions de pares i les associacions d’alumnes (veure annex IV Normativa de viatges i sortides).

m) Establir les relacions de col·laboració amb altres centres amb finalitats culturals i educatives (Veure projecció exterior del centre).

n) Promoure l’optimització de l’ús de les instal·lacions i material escolar, i la seva renovació, així com vetllar per la seva conservació.

o) Analitzar i valorar el funcionament general del centre, l’evolució del rendiment escolar i elaborar un informe que s’inclou en la memòria anual.

p) Qualsevol altra funció que li sigui atribuïda per disposició del Departament d’Ensenyament.

 

Composició del Consell Escolar del centre

El consell escolar dels instituts d’educació secundària està compost per:

a) El director de l’institut, que n’és el president.

b) El cap d’estudis.

c) Un regidor o representant de l’Ajuntament en el terme municipal del qual es troba l’institut.

d) Un nombre determinat de professors elegits pel Claustre de professors.

e) Un nombre determinat d’alumnes i pares d’alumnes elegits entre ells. D’entre els pares, un serà designat per l’associació de pares d’alumnes més representativa, d’acord amb el seu nombre d’associats.

f) Un representant del personal d’administració i serveis del centre.

g) El secretari o l’administrador de l’institut, que actua de secretari del Consell, amb veu i sense vot.

 

El nombre de representants electes del professorat no pot ser inferior a un terç del total dels components del Consell. El nombre de representants d’alumnes i de pares d’alumnes en conjunt, inclòs el designat per l’associació de pares d’alumnes, no pot ser inferior a un terç del total dels components del Consell. Quan el nombre de representants d’alumnes i de pares d’alumnes sigui parell, la representació es decidirà per parts iguals entre els dos sectors; quan el nombre total d’aquests representants sigui senar, el sector alumnes tindrà un representant més que els sector pares.

El Consell Escolar del centre estableix el nombre de representants de cada sector respectant els criteris esmentats en els apartats anteriors d’aquest article.

Podran assistir-hi com a membres convidats la cap d’estudis adjunt (nocturn) i el coordinador pedagògic.

D’aquesta configuració del Consell Escolar, el president en dóna compte al delegat territorial corresponent del Departament d’Ensenyament. No es pot modificar la configuració del Consell Escolar del centre durant els tres cursos acadèmics següents a aquell en què és determinada.

Quan en l’ordre del dia s’incloguin temes o qüestions relacionades amb l’activitat normal del centre i que estiguin sota la tutela o responsabilitat immediata d’algun membre de la comunitat educativa que no sigui membre del Consell Escolar, se’l podrà convocar a la sessió per tal que informi sobre el tema o la qüestió corresponent.

Procediment d’elecció dels membres del Consell Escolar del centre

Les eleccions per a la constitució o renovació dels membres del Consell Escolar les convoca el director del centre amb quinze dies d’antelació, preferentment en dies diferents per a cadascun dels sectors de la comunitat escolar (professors, alumnes, pares d’alumnes i personal d’administració i serveis), dins les dates que a aquest respecte fixi amb caràcter general el Departament d’Ensenyament. Dins els 15 dies esmentats els candidats poden donar a conèixer les seves propostes utilitzant mitjans que no interfereixin la marxa ordinària del centre.

Amb relació als candidats dels diferents sectors:

a) Són candidats els alumnes i els professors del centre, els pares o tutors dels alumnes i el personal d’administració i serveis que presentin la seva candidatura al president de la mesa electoral corresponent, amb cinc dies d’antelació al dia de l’elecció.

b) Aquells qui, en un mateix centre, formen part de més d’un sector de la comunitat escolar només poden presentar-se com a candidats per a un dels sectors.

c) Si el nombre de candidats a membres del Consell Escolar d’un determinat sector és inferior al nombre de llocs a cobrir, tots els membres del sector corresponent passen a ser elegibles. Si el membre elegit en aquestes circumstàncies és un professor o un membre del personal d’administració i serveis, haurà d’assumir el nomenament. Si és un pare d’alumne o un alumne i no vol assumir-lo, es farà una segona votació, i si el nou elegit tampoc no vol assumir-lo, el lloc quedarà vacant fins a la convocatòria següent.

 

Amb relació a les meses electorals:

a) Per a cada sector de la comunitat escolar es constitueix una mesa electoral presidida pel director, encarregada d’aprovar el cens electoral, publicar amb tres dies d’antelació a la votació la relació de candidats, organitzar la votació, fer l’escrutini i fer constar en acta pública els resultats de la votació, així com resoldre els dubtes i reclamacions que puguin presentar-se.

b) En tot cas, el cens electoral serà publicat al tauler d’anuncis del centre amb set dies d’antelació a la data de la votació.

 

Amb relació a la constitució de la mesa electoral del Claustre de professors:

a) Per a l’elecció dels representants del Claustre, la mesa electoral estarà formada pel director, pel professor amb més antiguitat al centre i pel professor amb menys antiguitat, que actua de secretari. Quan coincideixin professors de la mateixa antiguitat, en forma part el de major o menor edat, respectivament.

b) L’elecció s’efectua en una sessió extraordinària del Claustre convocada amb aquest únic punt en l’ordre del dia.

c) Cada professor pot votar, com a representants d’aquest sector, un nombre màxim de candidats igual al que per a aquest col·lectiu s’estableix a l’article 35 del Reglament Orgànic del Centres.

 

Amb relació a la constitució de la mesa electoral dels pares d’alumnes:

a) Per a l’elecció dels representants dels pares d’alumnes la mesa electoral està formada pel director i per dos pares designats per sorteig entre tots els pares o tutors del cens.

b) Poden ser candidats els pares i les mares o els tutors d’alumnes del centre que exerceixin la pàtria potestat o la tutela d’aquests i figurin en el corresponent cens electoral. Formen part del cens electoral totes les persones ara descrites els fills o pupils de les quals estiguin matriculats al centre en el moment de la convocatòria de les eleccions.

 

Les candidatures poden presentar-se acompanyades d’una relació de pares que avalin el candidat.

c) Les associacions de pares d’alumnes o els grups de pares que avalin un candidat poden designar-ne un que actuï a la mesa electoral com a supervisor.

d) El director, en la convocatòria de les eleccions, precisarà les hores de votació d’acord amb les característiques del centre i la possibilitat horària dels pares, per garantir l’exercici del vot.

e) El nombre màxim de candidats que pot ser votat per cada elector, en el cas de pares d’alumnes, com a representants corresponents a aquest sector, és el que estableix cada centre d’acord amb l’article 35 del ROC.

 

Amb relació a la constitució de la mesa electoral dels alumnes:

a) Per a l’elecció dels representants dels alumnes, la mesa electoral està formada pel director i per dos alumnes designats per sorteig entre els alumnes del centre.

b) Poden ser candidats els alumnes del centre que figurin en el corresponent cens electoral, constituït per tots aquells que estiguin matriculats en el centre en el moment de la convocatòria de les eleccions.

 

Les candidatures poden presentar-se acompanyades d’una relació d’alumnes que avalin el candidat.

c) Les associacions d’alumnes o els grups d’alumnes que avalin un candidat poden designar-ne un que actuï a la mesa electoral com a supervisor.

d) El director, en la convocatòria de les eleccions, precisarà les hores de votació d’acord amb les característiques del centre i la possibilitat horària dels alumnes, per garantir l’exercici del vot.

e) El nombre màxim de candidats que pot votar cada elector, en el cas dels alumnes, com a representants corresponents a aquest sector, és el que estableix cada centre d’acord amb l’article 35 del Reglament Orgànic de Centres.

 

Amb relació a la constitució de la mesa electoral del personal d’administració i serveis:

a) Per a l’elecció del representant del personal d’administració i serveis la mesa electoral està formada pel director, el secretari i el membre amb més antiguitat en el centre del personal d’administració i serveis. Quan coincideixi personal de la mateixa antiguitat, en formarà part el de major edat.

b) El director, en la convocatòria de les eleccions, precisarà les hores de la votació de manera que es garanteixi que pot participar-hi tot el personal afectat.

 

Les votacions són personals, directes i secretes. No s’admetrà la delegació de vot ni el vot per correu. En el cas dels pares d’alumnes, pot votar el pare i la mare o tutor respectiu, llevat que la pàtria potestat de l’alumne estigui conferida en exclusiva a un dels pares, cas en el qual només aquest tindrà dret de vot.

La condició de membre electe del Consell Escolar del centre s’adquireix per quatre anys. Cada dos anys es renova la meitat dels membres representants dels sectors de professors, i de pares d’alumnes i alumnes, sens perjudici que es cobreixin d’immediat les vacants que es produeixin. En aquest darrer supòsit la condició de membre electe s’estendrà fins a la data de finalització prevista pel mandat del membre substituït. El Consell Escolar del centre regula el procediment de substitució.

Una vegada finalitzats aquests processos electorals es constitueix el Consell Escolar del centre en el termini de quinze dies a partir de l’última elecció i es procedeix a la formació de la Comissió Econòmica i la Comissió Permanent previstes en l’article 38 del Reglament Orgànic de Centres. El secretari del Consell estendrà acta de la constitució i l’enviarà l’endemà a la delegació territorial corresponent del Departament d’Ensenyament, degudament visada pel director.

Si es produeix una vacant en el Consell Escolar, aquesta ha de ser ocupada pel procediment establert al Reglament de règim interior de l’institut. Si aquest no ho preveu, la vacant serà ocupada pel següent candidat més votat en les darreres eleccions. El nou membre ha de ser nomenat per al temps que li restava del mandat a la persona que ha causat la vacant.

Funcionament del Consell Escolar del centre

a) El consell escolar del centre es reuneix preceptivament una vegada al trimestre i sempre que el convoca el seu president o ho sol·licita almenys un terç dels seus membres. A més, preceptivament, es farà una reunió a l’inici del curs i una al final.

Sempre que sigui possible, es convocarà el Consell amb un temps suficient com perquè els diferents sectors que l’integren es puguin reunir per tractar els punts de l’ordre del dia.

b) Es procurarà que les decisions del Consell Escolar es prenguin per consens. Si no és possible arribar a un acord es determinarà la decisió per majoria dels membres presents, llevat dels casos que la normativa determini una altra majoria qualificada.

c) La convocatòria de les reunions ordinàries i extraordinàries serà tramesa pel director, amb antelació suficient, juntament amb la documentació necessària que hagi de ser objecte de debat, i, si s’escau, d’aprovació.

 

Comissions específiques del Consell Escolar del centre

Al si del Consell Escolar es constitueix una Comissió Econòmica, integrada pel director, que la presideix, el secretari o l’administrador, un professor, un pare d’alumne i un alumne, designats pel Consell Escolar del centre d’entre els seus membres. En els centres que siguin de titularitat d’altres poders públics, en formarà part el seu representant membre del Consell Escolar del centre.

La Comissió Econòmica té les competències que expressament li delega el Consell Escolar. L’aprovació del pressupost i la fiscalització dels comptes anuals del centre no són delegables.

Al si del Consell Escolar del centre es constitueix una Comissió permanent integrada pel director, que la presideix, el cap d’estudis i sengles representants del professorat, dels pares d’alumnes i dels alumnes, designats pel Consell Escolar del centre entre els seus membres. De la Comissió Permanent en forma part el secretari o l’administrador, si s’escau, amb veu i sense vot.

b) El Consell Escolar del centre no pot delegar en la Comissió Permanent les competències referides a l’elecció i el cessament de director, les de creació d’òrgans de coordinació, les d’aprovació del projecte educatiu, del pressupost i la seva liquidació, del Reglament de règim interior i de la programació general anual, ni les de resolució de conflictes i imposicions de correctius amb finalitat pedagògica en matèria de disciplina d’alumnes.

El Reglament de règim interior de cada centre pot establir d’altres comissions específiques del Consell Escolar del centre. Els components d’aquestes comissions són designats pel Consell Escolar del centre d’entre els seus membres.

Així mateix, el Consell Escolar podrà autoritzar la col·laboració d’altres membres de la comunitat educativa quan sigui d’interès per als objectius de la comissió.

Són funcions de les comissions estudiar aspectes de l’àmbit del Consell que se’ls sol·licitin o considerin convenient aportar, informar-ne al Consell i elevar-hi propostes, així com desenvolupar les tasques que el Consell li encomani.

 

 

El Claustre de professors

 

El Claustre de professors és l’òrgan propi de participació d’aquests en la gestió i la planificació educatives de l’institut. Està integrat per la totalitat dels professors que hi presten serveis i el presideix el director.

Els professors que, designats pel Departament d’Ensenyament a proposta dels ordinaris diocesans de l’Església catòlica, o designats per les esglésies o comunitats pertanyents a la Federació d’Entitats Religioses Evangèliques d’Espanya, la Federació de Comunitats Israelites d’Espanya o la Comissió Islàmica d’Espanya, que imparteixin ensenyaments de les seves respectives religions als instituts d’educació secundària dependents del Departament d’Ensenyament formaran part del Claustre de professors del centre.

Com a membres del Claustre de professors, aquests seran electors i elegibles en les eleccions de representants dels professors al Consell Escolar del centre. Com a membres del Consell Escolar del centre poden ser membres de les comissions constituïdes al seu si.

 

Són funcions del Claustre de professors:

a) Participar en l’elaboració del projecte educatiu del centre.

b) Informar i aportar propostes al Consell Escolar del centre i a l’equip directiu sobre l’organització i la programació general del centre, i per al desenvolupament de les activitats escolars complementaries i de les extraescolars.

c) Establir criteris per a l’elaboració del projecte curricular del centre, aprovar-lo, avaluar-ne l’aplicació i decidir-ne possibles modificacions.

d) Elegir els seus representants al Consell Escolar del centre.

e) Informar del nomenament dels professors-tutors.

f) Emetre informe favorable sobre la proposta de creació d’altres òrgans de coordinació abans que el director no la presenti al Consell Escolar del centre.

g) Fixar i coordinar les funcions d’orientació i tutoria dels alumnes.

h) Promoure iniciatives en l’àmbit de l’experimentació i la investigació pedagògiques, i en el de la formació del professorat de l’institut.

i) Analitzar i valorar els resultats de l’avaluació dels alumnes i del centre en general.

j) Aportar al Consell Escolar del centre criteris i propostes per a l’elaboració del Reglament de règim interior.

k) Aportar a l’equip directiu criteris pedagògics sobre distribució horària del pla d’estudis del centre, la utilització racional de l’espai escolar comú i de l’equipament didàctic en general.

l) Conèixer les candidatures a la direcció i els programes presentats pels candidats.

m) Qualsevol altra que li sigui encomanada per disposició del Departament d’Ensenyament.

 

 

Funcionament del Claustre de professors

El Claustre es reuneix preceptivament una vegada cada dos mesos amb caràcter ordinari i sempre que el convoqui el director o ho sol·liciti un terç, almenys, dels seus membres. És preceptiu que el claustre es reuneixi al començament i al final de cada curs escolar.

L’assistència al Claustre és obligatòria per a tots els seus membres.

El secretari o l’administrador del centre estén acta de cada sessió del Claustre, la qual, una vegada aprovada, passa a formar part de la documentació general del centre.

Normes generals de funcionament dels òrgans col·legiats de govern

El funcionament dels òrgans col·legiats s’ajusta a allò que disposa la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’Administració de la Generalitat de Catalunya, en allò que no sigui regulat expressament per una altra norma específica.

El Reglament de règim interior de l’institut pot precisar normes concretes de funcionament no regulades en altres normes.

 

 

Òrgans de coordinació

 

Són òrgans de coordinació dels instituts d’educació secundària els següents:

a) Col·legiats: els departaments didàctics.

b) Unipersonals: els caps de departament, el coordinador d’informàtica, el coordinador d’activitats i serveis escolars i, quan s’escaigui, els coordinadors d’educació secundària obligatòria de primer cicle i de segon cicle, el coordinador de batxillerat i si s’escau, el coordinador de formació professional.

 

El reglament de règim interior de l’institut pot determinar l’existència d’altres òrgans unipersonals de coordinació d’entre els següents: el coordinador de cicle, el coordinador lingüístic i aquells previstos en el paràgraf anterior que, d’acord amb aquest reglament, no siguin preceptius, tot tenint en compte la disponibilitat de personal i la dotació horària reservada a les tasques de coordinació.

El conjunt de professors que imparteixen docència a un grup d’alumnes constitueix l’equip docent de grup per tal d’actuar coordinadament en l’establiment de criteris per garantir la correcta convivència del grup d’alumnes, la resolució de conflictes quan s’escaigui i la informació als pares o tutors. Aquest equip docent es constitueix en junta d’avaluació per fer el seguiment dels aprenentatges i adoptar les decisions resultants d’aquest seguiment.

El professor tutor coordina a l’equip docent de grup.

Els departaments didàctics

En els instituts d’educació secundària es constitueixen departaments didàctics en funció de les àrees curriculars de l’educació secundària obligatòria, en els quals s’integrarà el professorat d’acord amb les seves especialitats, agrupades per llur afinitat.

En el si de cada departament es coordinen les activitats docents de les àrees i matèries corresponents, es concreta el currículum i es vetlla per la metodologia i la didàctica de la pràctica docent.

Al front de cada departament es nomena un cap del Departament.

Estructura, quant a departaments didàctics, dels instituts d’educació secundària

En els instituts d’educació secundària hi ha, com a mínim, quatre departaments i com a màxim deu. En aquest cas, tindran l’estructura que s’estableix a l’apartat 3 de l’ article 44 del ROC.

El reglament de règim interior pot modificar l’estructura de deu departaments, agrupant-ne quan així convingui per racionalització organitzativa i segons els criteris d’afinitat, o establint seminaris en el si dels departaments quan la complexitat d’aquests així ho aconselli.

L’estructura de deu departaments dels instituts serà la següent:

a) Departament de ciències socials.

En forma part el professorat de les especialitats següents: geografia i història i religió.

b) Departament de llengua catalana i literatura.

En forma part el professorat de les especialitats següents: Llengua catalana i literatura, i llengua aranesa a la Val d’Aran.

c)  Departament de llengua castellana i literatura.

En forma part el professorat de les especialitats següents: Llengua castellana i literatura.

d) Departament de llengües estrangeres.

En forma part el professorat de les especialitats següents: Llengües estrangeres.

e) Departament de matemàtiques.

En forma part el professorat de l’especialitat següent: Matemàtiques.

f)   Departament de ciències de la natura.

En forma part el professorat de les especialitats següents: Física i química, biologia i geologia.

g) Departament d’educació visual i plàstica.

En forma part el professorat de l’especialitat següent: Dibuix.

h)  Departament d’educació física.

En forma part el professorat de l’especialitat següent: Educació física.

i)   Departament de música.

En forma part el professorat de l’especialitat següent: Música.

j)   Departament de tecnologia.

En forma part el professorat de l’especialitat següent: Tecnologia.

El reglament de règim interior de cada centre establirà l’adscripció dels professors de les especialitats no especificades anteriorment als corresponents departaments didàctics.

Actualment, segons acord de Claustre, els Departaments del centre s’estructuren de la següent manera:

a) Departament de Ciències Socials: inclou els Seminaris de Geografia i Història, Música i Religió.

b) Departament de Llengua Catalana i Literatura.

c)  Departament de Llengua Castellana i Literatura: inclou els seminaris de llengües castellana, llatí i grec.

d) Departament de Llengües estrangeres: inclou els Seminaris de Francès i Anglès.

e) Departament de Matemàtiques.

f)   Departament de Ciències de la Natura: professorat de ciències Naturals

g) Departament d’educació Visual i Plàstica.

h)  Departament de Filosofia.

i)   Departament d’Educació Física

j)   Departament de Tecnologia: inclou els Seminaris de Física i Química i el Taller de Tecnologia.

 

La creació dels òrgans de coordinació no suposa la modificació dels llocs de treball de la plantilla assignada al centre, ni la modificació de les competències dels seus òrgans de govern.

El cap del Departament

Correspon al cap del Departament la coordinació general de les activitats del departament i la seva programació i avaluació.

En particular, són funcions del Cap del Departament:

a) Convocar i presidir les reunions del departament i fer-ne la programació anual.

b) Coordinar el procés de concreció del currículum de les àrees i matèries corresponents.

c)  Vetllar per la coherència del currículum de les àrees i matèries al llarg dels cicles i etapes.

d) Vetllar per l’establiment de la metodologia i didàctica educatives aplicables en la pràctica docent.

e) Coordinar la fixació de criteris i continguts de l’avaluació de l’aprenentatge dels alumnes en les àrees i matèries corresponents i vetllar per la seva coherència f) Propiciar la innovació i recerca educatives i la formació permanent al si del Departament.

g) Vetllar pel manteniment de les instal·lacions pròpies de les especialitats del departament i assessorar sobre l’adquisició didàctica corresponent.

h)  Aquelles altres que li puguin ésser encomanades pel director del centre o atribuïdes pel Departament d’Ensenyament.

 

El cap del departament convoca a les reunions de departament els professors que imparteixen les àrees o matèries corresponents.

Al capdavant de cada seminari que es pugui establir hi ha un cap de seminari, les competències del qual són les que li delega el cap del departament.

El coordinador d’activitats i serveis escolars

Correspon al coordinador d’activitats i serveis escolars la coordinació general de les activitats escolars complementàries i de les activitats extraescolars del centre sota la dependència del cap d’estudis.

En particular, són funcions del coordinador d’activitats i serveis escolars:

a) Dirigir el funcionament de la biblioteca del centre.

b) Elaborar la programació anual de les activitats escolars complementàries.

c)  Elaborar la programació anual de les activitats extraescolars.

d) Donar a conèixer als alumnes la informació relativa a les activitats escolars complementàries i a les activitats extraescolars.

e) Promoure i coordinar les activitats culturals i esportives.

f)   Coordinar l’organització dels viatges d’estudi, els intercanvis escolars i qualsevol altre tipus de viatge que es realitzi amb els alumnes.

g) Distribuir els recursos econòmics destinats pel pressupost del centre entre les activitats escolars complementàries i les activitats extraescolars.

h)  Elaborar una memòria final de curs amb l’avaluació de les activitats realitzades que s’inclourà a la memòria anual d’activitats del centre.

 

Coordinadors d’educació secundària obligatòria i del batxillerat

En els instituts d’educació secundaria amb una oferta de tres línies o més d’educació secundària obligatòria hi ha un coordinador d’educació secundària obligatòria.

En els instituts d’educació secundària amb una oferta de tres o més línies de batxillerat hi ha un coordinador de batxillerat.

La resta d’instituts disposaran d’aquests coordinadors, si així ho disposa el seu reglament de règim interior i en les condicions previstes en l’article 42.1.b). del ROC.

Els coordinadors vetllen per la continuïtat, coherència i correlació de les accions educatives al llarg de l’educació secundària obligatòria o del batxillerat, segons s’escaigui, sota la dependència del coordinador pedagògic.

Els coordinadors d’educació secundaria i de batxillerat són nomenats escoltat el coordinador pedagògic.

Nomenament i cessament dels òrgans unipersonals de coordinació

Es nomenaran per a exercir les funcions dels òrgans unipersonals de coordinació els funcionaris docents, en servei actiu i amb destinació definitiva al centre. Només per insuficiència d’aquests, es cobriran la resta de llocs de coordinació amb funcionaris docents que no tinguin destinació definitiva.

Els òrgans unipersonals de coordinació d’un institut els nomena el director del centre.

El nomenament per a exercir les funcions corresponents als òrgans de coordinació s’estendrà, com a màxim, fins a la data de la fi del mandat del director.

El nomenament de cap de departament s’efectua d’entre els professors membres del departament que tinguin la condició de catedràtic, escoltat el departament. Si cap dels membres del departament no té la condició de catedràtic, la proposta es farà d’entre tots els seus membres.

El coordinador d’activitats i serveis escolars és nomenat escoltat el cap d’estudis.

El director de l’institut pot acceptar la renúncia motivada o disposar el cessament dels coordinadors i caps de departament abans de la finalització del període per al qual han estat nomenats, una vegada escoltat l’òrgan que en cada cas va intervenir en la seva proposta de nomenament i amb audiència de l’interessat.

Del nomenament i cessament dels coordinadors i caps de departament, el director en dóna compte al consell escolar del centre.

Altres òrgans unipersonals de coordinació

El coordinador d’informàtica.

Són funcions del coordinador d’informàtica:

a) Proposar a l’equip directiu del centre els criteris per a la utilització i l’optimització dels recursos informàtics i per a l’adquisició de nous recursos.

b) Assessorar l’equip directiu, el professorat i el personal d’administració i serveis del centres en l’ús de les aplicacions de gestió acadèmica del Departament d’Ensenyament.

c)  Vetllar pel manteniment de les instal·lacions i els equipaments informàtics i telemàtics educatius del centre.

d) Assessorar el professorat en la utilització educativa de programes i equipaments informàtics en les diverses àrees del currículum i orientar-lo sobre la seva formació permanent en aquest tema.

e) Aquelles altres que el director de l’institut li encomani en relació amb els recursos informàtics i telemàtics que li pugui atribuir el Departament d’Ensenyament.

 

El coordinador lingüístic.

Són funcions del coordinador lingüístic:

a) Assessorar l’equip directiu en l’elaboració del projecte lingüístic.

b) Assessorar el claustre en el tractament de les llengües en l’elaboració del projecte curricular del centre, d’acord amb els criteris establerts en el projecte lingüístic.

c)  Assessorar l’equip directiu en la programació de les activitats relacionades amb la concreció del projecte lingüístic, inclòs en la programació general del centre i col·laborar en la seva realització.

d) Organitzar els seminaris i cursos necessaris per a la normalització lingüística en funció de les peticions i necessitats del professorat del centre.

e) Aquelles altres que el director del centre li encomani en relació amb el projecte lingüístic o que li pugui atribuir el Departament d’Ensenyament.

 

El coordinador lingüístic i el coordinador de cicle són nomenats escoltat el coordinador pedagògic.

El coordinador informàtic és nomenat escoltat el cap d’estudis.

 

El professor tutor

La tutoria i l’orientació dels alumnes formarà part de la funció docent. Tots el professors que formen part del claustre d’un centre poden exercir les funcions de professor tutor, quan correspongui.

Cada unitat o grup d’alumnes té un professor tutor, amb les funcions següents:

a) Tenir coneixement del procés d’aprenentatge i d’evolució personal dels alumnes.

b) Tenir cura de la coherència de les activitats d’ensenyament aprenentatge i les activitats d’avaluació de tots els docents que intervenen en el procés d’ensenyament del seu grup d’alumnes.

c)  Responsabilitzar-se de l’avaluació del seu grup d’alumnes en les sessions d’avaluació.

d) Tenir cura, juntament amb el secretari o administrador, quan correspongui, de vetllar per l’elaboració dels documents acreditatius dels resultats de l’avaluació i de la comunicació d’aquests als pares o representants legals dels alumnes.

e) Dur a terme les tasques d’informació i d’orientació acadèmica dels alumnes.

f)   Mantenir una relació suficient i periòdica amb els pares dels alumnes o representants legals per informar-los del seu procés d’aprenentatge i de la seva assistència a les activitats escolars, d’acord amb els criteris establerts per la direcció del centre.

g) Vetllar per la convivència del grup d’alumnes i la seva participació en les activitats del centre.

h)  Aquelles altres que li encomani el director o li atribueixi el Departament d’Ensenyament.

 

El cap d’estudis coordina l’exercici de les funcions del tutor i programa l’aplicació del pla d’acció tutorial dels alumnes de l’institut, d’acord amb el projecte educatiu.

Nomenament i cessament dels professors tutors

El tutor és nomenat pel director de l’institut, escoltat el claustre de professors.

El nomenament dels professors tutors s’efectuarà per un curs acadèmic.

El director de l’institut pot deixar sense efectes el nomenament de professor tutor a sol·licitud motivada de l’interessat o per pròpia decisió, una vegada escoltat el claustre de professors, i amb audiència de l’interessat.

Del nomenament o cessament, segons correspongui, dels professors tutors, el director en dóna compte al consell escolar del centre.

 

1. 3. 3. Tutories tècniques.

 

Les tutories tècniques que el Centre contempla són les següents:

 

Tutor de pendents:

a) Elaborar, juntament amb el Cap d’Estudis, el calendari de classes i exàmens i donar-lo a conèixer al professorat i a l’alumnat.

b) Recollir la informació sobre les proves per tal d’aportar-la a l’avaluació i afegir-la al butlletí de notes.

c) Posar-se en contacte amb l’alumnat o amb els seus representants legals quan no hi hagi una actitud positiva de l’alumne davant les assignatures pendents.

 

Coordinació d’intercanvis:

Tot  i que els intercanvis s’organitzen en equip de treball, hi haurà una persona encarregada de coordinar totes les activitats.

Les seves funcions seran:

a) Establir contactes amb els centres estrangers per analitzar la viabilitat de l’intercanvi.

b) Presentar el projecte d’intercanvi.

c) Establir contacte amb l’alumnat per determinar el grup d’alumnes que acull alumnes estrangers i participa en ell.

d) Informar els pares o mares de les activitats i el desenvolupament de l’intercanvi.

e) Elaborar la memòria de l’intercanvi.

f) Demanar les subvencions necessàries per tal de poder dur-lo a terme.

g) Coordinar les activitats en el desenvolupament efectiu de l’intercanvi.

  

Coordinador d’audiovisuals:

Les seves funcions seran:

a) Revisió periòdica del material audiovisual del centre i de la seva reparació, si s’escau.

b) Adquisició i proposta d’adquisió de nou material.

c)  Confecció del llistat del material audiovisual del centre.

d) Elaboració de material audiovisual a petició de qualsevol membre del Claustre.

 

Coordinadors d’absències

Les seves funcions seran:

a) Recollir quinzenalment els fulls que els lliuraran els tutors amb l’anotació de les faltes justificades i no justificades.

b) Donar part a la Secretaria del Centre dels noms dels alumnes als quals cal enviar apercibiments per faltes d’asssistència.

c)  Donar part a la Direcció del Centre dels noms dels alumnes que ja han rebut un tercer apercibiment i el cas dels quals ha de passar a consideració del Consell Escolar.