EQUIPATGE

Les temperatures diürnes són d’uns 20-35ºC, amb un sol fort al migdia. Al capvespre refresca, però de forma moderada. De dia es pot dur roba d’estiu, pel vespre i primeres hores del matí cal tapar-se amb un jersei. Aquests canvis de temperatura aconsellen portar roba que es pugui posar i treure segons les necessitats.

Estarem dins d’una cultura diferent a la nostra que cal respectar i tenir el màxim coneixement d’ella. A l’hora de vestir s’ha de ser prudent, com ho són els saharauís ambnosaltres. És per això que no hauríem de portar samarretes de tirants dins les haimes, tampoc entrar amb sabates, ens les hem de treure sempre, ells ho fan.

Serem fora 10 dies, i no rentarem roba durant el viatge, però el clima és extremadament sec i gairebé no tens la sensació de suar. Preneu només la roba imprescindible per no arrossegar pes innecessari, això es nota molt durant els viatges i els trasllats a l’aeroport. Per a la calor la millor roba és la de cotó i de color clar ja que el sol és intens.

Per als trasllats és més còmoda lamotxilla o bossa esportiva que no pas les maletes. Heu de dur a més una motxilla de mà on portareu sempre la documentació i els objectes de valor ( passaport, diners, camera fotogràfica, etc.). Tant a l’anada com a la tornada heu de dur a la motxilla de mà pijama i necesser, perquè les motxilles grans no s’obriran fins a Tindouf. Recordeu que a la motxilla de mà no podeu dur tisores, cap objecte punxegut, colònia, tallaungles, etc.. A les motxilles grans hi poseu tot el que sigui necessari, però teniu present que els controls són molt exhaustius, i és convenient que siguin fàcils d’obrir per tal de facilitar aquests controls.

Aconsellem dur l’equipatge següent:

MESURES PREVENTIVES I DE SALUT

ALIMENTACIÓ:

El dinar i el sopar es fan a protocol. L’esmorzar es fa a les haimes els dies de Dajla

(pa fet a casa, mantega, melmelada, te, llet i cafè). Aconsellem menjar força i de tot, i beure te (aporta sals minerals i regula l’activitat intestinal). L’esmorzar és a les 8 h. i no es torna a menjar fins les 14 h. Si algú té intolerància a un aliment cal que ho comuniqui al professorat abans de marxar. No mengeu allò que no us ve de gust, no forceu res. No prengueu llet de cabra o camella, ni cap líquid que no hagi estat bullit.

És molt important que l’aigua sempre sigui embotellada.

PROTECCIÓ SOLAR:

Importantíssima. Moltes descomposicions són degudes a un excés d’exposició al sol i no a l’aigua o a l’alimentació. Cal dur el cap cobert de dia, tapar-se espatlles i braços, utilitzar crema protectora i beure molts líquids, aigua en quantitat i te. El sol al migdia no escalfa, crema, no us poseu a prendre’l, agafareu un mal de cap bastant intens i ganes de vomitar.

FARMACIOLA I ASSISTÈNCIA MÈDICA:

 DIARREES:

És freqüent i normal fer un canvi de flora intestinal quan es canviad’Europa a Àfrica, degut als aliments que prenem. No confondre “irregularitats” produïdes pel canvi d’ambient amb gastroenteritis forta. La flora intestinal triga uns 5 a 6 dies en fer el canvi, és aleshores quan poden aparèixer problemes a la panxa, però no passaran més de dos dies de malestar, cal prendre líquids, te, o suero fisiològic en abundància. Si la diarrea és persistent, hi ha febre, o veieu que no us trobeu bé després de dos dies, comuniqueu al professorat la situació: prenem a la farmaciola Fortasec, antibiòtic i suero fisiològic receptat el dia de les vacunacions pel metge de medicina tropical de Santa Coloma. Tenim instruccions i informació mèdica precisa al respecte. Siqualsevol persona presenta símptomes que requereixen algun tractament especial disposem de metges a l’hospital de Dajla o a l’hospital de Rabouni.

Molt important, no us automediqueu, sempre parleu prèviament amb el professorat.

VACUNACIONS:

Els membres del grup han seguit les vacunacions recomanades pel centre de medicina tropical del CAP del Fondo de Santa Coloma de Gramenet. Aquí tenen la fitxa i el control informatitzat del que estem vacunats. Si al tornar del viatge hi hagués una persona que presenta algun problema sanitari persistent, pot anar a l’esmentat centre i l’atendran sense cap problema, ja que el metge està assabentat del l’historial mèdic del viatge.

PROTECCIÓ OCULAR:

Porteu unes bones ulleres de sol, es a dir, res de ulleres fashion que no filtrin la radiació solar amb garanties. Les ulleres us protegiran també de la pols i la sorra que el vent aixeca.

HÀBITS:

- Alguns problemes de salut poden ser deguts al cansament, recomanem menjar bé i a les hores corresponents als àpats, no prendre el sol per gust en cap cas, i especialment dormir les hores que el cos necessita i aprofitar els migdies per descansar. El cos ho agraeix i s’eviten problemes digestius que ocasionalment atribuïm a l’aliment o l’aigua.

S’ha de procurar no caminar descalç per la sorra fora de les haimes, en ocasions hi pot haver objectes punxeguts i ens els podem clavar o prendre mal amb una pedra, o bé les cordes que lliguen les haimes.

Per entrar a la haima com ja sabeu us heu de descalçar.

Porteu un calçat ràpid deposar i treure, i sempre es deixar just a l’entrada de la haima

Quan entreu a un lloc, es saluda primer a la persona més gran, i després per ordre d’edat.

Si voleu obsequiar les famílies que ens acullen, seran ben rebuts alguns dels obsequis següents mel, torrons i dolços, colònia i cremes hidratants (sobretot per als nens), estris de cosir,...Tingueu present que és costum no obrir els regals quan es donen, sinó després, quan qui regala ja ha marxat. No espereu que els obrin davant vostre.

ALTRES QÜESTIONS PRÀCTIQUES

TELÈFON:

Hi ha telèfon públic a l’hotel d’Alger, i també a Rabouni. No val la pena endur-se telèfon mòbil: en el millor dels casos funcionaria només en els llocs on ja hi ha telèfon públic, i s’espatllen amb la sorra. Sempre que calgui el professorat comunicarà amb l’Institut o amb les famílies. Penseu que “ no notícia = bona notícia “

Si calgués comunicar alguna situació extraordinària, poseu-vos amb contacte amb l’Institut els dies laborables i amb la policia municipal de Santa Coloma els caps de setmana, tots disposaran d’un llistat de les persones que hi van al viatge. Es farien les gestions amb la màxima rapidesa. Hi ha un mecanisme de comunicació a través del Front Polisari, per a situacions d’emergència.

MONEDA:

La moneda de canvi sempre és l’euro. Compteu una 60 euros a títol orientatiu, però molt probablement us en sobraran. Dueu-los en bitllets de 5 euros, per estalviar-vos problemes de canvi. No es fàcil trobar canvi als petits mercats de Dajla.

TABAC:

Si algú fuma, no cal que porteu, en venen i més barat que aquí. Cal recordar que està totalment prohibit qualsevol tipus d’estupefaents i l’alcohol.

REGALS:

Està completament prohibit endur-se sorra, fòssils i roses del desert. Els scàners dels aeroports els detecten ràpidament i poden ser causa de problemes greus amb la policia. A Rabouni i al mercat de Dajla es poden comprar collarets, anells, te, teteres, artesania, etc.

CONTROLS DE SEGURETAT

Possiblement nosaltres no estem acostumats a la quantitat de controls que haurem de passar als aeroports, és normal i es fa per la seguretat de tothom. Faciliteu-ne la revisió de les motxilles, els documents, i els passaports. Sempre cal portar un bolígraf i el passaport a mà ja que omplirem diversos papers d’entrada i sortida dels aeroports. Aneu sempre tots en grup dins els aeroports i estigueu pendents de les consignes del professorat per tal d’agilitar els tràmits. Si considereu que hi ha una situació que no és gaire normal consulteu amb un dels professors.

ASSEGURANÇA:

Hi ha contractada una assegurança de viatge, que inclou trasllat en casos urgents i repatriació.