9. Ciutadania i compromís civil

La resistència antifranquista: una reunió del Front Nacional de Catalunya a Lleida

 

Valors que definirien Josep Lladonosa serien la seva religiositat, la seva sensibilitat catalanista, la seva experiència docent i el seu humanisme.

Valors que el portaren a iniciar l’ensenyament de la llengua i la cultura catalanes als seus deixebles i més tard a grups d’adults. Aquest afany per la cultura catalana el va fer conèixer altres persones com Enric Farreny i Josep Vallverdú i el Pare Arís amb el mateix ideari catalanista. Aquest comprimís de lleidatanisme  el menaren a participar en la creació d’un grup d’escoltisme, a promoure conferències de personalitats de renom dins la cultura catalana així com a la creació de l’Esbart Màrius Torres del Sícoris Club, i la participació en les Colònies d’Estiu de l’Orfeó Lleidatà

Lliçons d’història a les colònies d’estiu de l’Orfeó Lleidatà

 

L’estima per la ciutat de Lleida i els seus monuments van comportar, a més, que fes de guia a nombrosos grups que volien visitar la Seu Vella, i en els quals comunicava la vida del monument i els greuges patits després de 1707, quan fou convertit en caserna.

El 21 d’agost de 1973 mort la seva esposa, la qual cosa significà un fort sotrac a la seva vida. Malgrat tot la vida continuà la seva activitat com a historiador i home compromès i l’11 de maig de 1976 es casaria en segones núpcies amb Maria Morancho.

L’historiador amb la seva segona esposa Maria Morancho i la seva filla Maria Rosa

 

Amb la Transició democràtica, Josep Lladonosa col·labora en el Congrés de la Cultura Catalana, amb el Col·legi de Metges, donant conferències als instituts i en la recuperació de l’Estudi General de Lleida.

Homenatge popular a Josep Lladonosa (8-6-79)

 

El 8 de juny de 1979 rebé un homenatge popular organitzat pel Col·legi d’Arquitectes i amb el suport de totes les entitats culturals i tots els partits polítics lleidatans, en aquest acte l’alcalde de Lleida, Antoni Siurana li imposaria la medalla de plata de la ciutat. El seu comprimís polític fa que el 1980 doni suport a la candidatura de Nacionalistes d’Esquerra al Parlament de Catalunya. El 1982 rep la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el 1985 ingressa a la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi.

Josep Lladonosa mor a Lleida el dia 2 de febrer de 1990