INS Can Planas

Generalitat de Catalunya - Departament d'Educació

Seminari d'economia


Programació d'Economia i Organització d'Empreses II (3 Crčdits)

I.- INTRODUCCIÓ.

En aquest segon curs d'aquesta matèria es pretén donar continuïtat als temes tractats a primer curs, tot abrasant d'altres temes nous.

Durant aquest curs es proposa l'estudi de l'empresa com una unitat que necessita d'una organització per assolir els objectius que s'ha fixat. S'estudia l'empresa des del punt de vista del seu funcionament com un sistema de gestió i les funcions internes que ha de realitzar: la planificació, l'organització, la gestió i el control de gestió. En aquest sentit, cal destacar el paper del procés de presa de decisions i de direcció de l'empresa.

Es continua el temari amb un recorregut per totes les àrees funcionals de l'empresa: l'àrea de proveïment i gestió d'existències, l'àrea de producció, l'àrea de comercialització, l'àrea d'inversió i finançament i l'àrea de recursos humans.
Per acabar es planteja l'estudi de les repercussions que l'activitat productiva en el medi ambient.

Els continguts de procediments que es proposen treballar han de servir per transmetre a l'alumnat un conjunt de tècniques i d'habilitats que, aplicades convenientment, els permetrà de donar resposta a diverses situacions que es poden plantejar a l'empresa.

Els continguts de valors, normes i actituds intentaran fer d'aquests alumnes persones organitzades, amb iniciativa i autonomia, conscients del valor que té la permanència de l'empresa en el mercat i sensibles envers l'impacte ambiental que aquesta produeix.

II.- OBJECTIUS GENERALS DE LA MATÈRIA.

L'alumne, en acabar el cicle, ha de ser capaç de:

1.- Adquirir una visió global de l'empresa com un organisme amb objectius definits, una organització determinada amb mitjans naturals, materials i humans a la seva disposició.
2.- Analitzar el funcionament de l'empresa com un sistema de gestió que reuneix diverses àrees funcionals.
3.- Identificar les funcions i les característiques dels diferents tipus d'empresa i els desequilibris econòmics i financers bàsics d'empreses mitjanes i petites a través de l'anàlisi dels seus estats comptables anuals.
4.- Mostrar iniciativa i autonomia personal participant activament en el disseny, la planificació i l'organització d'un petit projecte empresarial.
5.- Prendre decisions, a partir de l'anàlisi d'una situació real o imaginària, de l'establiment de les diferents alternatives en l'àmbit de totes i cadascuna de les àrees funcionals de l'empresa.
6.- Valorar críticament la incidència de l'activitat de les empreses sobre el medi ambient natural i mostrar sensibilitat pels nous processos productius que minimitzin l'impacte ambiental.
7.- Obtenir, registrar, tractar i interpretar adequadament informació econòmica i financera, i trametre-la de manera intel·ligible en l'àmbit empresarial utilitzant el suport més adequat i el vocabulari bàsic específic.


III.- CONTINGUTS.

III.1.- FETS, CONCEPTES I SISTMES CONCEPTUALS.

Els tres crèdits que s'impartiran durant aquest curs són, per trimestres, els següents:

PRIMER TRIMESTRE

1.- Normalització i legislació de la informació econòmica i financera.
- Normalització i verificació comptable.
- Legislació mercantil i fiscal com a regulació comptable.
- Els estats financers.

SEGON TRIMESTRE

2.- L'àrea financera.
- La inversió en l'empresa.
- El finançament en l'empresa I. Les fonts de finançament.
- El finançament en l'empresa II. Els cicles interns.

TERCER TRIMESTRE

3.- L'anàlisi econòmica i financera i el projecte empresarial.
- Anàlisi d'estats comptables: introducció i anàlisi patrimonial.
- Anàlisi financera dels estats comptables de l'empresa.
- Anàlisi econòmica de l'empresa: estudi dels resultats i de la rendibilitat.
- El projecte empresarial.

III.2.- PROCEDIMENTS

Els procediments que s'han triat aquest curs per treballar a l'aula són els següents:

1.- Aplicació del procés de presa de decisions en l'empresa.
2.- Obtenció de la informació a partir de fonts externes (premsa escrita, estudis estadístics, enquestes, bases de dades, visites a empreses, informes econòmics) i fonts internes (registres comptables, informes interns, balanços i comptes de resultats).
3.- Descripció del funcionament de les empreses.
4.- Anàlisi, simulació i resolució de casos. De forma estàtica i dinàmica en el cas de la informació comptable.
5.- Selecció de conceptes i tècniques per aplicar-los en l'anàlisi i la resolució de casos.
6.- Càlcul de variables i interpretació de la informació i dels resultats.
7.- Elaboració de conclusions i selecció de decisions a prendre.
8.- Avaluació de les decisions preses.
9.- Aplicació del procés de selecció.
10.- Ús del Pla General Comptable amb rigor.
11.- Planificació d'un projecte d'iniciativa empresarial. Determinació de la seva viabilitat econòmica.

III.3.- ACTITUDS, VALORS I NORMES

Aquest apartat fa referència a com l'alumne ha de saber estar/ser. He triat les següents:

1.- Consciència de l'existència de múltiples objectius integrats en un projecte comú: l'empresa.
2.- Consciència del valor de l'empresa com a generadora de rendes.
3.- Interès pel conflicte d'objectius en l'empresa.
4.- Actitud participativa i emprenedora davant de situacions concretes.
5.- Actitud d'anàlisi de fets i preocupació per establir conclusions i accions a emprendre.
6.- Interès per formar-se opinions i manifestar les pròpies.
7.- Actitud favorable en el treball en equip.
8.- Sensibilització envers l'impacte ambiental derivat de l'activitat productiva de les empreses.
9.- Hàbit de recerca d'informació en relació a les decisions a prendre.
10.- Preocupació per la utilització adient del vocabulari.
11.- Actitud de rigor i ordre en les operacions realitzades.
12.- Actitud emprenedora i autònoma en la realització d'un projecte.

IV.- OBJECTIUS TERMINALS.

Els objectius terminals d'aquesta matèria que es treballaran aquest curs són:

1.- Analitzar l'empresa com un conjunt d'àrees d'activitat interrelacionats i identificar les repercussions que les decisions preses en un àrea provoquen en les altres.
2.- Aplicar la tècnica comptable de la partida doble a les operacions més habituals d'una empresa comercial utilitzant comptes del PGC.
3.- Elaborar i analitzar balanços i comptes de pèrdues i guanys, de manera que permeti, per a casos senzills, conèixer i interpretar d'estat econòmic i financer de l'empresa, tot valorant la informació que proporciona la comptabilitat.
4.- Aplicar, en casos senzills, els criteris de selecció d'inversions del VAN i TIR, interpretant-ne els resultats i reflexionant sobre les diferències que provoquen aquests criteris en la selecció d'inversions.
5.- Determinar, per a casos senzills, el capital mínim que necessita una empresa i analitzar la seva relació amb el període mitjà de maduració.
6.- Descriure i classificar les fonts de finançament i les inversions d'una empresa, establint la correspondència entre inversions i finançaments.
7.- Dissenyar un petit projecte empresarial (establint els objectius i els criteris d'actuació), planificar-lo (temporitzant les etapes del treball i els mitjans necessaris) i portar a terme les tasques que s'han planificat.
8.- Analitzar, en casos concrets d'empreses, la seva organització, estil de direcció, el tipus de clientela, el conjunt de proveïdors, l'estructura financera, i l'estructura econòmica, i els possibles conflictes entre els objectius d'aquestes àrees funcionals.
9.- Manifestar iniciativa personal, capacitat d'organització i eficiència en els treballs i tasques realitzades individualment i col·lectivament aportant idees, prenent decisions i valorant el treball ben fet.
10.- Mostrar una actitud crítica envers els principals problemes produïts per l'activitat productiva de l'empresa sobre el medi ambient i conèixer les solucions pràctiques més significatives per tractar-los, i també els seus efectes econòmics i socials.
11.- Habituar-se a fer consultes bibliogràfiques, documentals o personals per tal d'aclarir dubtes o solucionar problemes i trametre les respostes de manera intel·ligible usant un vocabulari tècnic adient.

V.- AVALUACIÓ.

L'avaluació de la matèria es farà per trimestres independents. L'avaluació serà contínua i es valoraran els següents aspectes:

- Fets, conceptes i sistemes conceptuals i procediments: 90 % de la nota.
- Actituds, valors i normes: 10 % de la nota.

Cada crèdit s'avaluarà de manera independent. Periòdicament es realitzaran proves puntuals sobre la matèria, apart de les dues proves globals previstes per trimestre. Es treballarà força a classe, a més del llibre de text i les seves activitats, articles de premsa econòmica.

VI.- ALTRES ACTIVITATS.

Durant el segón semestre hi haurà un treball obligatori sobre l'anàlisi dels Comptes Anuals de una empresa.

.