V Jornades Científiques de Mataró. 4 i 5 d'abril de 2008

Resum de la conferència Els transgènics al laboratori i a la taula
Les plantes transgèniques o OGMs (organismes genèticament modificats) es van obtenir per primera vegada per un grup europeu a Gant (Bèlgica) a principis dels anys vuitanta. Gairebé trenta anys més endavant, i després que el seu conreu a escala comercial va començar fa dotze anys, ocupen una superfície de més de 100 milions d'hectàrees i creixen a un ritme de més del 10% anual, especialment als països del tercer món. En alguns conreus com la soja, més de la meitat de la producció mundial és OGM. Els transgènics que es conreen actualment en major quantitat tenen resistències a herbicides (que permeten ruixar amb aquests productes quan la planta ja és al camp i per tant són més efectius) i resistències a insectes (que permeten limitar l'ús dels insecticides). Els transgènics han estat un gran descobriment per l'avançament de la ciència, ja que són una de les vies més eficients per a la demostració de la funció dels gens. També són una oportunitat tecnològica important per augmentar la producció agrària, permetre el conreu en zones marginals, lluitar contra la sequera, reduir l'aportació d'adobs inorgànics o de plaguicides o augmentar la qualitat dels aliments. No obstant, els transgènics són motiu de forta controvèrsia, especialment a Europa, on el seu ús és considerat per una part dels ciutadans com a discutible a causa dels seus possibles efectes negatius sobre la salut humana, el medi ambient, la seva relació amb les empreses multinacionals, la seva contraposició amb models d'agricultura tradicionals i particularment d'agricultura biològica, o altres consideracions de tipus ètic o religiós. En qualsevol cas, les bases científiques d'aquest tema són poc conegudes pels ciutadans, als que convé tenir una opinió ben fonamentada, que aquesta conferència pot contribuir a formar.

Currículum del conferenciant Pere Arús i Gorina
Enginyer Agrònom i Doctor en Genètica per la Universitat de Califòrnia (Davis). Director del Centre de Cabrils de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries) i del Departament de Genètica Vegetal d'aquest Institut. Especialitzat en millora genètica i evolució de conreus usant tècniques de genètica molecular. Actualment aplica aquests coneixements en fruiters, meló i maduixa. Responsable de diversos projectes de recerca, alguns dels quals a nivell internacional (europeus o amb equips nord-americans), i de més de 15 contractes amb empreses. Autor de més de 100 articles científics, la majoria d'abast internacional.

Imatges de la conferència  Anar a la galeria d'imatges

Tornar a Jornades 08  Tornar