Resum de la conferència
Els transgènics al laboratori i a la taula
Les plantes transgèniques o OGMs (organismes genèticament
modificats) es van obtenir per primera vegada per un grup
europeu a Gant (Bèlgica) a principis dels anys vuitanta.
Gairebé trenta anys més endavant, i després
que el seu conreu a escala comercial va començar fa
dotze anys, ocupen una superfície de més de
100 milions d'hectàrees i creixen a un ritme de més
del 10% anual, especialment als països del tercer món.
En alguns conreus com la soja, més de la meitat de
la producció mundial és OGM. Els transgènics
que es conreen actualment en major quantitat tenen resistències
a herbicides (que permeten ruixar amb aquests productes quan
la planta ja és al camp i per tant són més
efectius) i resistències a insectes (que permeten limitar
l'ús dels insecticides). Els transgènics han
estat un gran descobriment per l'avançament de la ciència,
ja que són una de les vies més eficients per
a la demostració de la funció dels gens. També
són una oportunitat tecnològica important per
augmentar la producció agrària, permetre el
conreu en zones marginals, lluitar contra la sequera, reduir
l'aportació d'adobs inorgànics o de plaguicides
o augmentar la qualitat dels aliments. No obstant, els transgènics
són motiu de forta controvèrsia, especialment
a Europa, on el seu ús és considerat per una
part dels ciutadans com a discutible a causa dels seus possibles
efectes negatius sobre la salut humana, el medi ambient, la
seva relació amb les empreses multinacionals, la seva
contraposició amb models d'agricultura tradicionals
i particularment d'agricultura biològica, o altres
consideracions de tipus ètic o religiós. En
qualsevol cas, les bases científiques d'aquest tema
són poc conegudes pels ciutadans, als que convé
tenir una opinió ben fonamentada, que aquesta conferència
pot contribuir a formar.
Currículum del conferenciant
Pere Arús i Gorina
Enginyer Agrònom i Doctor en Genètica per la
Universitat de Califòrnia (Davis). Director del Centre
de Cabrils de l'IRTA (Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries)
i del Departament de Genètica Vegetal d'aquest Institut.
Especialitzat en millora genètica i evolució
de conreus usant tècniques de genètica molecular.
Actualment aplica aquests coneixements en fruiters, meló
i maduixa. Responsable de diversos projectes de recerca, alguns
dels quals a nivell internacional (europeus o amb equips nord-americans),
i de més de 15 contractes amb empreses. Autor de més
de 100 articles científics, la majoria d'abast internacional.
Imatges de la conferència Anar
a la galeria d'imatges
Tornar a Jornades 08 Tornar
|
|
|
|
|
|