Funcionament de l'applet que et permet
simular l'extracció de boles de la bossa

Primer de tot cal indicar el nombre de boles verdes, vermelles i blaves que hi haurà a la bossa i la quantitat d'extraccions aleatòries que es volen fer. Per exemple:

Després es clica el botó i comença una animació que vol explicar que s'estan realitzant successives extraccions aleatòries de les boles. Però només és una imatge, en realitat l'extracció de boles es fa més ràpidament.

Per aturar l’animació es clica el botó . Llavors es genera una gràfica amb tres línies, una verda, una vermella i una blava. Una línia per cada color de les boles que mostren l'evolució del nombre de boles de cada color que han sortit:

Per continuar amb l’experiment cal clicar el botó i, de fet, per completar el nombre d'extraccions previstes hauràs de parar i engegar tres vegades.

Així hauràs de reflexionar sobre el que veus. L’ objectiu es constatar que les línies que mostren les freqüències relatives tendeixen a convergir cap a un valor a mesura que augmenta molt i molt la quantitat d'extraccions aleatòries.

I què vol dir això que s'ha repetit diverses vegades que "aquests resultats s'obtenen de forma aleatòria"? Un esdeveniment és aleatori quan l'atzar influeix en el seu resultat; ai´xí doncs, és com si agaféssim d'una bossa real les boles d'una en una, anotéssim els colors qu evan sortint, i les tornéssim a deixar a la bossa, remenant bé perquè sempre totes les boles tinguin les mateixes opcions de sortir. Com ho fa l'ordinador? Calcula un número aleatori entre 0 i 1 (com també pots fer amb la teva calculadora i la tecla RND). Si surt un número més petit que 1/3 = 0.3333 el color serà vermell per exemple. Si el número es més gran que 0.3333 però mes petit que 0.6666 el color serà verd i finalment si el número és més gran que 0.6666 el color de la bola serà blau.

Ara, si vols, pots fer una prova. En acabar, tanca aquesta finestra.