Dret a la vida
És la base i la pedra angular de tots els altres drets.
Articles de referència:
Article 3 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 6 de la Convenció dels Drets de l'Infant
Article 6 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Activitats Educatives:
Per secundària: animar l'alumnat a debatre sobre la pena de mort, així com sobre les guerres i el dret a la vida.
Per primària: promoure activitats per promoure la reflexió sobre el respecte de la vida.
Prohibició de la tortura
Articles de referència:
Article 5 de la Declaració universal dels Drets Humans
Article 37 de la Convenció dels drets de l'Infant
Article 7 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Activitats Educatives:
Objectiu: fer que l'alumnat conegui aquests drets fonamentals.
Metodologia: Explicar a l'alumnat la següent història: "Et dius Youssef, o Pierre, o Nadia, o Linda... el teu ofici: periodista. en el teu diari expliques un incident que ha tingut lloc. Aquesta denuncia provoca que algunes personalitats se sentin incòmodes. Al dia següent, aquestes persones, desconegudes per a tu, venen a casa teva i t'apallissen. Se t'enduen i et tanquen en una habitació. Ningú no sap on ets. No saps tampoc quan temps estaràs tancat". Demanar l'alumnat de dissenyar un escenari d'aquests característiques i representar-lo. Finalment: posar les següents preguntes: Què és el que hauríeu fet en la situació de la persona protagonista? Hauríeu escrit la vostra opinió al diari encara que aquesta opinió no fós satisfactòria per algú? Decidirieu optar per no parlar per tal d'evitar tenir problemes? Coneixeu algú que sigui capaç de segrestar algú i torturar-lo?
Prohibició de l'esclavatge
Articles de referència:
Article 4 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 5 de la Convenció dels Drets de l'Infant
Article 8, article 19 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Malgrat tot, avui encara hi ha moltes parts del món on les persones, generalment els infants, són venuts per treballar en condicions infrahumanes, o per a la prostitució.
Activitats Educatives:
Buscar a la premsa, Internet, informes d'Amnistia Internacional, d'UNICEF, etcètera, tota la documentació possible sobre situacions actuals d'esclavatge arreu del món. Debatre.
Llibertat i seguretat de la persona
Articles de referència:
Article 3, Article 9 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 9 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Activitats Educatives:
La qüestió de la seguretat de les persones ha esdevingut el motiu de moltes controvèrsies i de debats airats. En moltes instàncies s'han sentit veus per criticar les intervencions violentes de l'estat, al marge de la llei i del respecte dels Drets Humans. En un segon nivell, estudiar els mecanismes de la justícia i de la policia que serveixen per evitar les tortures. Contactar amb Aministia Internacional, o alguna altra organització i participar en les activitats de defensa dels Drets Humans que proposen aquestes ONG.
Dret a una vida privada
Articles de referència:
Article 12 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 16 de la Convenció dels Drets de l'Infant
Article 17 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Activitats Educatives:
Convidar l'alumnat a debatre les raons que reclamen una protecció especial de la vida privada i íntima dels individus.
Un altre objecte de debat és el conflicte que existeix a les societats modernes entre la protecció de la vida privada i la llibertat d'informació: per exemple, quan es tracta de personalitats.
Un altre element important és el fet que el respecte de la vida privada no només fa referència a l'àmbit de la vida domèstica, sinó que es refereix també a totes les formes de comunicació entre les persones. En aquest marc, les comunicacions informatitzades que són cada vegada més esteses arreu del món comporten un problema important. Generalment, els estats es reserven el poder d'intervenir en les comunicacions, en alguns casos determinats.
Un possible exercicis seria que l'alumnat discutís sobre les excepcions en el nostre país.
Dret a gaudir d'una nacionalitat
Articles de referència:
Article 15 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 7 de la Convenció dels Drets de l'Infant
Article 24 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Activitats Educatives:
Objectius: fer adonar l'alumnat que la nacionalitat és un element d'identitat personal. La nacionalitat és actualment un dels elements més importants que ens permeten identificar-nos a nosaltres mateixos i mateixes. Esdevé un element fonamental pel nostre desenvolupament personal. Així doncs, disposar d'una nacionalitat ajuda a reforçar l'autoestima i participa en l'afirmació de la dignitat dels éssers humans. En aquest sentit, seria bo demanar a l'alumnat que debatissin la relació existent entre la nació i la identitat cultural. A regions on la diversitat és molt important, aquest debat demana una especial atenció. En aquest sentit, convé estudiar els papers d'identitat (carnets, passaports) que permeten demostrar la nacionalitat.
Metodologia A: (a) presentar un mapa del món a l'alumnat, explicar la localització dels diferents estats i nacions. Pot ser interessant combinar un mapa d'estats amb un de nacions; (b) se'ls demana que escullin algun país; (c) discutir amb l'alumnat el concepte de frontera nacional i estatal, així com el concepte de pàtria; (d) demanar-los que facin ninots de paper i que els pintin amb els colors dels vestits tradicionals de cada lloc; (e) col·locar els ninots sobre el mapa.
Metodologia B: (a) demanar a l'alumnat que considerin la seva classe com si fós el seu propi país; (b) l'alumnat dissenyarà un logo i cadascun dels alumnes es farà un carnet amb aquell logo; (c) els carnets d'identitat serviran de passaport sense el qual cap alumne no serà autoritzat a anar d'una classe a l'altre, o a altres espais com la biblioteca, els lavabos, etcètera, ja que aquests llocs seran considerats com a països estrangers; (d) altres alumnes tenen permís d'entrar a la classe; (e) l'alumnat juga el rol de ser o no ser ciutadà d'un país; (f) acabar la sessió amb les següents preguntes: Coneixes algun país del qual la població hagi hagut de fugir perquè estava perseguida i s'hagi hagut de refugiar a algun altre país? Quines conseqüències té el fet de no pertànyer a cap estat? Creus que una persona en aquestes condicions pot gaudir d'un nivell de vida normal?
Dret a la propietat
Articles de referència:
Article 17 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Activitats Educatives:
Preguntar a l'alumnat si la possessió de bens materials limita o reforça el desenvolupament dels éssers humans. Mostrar que per tal de defensar el dret a la propietat, el robatori i el pillatge estan prohibits i han de ser sancionats per la llei. Contrastar el dret a la propietat amb el dret a l'habitatge: per exemple, quan no hi ha habitatge per a tothom, és legítim que algú tingui cases i solars abandonats durant anys i anys només per què pugin els preus i poder-lo vendre més car?
Reconeixement de la persona davant la llei
Articles de referència:
Article 6 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 16 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Vol dir que tota persona és un subjecte de dret. És a dir, tota persona, independentment de la seva raça, sexe, religió, o opinió política, té uns drets i unes obligacions.
Activitats Educatives:
Demanar a l'alumnat quin sentit donen al concepte de llei. Qui proposa les lleis? Com s'apliquen.
Organitzar una visita a un tribunal de justícia. A continuació, es pot fer una simulació, a la classe, del tribunal: escollir un cas a jutjar, demanar que cadascú assumeixi un rol (jutge, defensa, fiscal, acusat, família acusat, víctima i/o família víctima, etcètera).
Igualtat davant la llei
Articles de referència:
Article 7 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 40 de la Convenció dels Drets de l'Infant
Article 9, Article14, Article 26 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics

Activitats Educatives:
Per secundària: Debatre amb l'alumnat, a través de les seves experiències personals o per la informació que reben dels mitjans de comunicació, sobre aquells casos en què no s'ha respectat el dret, i les repercucions que aquest no respecte té sobre els altres drets humans.
Estudiar el sistema judicial del seu país, a partir de l'anàlisi del respecte dels drets humans.
Estudiar el sistema regional supranacional de protecció dels drets humans i les possibilitats efectives de recurs prop dels organismes (p.e. Consell d'Europa, Organització d'Estats Americans -OEA-), etc.).
Llibertat de pensament, de consciència i de religió
Articles de referència:
Article 18 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 14 de la Convenció dels Drets de l'Infant
Article 18 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Activitats Educatives:
Secundària: Debatre amb l'alumnat sobre la qüestió següent: La rica diversitat cultural del món, juntament amb una multitud de persones que conserven les seves creences religioses, és el resultat d'una resistència d'aquestes poblacions o és el fruit d'una política de respecte de diferents creences? Ha estat sempre així? És així a tot el món? Fer un mapa que mostri, tan acuradament com sigui possible, la diversitat, cultural, lingüística, religiosa del món.
Llibertat d'opinió i d'expressió
Articles de referència:
Article 19 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 12 de la Convenció dels Drets de l'Infant
Article 13 Article 19 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Activitats Educatives:
Secundària: Després de debatre amb l'alumnat sobre la naturalesa d'aquest dret, cal posar qüestions com: Quan i perquè es poden veure limitades la llibertat d'expressió i d'opinió? Existeix censura al nostre país, a classe, a casa?
Llibertat de reunió i d'associació
Articles de referència:
Article 20 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 15 de la Convenció dels Drets de l'Infant
Article 21 Article 22 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Article 8 del Pacte Internacional relatiu als drets econòmics, socials i culturals
Activitats Educatives:
Fer un llistat de les associacions que coneixem que fan coses al nostre entorn (centre educatiu, barri, poble, ciutat, país). Classificar-les per temes. Intentar que se sentin atrets a formar-ne part.
Llibertat de circulació
Articles de referència:
Article 13 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 12, article 13 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Activitats Educatives:
Per que l'alumnat expliqui de quina manera, el seu lloc de residència influencia la seva visió del món. Demanar-los a quina part del món voldrien viure i per què. En el cas que hi hagi algú que hagi canviat recentment de residència, demanar si la mudança ha significat un canvi en la seva vida, i en quin sentit.
Llibertat de participar en els afers publics
Articles de referència:
Article 21 de la Declaració Universal dels Drets Humans
Article 24 del Pacte Internacional relatiu als drets civils i polítics
Activitats Educatives:
Seria molt útil parlar a l'alumnat sobre la naturalesa, la finalitat i dels objectius de les autoritats parlamentàries i governamentals, de mostrar o de discutir-ne els aspectes cívics. Seguidament, mostrar que l'educació dels drets humans està fonamentada sobre l'ideal definit per la ciutadania activa i responsable, amb esperit crític. L'aprenentatge de fer judicis, expressar opinions, debatre o fer deliberacions resulta fonamental. Metodologia d'una possible activitat: Cada alumne té un full de paper on escriu, en dues columnes diferents, els seus desitjos i les seves necessitats. Per grups, es discuteixen les dues columnes. Generalment, arriben a la conclusió que les necessitats han de determinar les regles del grup.
Estableixen un llista comuna de necessitats que pengem a la paret. Per grups, l'alumnat redacta unes normes vàlides pel seu propi grup. Les normes es poden emmarcar en una doble classificació: "autoritzat" i "prohibit". Es posen en comú les normes amb els altres grups. Es redacta una nova llista de necessitats per a la classe i se'n fa un cartell. L'ensenyant proposa un treball de comparació de les regles de la classe amb els drets fonamentals de l'infant, o amb els mateixos drets humans.