Activitat 4: TAF

Guia del professor

1. Objectius del TAF

Els exercicis T.A.F. (Treballem amb fonts) pretenen aproximar als alumnes a la manera de fer dels historiadors, es a dir, constitueixen una eina vàlida per a iniciar als nois i noies en el treball històric basat en l'anàlisi de fonts primàries

Pera altra banda, aquest exercici en concret és adient per treballar alguns aspectes de la Guerra del Francès. El pes d'aquest conflicte, segons expliquen els especialistes del tema, va recaure especialment en la pagesia catalana i en general en les classes populars. Moltes persones de les classes benestants van emprendre el camí de l'exili evitant d'aquesta manera el patiment d'una guerra llarga i dura en primera línia.

És cert que trobem nobles i eclesiàstics implicats en la lluita contra els francesos, però és més cert encara que qui no va tenir més remei que fer front als exèrcits de Napoleó, va ser la gent del poble. Tota ella, sense capacitat per fugir, per emigrar i que va assumir la responsabilitat de defensar la seva terra, les seves propietats, la seva família.

En aquest T.A.F. ens preguntem per les conseqüències que aquesta guerra va tenir per al poble de Catalunya. De quines maneres diferents va afectar el conflicte als catalans, com la van patir, com la van afrontar.

Els textos i altres documents escollits, es presenten en 12 blocs i per facilitar la tasca del docent donem algunes pistes del que hem volgut transmetre amb aquesta selecció:

BLOC

EFECTE QUE LA GUERRA VA PROVOCAR EN EL POBLE CATALÀ
1
El poble rebutja les quintes i fer la guerra des de l'exèrcit espanyol. Prefereixen la guerrilla local. Sovint se senten traïts per les institucions nacionals (autoritats civils, exèrcit, etc.)
2
El poble també queda afectat a l'haver de fer front als francesos en el Sometent o en els Miquelets
3
Molt catalans desertaven del front i de l'exèrcit
4
El poble va haver de suportar cobraments per part de totes les autoritats del país: espanyoles i franceses. Alguns notables van ser segrestants per demanar a canvi un rescat en benefici de l'exèrcit francès
5
La crisi en el camp i en el sistema productiu, va comporta l'alça de preus, la carestia, la gana, la subalimentació i per tant la pujada de la taxa de mortalitat
6
El setge i la destrucció de viles i ciutats. La mort de la població defensant la seva ciutat.
7
tota classe d'excessos, robatoris, violacions,
8
l'opressió i l'extorsió de bandits que es passaven a l'enemic i que aprofitaven el desgovern de la guerra per viure a costa del robatori i les amenaces a un poble ja esgotat.
9
Les conspiracions i les trames contra els opressor tant pròpies de la guerrilla
10
El poble català també va haver de mantenir les tropes franceses, ja que aquests els hi exigien subministraments
11
Existiren dos tipus de pèrdues econòmiques: els pagaments regulars que havien de fer a les noves autoritats i per altra banda els saquejos (que com es pot veure en l'estadística podia superar als cobraments ordinaris)
12
Pèrdues humanes durant la guerra que eren especialment nombroses en els setges i presa de les ciutats (Tarragona, Girona, Lleida, etc.)


2. Materials Utilitzats

  • Fontana Josep : La fi de l'antic règim i la industrialització, 1787-1868. Barcelona: Edicions 62, (Història de Catalunya, vol. 5, obra dirigida per Pierre Vilar)
  • Moliner, Antoni: Catalunya contra Napoleó. La Guerra del Francès 1808-1814. Lleida: Pagès editors, 2007. (Aquesta obra conté nombroses fonts que han estat traslladades amb la corresponent citació a aquest exercici. És una obra magnífica per tots aquells que vulguin treballar amb fonts primàries. Totes les obres extretes d'aquest llibre porten les sigles AMP -abreviatura de Antoni Moliner Prada-)
  • Moliner, Antoni: La Catalunya resistent a la dominació francesa (1808-1812). Barcelona: Edicions 62, 1989.

 

Portada     Crèdits del web     Mapa Web